Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3/b4] wymiana materiału podsufitki

Wszystko co związane z naprawami i modydikacjamy a nie pasujące do w/w
pawian78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3/b4] wymiana materiału podsufitki

Post autor: pawian78 » 12 mar 2009, 17:57

witam! Ponieważ zrobiło się już cieplej postanowiłem dokończyć wymianę tapicerki którą zacząłem w zeszłym roku (pozostała tylko podsufitka). Tak więc do dzieła. Do demontażu całej podsufitki musiałem zrobić sobie narzędzie które pozwoli na demontaż całej podsufitki i nie zniszczy jej (nie połamie).Do tego celu użyłem dwóch prętów spawalniczych i dwóch szpachelek z których jedna jest dłuższa a druga krótsza, i całość zespawana do kupy. Obrazek
Demontaż zaczynamy od ściągnięcia osłon na przednich słupkach,na sierodkowych ,tylnych,odkręcamy cztery rączki w podsufitce,demontujemy gumowe listwy ozdobne przy przedniej szybie jak i przy tylnej,demontujemy osłony przeciwsłoneczne i ich uchwyty, demontujemy lampę oświetlenia kabiny.Siadamy na tylną kanapę i przy pomocy tej zrobionej skrobaczki zaczynamy demontaż,odchylamy delikatnie podsufitkę wciskamy nasz wynalazek i powoli wciskamy jego coraz głębiej (metodą do przodu do tyłu i przesuwając się w bok.) Moja skrobaczka miała 80cm co jest wystarczające aby odkleić całą podsufitkę z tylnej kanapy.A oto i parę zdjęć lecz kiepskiej jakości bo z telefonu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na tych dwóch zdjęciach widać że jest przyklejona na całej powierzchni dachu
Obrazek

Obrazek

jak już odkleimy i opadnie na siedzenia wyciągamy przez przednie drzwi

Obrazek

zabieramy do garażu(do domu jak kto woli) odrywamy materiał,i na podsufitce pozostaje stara gąbka z materiału,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

którą trzeba usunąć,ja do tego użyłem małej szpachelki (gąbka fajnie się roluje i usunąłem ją rękom )tak wygląda po wyczyszczeniu

Obrazek

i możemy zacząć naklejanie nowego materiału ,do tego potrzebna mi była sprężarka ,pistolet i klej który rozpyla się przez pistolet ja użyłem Bonatrem.natryskujemy klej na podsufitka i na materiał i składamy w całość ,oczywiście w dwie osoby. A tak wygląda materiał
Obrazek
Czekamy 12 godzin i zakładamy do samochodu,do przyklejenia podsufitki do dachu użyłem sprawdzonego kleju prze zemnie Moment(Patexa)klej kontaktowy.Tak wygląda po sklejeniu materiału

Obrazek

Obrazek

składamy wszystko i cieszymy się z czystej nowej podsufitki.

Obrazek

Może komuś się przyda naprawdę warto. <ok>
Ostatnio zmieniony 13 mar 2009, 10:57 przez pawian78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 12 mar 2009, 19:38

Dalej jest ta podsufitka taka miękka? Czy żadnego ekwiwalentu tej gąbki/poduszeczki nie dawałeś?

cysio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cysio » 12 mar 2009, 19:53

super rezanko napewno sie przyda
co to za material ktory przykleiles

pawian78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawian78 » 12 mar 2009, 19:58

podsufitka jest nadal taka jak wyszła z fabryki miękka i miła w dotyku ,materiał zakupiony prze zemnie jest to materiał przeznaczony właśnie na wykonanie podsufitki (podklejony gąbką o grubości 3mm cena 17zł za mb.)

Awatar użytkownika
Lucas830
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lucas830 » 12 mar 2009, 23:04

No Kolego , gratki <ok> napewno się przyda , bo moja po poprzednim właścicielu też nie jest za ciekawa :-/ a co z szyberdachem :?: może masz jakiś sprawdzony sposób :?: skoro jesteśmy przy temacie , co myślicie na obklejenie czarnym materiałem podsufitki ??? Pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 12 mar 2009, 23:34

Czarna podsufitka? Zrobi się ciemno i smutno w samochodzie.

