[All] Ile palą nasze autka ?
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
k3llys pisze:ślepak, ale ABT też raczej ekonomią nie grzeszy?
zapraszam do przeczytania kilku moich wypowiedzi w tym temacie i powtarzany wynik na kołach 18 stkach to 8,8 litra w trasie z dwiema\trzema osobami maks 120 km\h i kilka redukcji do wyprzedzania zamulatórow w mieście 10\12. Dodam co ma na pewno duże znaczenia skrzynia CGY czyli najkrótsza jaka była i piąty bieg 3 tyś i 100km\h :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
schack, to dziwne bo ja też mam lpg 2 gen i sonda na pewno nie działa bo po przełączeniu z benzyny na lpg od razu wywala mi błąd sondy na komputerze :mrgreen:
A i ile płaciłeś za czujnik ?:D :-o
k3llys, tak jak pisałem były to wartości bez zbędnego wypruwania się żeby mało spalił :mrgreen:
Teraz przy -10\-15 i na krótkich odcinkach po mieście powtarzalne 13\14 wychodzi
A i ile płaciłeś za czujnik ?:D :-o
k3llys, tak jak pisałem były to wartości bez zbędnego wypruwania się żeby mało spalił :mrgreen:
Teraz przy -10\-15 i na krótkich odcinkach po mieście powtarzalne 13\14 wychodzi
k3llys, po części masz racje ale pokaż mi 2.6 czy 2.8 które zrobiło 400 tyś bez walniętej głowicy lewej czy prawej :mrgreen: do tego części tańsze i oc
schack, racja bo z tego co pamiętam sonda daje sygnał do krokowca , a jak sonda zdechła robi się wtedy I gen lpg do ustawienia tylko i wyłącznie na śrubie:) ale z drugiej strony masz emulator (mam nadzieje że masz:P) który zawsze podaje prawidłowe wartości:
http://portal.promoto.eu/news/197-promo ... _generacji
I miało by to sens bo lpg spala u mnie idealne wartości a benzyne wciąga jak głupi :-o
Czyli wniosek z tego taki że jak silnik pracuje na lpg i mamy emulator zawsze mamy "idealne\książkowe" wartości sondy
Ale nie myślę o tym bo wartości spalania jak pamiętasz mam eleganckie:D :mrgreen: a kupiłeś sondę uniwersalną czy dedykowaną?:> i ile monet Cię to kosztowało bo jak pamiętam dedykowana z trzema kabelkami tania nie była:D
schack, racja bo z tego co pamiętam sonda daje sygnał do krokowca , a jak sonda zdechła robi się wtedy I gen lpg do ustawienia tylko i wyłącznie na śrubie:) ale z drugiej strony masz emulator (mam nadzieje że masz:P) który zawsze podaje prawidłowe wartości:
z:"Jako że regulacja dawki gazu w układach drugiej generacji nie jest wystarczająco szybka i dokładna, podczas pracy na LPG sterownik silnika wygeneruje błąd związany ze wskazaniami sondy lambda. W związku z tym stosuje się emulację sygnałów sondy lambda podczas pracy silnika na gazie. Odpowiednie urządzenie (emulator) wpina się w obwód sygnałowy sondy. Po przełączeniu zasilania na gazowe, generuje i wysyła on odpowiedni sygnał do sterownika silnika, symulując prawidłowe wskazania czujnika tlenu. Powrót do zasilania benzynowego oznacza zakończenie pracy emulatora i początek przesłania rzeczywistego sygnału z sondy do sterownika silnika"
http://portal.promoto.eu/news/197-promo ... _generacji
I miało by to sens bo lpg spala u mnie idealne wartości a benzyne wciąga jak głupi :-o
Czyli wniosek z tego taki że jak silnik pracuje na lpg i mamy emulator zawsze mamy "idealne\książkowe" wartości sondy
Ale nie myślę o tym bo wartości spalania jak pamiętasz mam eleganckie:D :mrgreen: a kupiłeś sondę uniwersalną czy dedykowaną?:> i ile monet Cię to kosztowało bo jak pamiętam dedykowana z trzema kabelkami tania nie była:D
Bo takie PM czy ABT zrobi 500-700tys na fabrycznej uszczelce, panewkach czy na dobra sprawę uszczelniaczach zaworowych tylko że będzie paliło po 1,5l oleju na tyś km. I tam praktycznie nie ma co się psuć, wtrysk jest niezniszczalny, raz na jakiś czas poleci jakis czujnik za 20zł (lub 100 w serwisie ori) czy sonda padnie i tyle. Rozrząd strzeli to kupisz nowy założysz i jedziesz a w V6 to trochę zaboli po kieszeni.Taki silnik naprawi każdy bo chyba nie ma prostszego do naprawienia i nawet na dzisiejsze czasu to nie jest to jakis muł zwłaszcza w lekkiej B3 bo i do 100ki zbierze sie w te 11-12s i 180 poleci. A co do spalania to ile spali Vka po mieście na odcinku 10km w zimie albo lecie? Bo 1,8 spali z 10-11.5l.k3llys pisze:po co ludzie kupują benzynowe 4-ro cylindrowe 80-tki
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
siema mi audi 80 b3 z silnikiem dz pali od 7ltr do 13ltr na 100km zale od jazdy hehehehe a tu kolego raporty wklejam ile co i jak http://www.autocentrum.pl/spalanie/audi/80/ wybierz model i bedziesz widzial pozdro <ok>