[All] Czyszczenie, mycie silnika
-
- Forum Audi 80
[All] Czyszczenie, mycie silnika
Mam pytanko, na którym forum mogę się coś dowiedzieć o czyszczeniu silnika, a dokładnie jakimi metodami. Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 22:17 przez okiewicz22pnw, łącznie zmieniany 1 raz.
- tokarka606
- Forum Audi 80
- percevalle
- Audi 80 Klub
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Preparat K2 do mycia silników tylko najlepiej po zdejmować przewody WN kopułkę i palec a po myciu aparat zapłonowy osuszyć sprężonym powietrzem http://moto.allegro.pl/item628394643_sr ... k2_5l.html to małą butelkę kupiłem za 8 zł efekt bardzo dobry albo założyć stare przewody i kopułkę na czas mycia
- marcinstudio1
- Forum Audi 80
Podstawa to zabezpieczyć wszystkie ''komputery'' jakie znajdują pod maską tzn jakieś sterowniki silnika sterowniki z gazu i tym podobne rzeczy. Są one wrażliwe na wilgoć i niestety można przy myciu nieźle zarobić:-) ja załatwiłem sterownik z gazu w aucie Żony i 350 pln poszło się kochać Cała reszta spoko. Do mycia Akra najlepsza silnik jak nowy wygląda, po myciu wysuszyć sprężonym powietrzem i będzie ok.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ja wam powiem że mój znajomy załatwił mi kiedyś środek do czyszczenia silników z serwisu chryslera który był naprawdę świetny a co ciekawe bardzo bezpieczny dla każdego silnika.mówiąc bezpieczny chodzi mi o to że nie używa się do tego wody.polega to na tym że spryskujemy silnik tym preparatem, preparat nie spływa z silnika tylko przylega do niego jak gęsta piana.odczekujemy parę minut a następnie włączamy silnik i czekamy jak się rozgrzeje wtedy preparat sam spływa razem z brudem.niestety nie da się umyć tym środkiem nic poza rzeczami które mocno się nagrzewają.jeśli ktoś zna nazwę tego środka to proszę o podanie bo niestety kumpel już tam nie pracuje a załatwił to w butelce bez nalepek i nazwy...
Do zmywania tłustych plam z silnika dobry jest beztłuszczowy zmywacz do hamulców Normfest taki jak tu: http://www.allegro.pl/item632168242_nor ... emtec.html
Miałem okazję używać i powiem, że jest świetny. Powiedzmy, że mamy jakąś część wymazaną olejem. Wystarczy psiknąć tym zmywaczem i trochę poczekać, a wszystko ładnie nam spłynie samo.
Miałem okazję używać i powiem, że jest świetny. Powiedzmy, że mamy jakąś część wymazaną olejem. Wystarczy psiknąć tym zmywaczem i trochę poczekać, a wszystko ładnie nam spłynie samo.