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 12 mar 2009, 23:51

Właśnie też się zastanawiam co z szyberdachem - w coupe mam podsufitkę szybra z jednego kawałka - jak to ściągnąć - czy jest jakiś prosty sposób bez demontażu a po ściągnięciu samej podsufitki ?

pawian78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawian78 » 13 mar 2009, 18:54

GreenGreen pisze:Właśnie też się zastanawiam co z szyberdachem - w coupe mam podsufitkę szybra z jednego kawałka - jak to ściągnąć - czy jest jakiś prosty sposób bez demontażu a po ściągnięciu samej podsufitki ?
popytaj ludzi co rozbierają samochody na części na pewno wiedzą jak ściągnąć ,bo ja nie mam pojęcia.Ale zdaje się że na forum jest gdzieś opisane.

Luis
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michał

Post autor: Luis » 20 mar 2009, 11:35

Jestem pod wrazeniem, napewno sie przyda to fotostory bo u mnie juz zaczyna wisiec material. A jak wglada formowanie materialu w przetloczeniu na oslony sloneczne? Material nie ma tendencji do falowania sie?

Awatar użytkownika
krzycho
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: krzycho » 23 maja 2009, 23:23

Koledzy, jak zdjąć osłony przednich słupków w B4 aby nie uszkodzić?

s-a-s-i-a-d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: s-a-s-i-a-d » 05 cze 2009, 13:28

witam koledzy, ja w mojej b3 juz zmienilem podsufitke na czarna z czerwonymi nitkami wyglada super.jesli chodzi o koszt materiału (typowy na podsufitke) razem z klejem to okolo 120 zl :) bo musialem kupic dwie litrowe puszki po okolo 20 zl bo nanosilem klej pedzlem.
materialu zostalo jeszcze na przednie drzwi.
koszt i tak jest nie wielki, uzywana podsufitka na znanym portalu aukcyjnym to okolo 100 zl i jest do prania i nie wiadomo czy po wypraniu owy material tez nie odejdzie wiedz lepiej sobie samemu zrobic.
wykonanie jak kolega napisal na poczatku ale ja mialem szyber dach i tam mialem walke.
podsufitka ma metalowe zatrzaski do okola szyberdachu i ciezko to zchodzi ja powyrywalem :( ale potem udalo sie je pozaciskac na nowo w podsufitce.
nie udalo mi sie jeszcze okleic szyber dachu bo musze go zremontowac. ciezko wyprofilowac w miejscach gdzie sa montowane raczki nad drzwiami ale tam sie dociagnie srubkami od owych raczek :).
mialem jasne przednie i tylne slupki i je pomalowalem na czarno :). lampke a raczej jej uchwyt tez pomalowalem na czarno :).
Ostatnio zmieniony 11 cze 2009, 11:02 przez s-a-s-i-a-d, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
czester-11
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czester-11 » 10 cze 2009, 13:13

gdzie kolego taki material kupiles?? duzo jest zachodu ze zdemontowaniem podsufitki??

s-a-s-i-a-d
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: s-a-s-i-a-d » 11 cze 2009, 10:47

jak ci sie podsufitka odkleila na calej dlugosci to ta gabka do juz wyplowiala pod materialem i nawet jak dasz tam klej to bedziesz mial plamy od zewnatrznej strony czyli nad glowami. material kupilem we wroclawiu, jest hurtownia tapicerska w porcie i tam kupilem. kupilem tyle zeby na przednie drzwi zostalo i caly dach plus szyber dach. za baterial dalem okolo 80 zl i do tego dwie puszki kleju po okolo 20 zl. zaraz poszukam kabla do tel. to ciagne zdjecia i troszke powrzucam. moje audi jest czerwoje i dla tego zdecydowalem sie na czarny kolor z tymi czerwonymi nitkami.zaraz zdjecia wcisne.

slugs
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: slugs » 25 paź 2009, 00:34

Temat wykopię z grobu, jednak jak dla mnie jest na czasie. Obecnie mam włożoną białą podsufitkę, która jakoś mi do samochodu nie pasuje, gdyż ten docelowo ma być cały czarny. Rezanko podsufitki więc się przyda, tym bardziej, że nigdzie nie mogę znaleźć żadnej do kupienia (chyba, że ktoś by takową posiadał, to proszę o info!)
I mam takie pytanko do tych, którzy już sami sobie ją obklejali - są jakieś większe mecyje przy nakładaniu materiału wokół tego wypukłego fragmentu, gdzie zamontowane jest oświetlenie?

pawian78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawian78 » 25 paź 2009, 19:18

jeżeli kupisz prawidłowy materiał to niema,jest on tak elastyczny że profiluje się bez problemu.Najlepiej jest kleić w cztery osoby.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl