[All] Data rejestracji, a rok produkcji - duża różnica
[All] Data rejestracji, a rok produkcji - duża różnica
Witam,
kiedyś podpinając swoje ABK pod VAGa wyszło, że mam sterownik Digifant 1.6 czyli ten montowany do 7-93, a nie Digifant 1.75 który teoretycznie powinienem mieć zamontowany jako, że auto jest z rocznika 95 (jak wtedy myślałem)
jakież było moje zdziwienie - ponieważ kupując samochód myślałem, że jest on z 1995r, co połowicznie rzecz biorąc jest prawdą bo data pierwszej rejestracji to 17.01.1995r ale co się okazało - sprawdzając po nr VIN wyszło, ze moje auto jest z kwietnia 1993r. :!:
...i teraz pytanie do Was czy to normalne, że pomiędzy data produkcji, a datą pierwszej rejestracji jest różnica prawie dwóch lat :?: czy ktoś z Was się z tym spotkał :?: co się działo z moim B4 prze te 2 lata - stało na parkingu :?: jak dla mnie dziwne
z góry dzięki za uwagi i sugestie
P.S. jak z tego wynika warto sprawdzić VIN zanim auto się kupi - informacje podstawowe ale jednak ważne :!:
kiedyś podpinając swoje ABK pod VAGa wyszło, że mam sterownik Digifant 1.6 czyli ten montowany do 7-93, a nie Digifant 1.75 który teoretycznie powinienem mieć zamontowany jako, że auto jest z rocznika 95 (jak wtedy myślałem)
jakież było moje zdziwienie - ponieważ kupując samochód myślałem, że jest on z 1995r, co połowicznie rzecz biorąc jest prawdą bo data pierwszej rejestracji to 17.01.1995r ale co się okazało - sprawdzając po nr VIN wyszło, ze moje auto jest z kwietnia 1993r. :!:
...i teraz pytanie do Was czy to normalne, że pomiędzy data produkcji, a datą pierwszej rejestracji jest różnica prawie dwóch lat :?: czy ktoś z Was się z tym spotkał :?: co się działo z moim B4 prze te 2 lata - stało na parkingu :?: jak dla mnie dziwne
z góry dzięki za uwagi i sugestie
P.S. jak z tego wynika warto sprawdzić VIN zanim auto się kupi - informacje podstawowe ale jednak ważne :!:
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, 11:38 przez quattro81, łącznie zmieniany 1 raz.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
quattro81, tylko w naszym chorym systemie rejestracji jest taki burdel że są dwie daty tj.produkcji i pierwszej rej.W całym cywilizowanym świecie data pierwszej rej.Czyli moment w którym auto rozpoczyna eksploatację jest wiążąca.
Twoja sytuacja nie jest jakąś rzadkością.Jeśli auto stało u dealera np.jako demówka (którą nie wszyscy rejestrują) czy z innego powodu nie opuściła sieci sprzedaży może tak być.
Chyba że kwity są nie z tego auta ale nie sądzę.
Twoja sytuacja nie jest jakąś rzadkością.Jeśli auto stało u dealera np.jako demówka (którą nie wszyscy rejestrują) czy z innego powodu nie opuściła sieci sprzedaży może tak być.
luk_OP_Q89 pisze:quattro81,
no tez mi to właśnie do głowy przyszło, że to może jakieś auto do jazd było itp.
...a z papierami jak dotąd nie doszukałem się niczego niepokojącego :roll: także nie biorę tego pod uwagę
[ Dodano: 2010-10-05, 15:11 ]
no nawet biorąc pod uwagę zakup auta z poprzedniego rocznika nie sądziłem, że różnica 2 lat jest w takim przypadku realna - jak widać jednak jestKRAS6986 pisze:było wyprodukowane 2 lata wcześniej Renault
[ Dodano: 2010-10-05, 15:17 ]
uspokoiliście mnie bo miałem wrażenie, ze to jednak trochę dziwne
grunt, że nikt nie grzebał przy sterowniku - to przyszło pierwsze na myśl, a to przecież nie tylko przepięcie sterownika bo Digifant 1.6 ma złącze bodajże 38pin, a 1.75 chyba 45pin więc choćby z tych podstawowych różnic wiązałoby by się to z dużymi ingerencjami w elektrykę
ja ostatnio kupiłem b2 80 rok produkcji 82 czyli przed liftem a auto było po lifcie...data pierwszej rej. miałem wbite 85 i wszystko wskazywało mi na to,ale zaniepokojony zacząłem drążyć i dochodzić o co chodzi po głębszym dochodzeniu doszedłem wraz ze znajomym mechanikiem że auto to przeszczep i że ma numery bardzo ładnie przebite...wiem wiem nie sprawdziłem....ale myślę sobie komu by się chciało w tak starym aucie coś kombinować...a jednak
ja mam babulinke z 1981roku a data pierwszej rejestracji jest 1989 domyslam sie ze jest to data pierwszej rejestracji w Polsce (doszedlem do tego po rozmowie z emerytowanym diagnosta, bo mam kierunkowskazy boczne a b2 w orginale ich nie ma, wytlumaczyl mi to wymogami homologacyjnymi z tamtych czasow)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH