[All] Inna pojemność silnika w dowodzie
[All] Inna pojemność silnika w dowodzie
Kupiłem 80tke 3 tygodnie temu.
Silnik 1.8 PM, 1989rok, żaden składak.
Wszystko się zgadzało z napisami na naklejce w bagażniku, VIN, w niemieckiej książce serwisowej.
Do czasu gdy zacząłem wypełniać dane w kalkulatorze OC.
W dowodzie pojemność silnika 1760cm³ , w bazie u ubezpieczyciela 1781 cm³ <buu>
Wpisałem w google Audi 80 1760 i ludzie sprzedają takie auta jak i z pojemnością 1781 :shock: , choć nie było silnika o pojemności 1760cm³ :evil:
Prostować tego chyba nie warto, bo koszt rzeczoznawcy, badań technicznych nowy dowód i karta pojazdu to za duży koszt i szkoda czasu.
Mieliście kiedyś taki problem? :cry:
Silnik 1.8 PM, 1989rok, żaden składak.
Wszystko się zgadzało z napisami na naklejce w bagażniku, VIN, w niemieckiej książce serwisowej.
Do czasu gdy zacząłem wypełniać dane w kalkulatorze OC.
W dowodzie pojemność silnika 1760cm³ , w bazie u ubezpieczyciela 1781 cm³ <buu>
Wpisałem w google Audi 80 1760 i ludzie sprzedają takie auta jak i z pojemnością 1781 :shock: , choć nie było silnika o pojemności 1760cm³ :evil:
Prostować tego chyba nie warto, bo koszt rzeczoznawcy, badań technicznych nowy dowód i karta pojazdu to za duży koszt i szkoda czasu.
Mieliście kiedyś taki problem? :cry:
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 13:09 przez qnjvq, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
Najtaniej miałbym OC w mBanku, niestety oni nie mają 1760cm³ tylko 1781cm³.
Jestem młodym kierowcą i pozostałe towarzystwa mają droższe OC o około 300-500zł.
Sęk w tym że nie ma takiego silnika w 80tce a tanie ubezpieczalnie (przez internet) podpisują umowę na bazie schematu dostępnego na ich stronie, nie mają opcji żeby samemu wpisać pojemność silnika.
Trochę to zakręcone
Mogę wybrać na stronie silnik którego nie mam, ale przy jakiejś choćby stłuczce, rzeczoznawca spojrzy w dowód samochodu /kartę pojazdu i mogę mieć problemy ;/
Jestem młodym kierowcą i pozostałe towarzystwa mają droższe OC o około 300-500zł.
Sęk w tym że nie ma takiego silnika w 80tce a tanie ubezpieczalnie (przez internet) podpisują umowę na bazie schematu dostępnego na ich stronie, nie mają opcji żeby samemu wpisać pojemność silnika.
Trochę to zakręcone
Mogę wybrać na stronie silnik którego nie mam, ale przy jakiejś choćby stłuczce, rzeczoznawca spojrzy w dowód samochodu /kartę pojazdu i mogę mieć problemy ;/
może ktoś założył krótsze korbowody i zszlifował blok i był na pomiarze pojemności i mu tak wpisałi ))
skoro ci takie problemy robią to nie potzrebują klientów, zarejestrój autko na ojca albo matkę a ty jako wspólwłaściciel to w inen będziesz mieć że ci jeszcze taniej wyjdzie po co wydawał np 1800 jak można 500
skoro ci takie problemy robią to nie potzrebują klientów, zarejestrój autko na ojca albo matkę a ty jako wspólwłaściciel to w inen będziesz mieć że ci jeszcze taniej wyjdzie po co wydawał np 1800 jak można 500
Szczerze to ja bym zlał właściwą pojemność. Mają tak to ubezpiecz na taką pojemność jak oni mają, nikt Ci przecież nie przyśle rzeczoznawcy znającego wizualnie każdy silnik jak wygląda. Co niektórzy nawet zaniżają pojemność jeśli silniki różnią się tylko wewnątrz a nie wizualnie z zewnątrz i mają taniej :roll:
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
Witam ja jak ubezpieczalem auto to babka wpisala moc silnika 90 km, ja jej muwie ze to 1,6 i ma 70 a ona ze tak ma podane i ze 1,6 ma tyle i juz.A teraz mam zamiar wlozyc do niego 1,8 i nawet przez mysl mi nie przechodzi zeby to gdzies zglaszac :mrgreen:kacper85 pisze:Szczerze to ja bym zlał właściwą pojemność. Mają tak to ubezpiecz na taką pojemność jak oni mają, nikt Ci przecież nie przyśle rzeczoznawcy znającego wizualnie każdy silnik jak wygląda. Co niektórzy nawet zaniżają pojemność jeśli silniki różnią się tylko wewnątrz a nie wizualnie z zewnątrz i mają taniej :roll:
Ja ubezpieczyłem w mBanku, nie przez stronę tylko przez infolinię. Powiedziałem Panu o co chodzi a on zanotował to sobie i powiedział, że w przypadku problemów jest jakiś papier/notatka/nagranie że ich o tym poinformowałem.Soniak87 pisze:Witam dziś się z orientowałem, że mam ten sam problem. Zauważyłem po roku czasu, że w dowodzie mam 1760 pojemności a jest 1781 W ubezpieczalniach nie chcą ubezpieczać z inna pojemnoscia jak w dowodzie gdyz w razie kolizji jak sie przyczepi rzeczoznawca moge miec problemy
Problem z pojemnością jest, wydaje mi się, że powstał wpisywania pojemności do bazy a potem już wszyscy tą pojemność wybierali przy wypełnianiu papierów po sprowadzeniu auta z zagranicy.