[All] Jazda "anglikiem" w Polsce
[All] Jazda "anglikiem" w Polsce
Witam,mam pytanie jak wygląda sprawa z anglikami w Polsce.Chciałbym przyjechać swoim anglikiem do Polski i póki co bez przekładki poruszać się nim po Polsce.Auto ubezpieczane i opłacane będzie w Anglii.Czas pobytu to na rok 1 - 2 miesiące w Anglii i reszta w Polsce. Jaki jest legalny sposób na pogodzenie tych dwóch spraw ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, 12:43 przez k615, łącznie zmieniany 1 raz.
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Na pewno potrzebna będzie modyfikacja lamp i pewnie jakieś dodatkowe ubezpieczenie, a więcej masz tutaj:
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/ ... olsce.html
http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/ ... olsce.html
Modyfikacja lamp? A co gdy będę jeździł w Anglii ? Czytałem to właśnie. A czemu ubezpieczenie dodatkowe skoro będzie ubezpieczony a Anglii ? Nie jest ważne na terenie Polski oc angielskie ? Prawo jazy mam polskie,natomiast współwłaściciel angielskie <ok> Wiem pokręcone to wszystko.
Gdzieś wyczytałem,że mogę tylko przez miesiąc,na innym forum ze 6 miesięcy w roku. A skąd przy kontroli policja będzie wiedziała ile nim jeżdżę w Polsce ? <ok>
Gdzieś wyczytałem,że mogę tylko przez miesiąc,na innym forum ze 6 miesięcy w roku. A skąd przy kontroli policja będzie wiedziała ile nim jeżdżę w Polsce ? <ok>
Z tego co piszesz to nie wiem czy jest sens kupienia samochodu w Anglii.k615 pisze:Czas pobytu to na rok 1 - 2 miesiące w Anglii i reszta w Polsce
Polskim samochodem możesz poruszać się w Anglii 6 miesięcy (w ciągu), także jeżeli będziesz tylko 2 miesiące tam to bez problemu będziesz mógł jeździć w UK i PL.
Druga sprawa - samochód jest angielski, przeszedł angielski przegląd i jeździsz jak w Anglii (pomijając ruch lewostronny :mrgreen: ). Ubezpieczony też jest w Anglii, także chodzi zapewne o jakieś dodatkowe ubezpieczenie.
Dla wygody i bezpieczeństwa innych użytkowników drogi możesz:
a) ustawić przesłony w lampach na prosto (bez linii odcięcia)
b) zniżyć lampy, żeby nie oślepiać jadących z przeciwka
c) naklejki na reflektor - które de facto w Polsce nie są obowiązkowe (ani dostępne) jak w Europie zachodniej. Możesz je kupić na promie bez problemu.
Odsyłam do poczytania http://www.londyn.org.uk/poradnik/przep ... -samochodu
Tak tylko ,że tam mogę kupić od brata BMW X5 za 10 tysięcy.a tu za 10 tysięcy to kupię audi 80(oczywiście nikogo nie urażając bo sam długi czas jeździłem 80 i bardzo mile to wspominam)No dobra a kto przy kontroli będzie wiedział czy jestem 2 miesiące czy 5 dni?
Czytałem,że w kwietniu będzie możliwość rejestracji pojazdów z kierownicą po prawej stronie.Tylko ciekawe jakie będą dodatkowe opłaty,żeby to zrobić,bo nie wierzę że to będzie ot tak.A co z przekładką ? Po przekładce mogę zarejestrować auto ?
Czytałem,że w kwietniu będzie możliwość rejestracji pojazdów z kierownicą po prawej stronie.Tylko ciekawe jakie będą dodatkowe opłaty,żeby to zrobić,bo nie wierzę że to będzie ot tak.A co z przekładką ? Po przekładce mogę zarejestrować auto ?
ja jeżdziłem anglikiem w polsce przez dwa miesiace,jeśli auto posiada aktualny przeglad to mozna się nim poruszać równiez u nas ja wykupiłem miesięczne ubezpieczenie u nas posiadajac regon na firme zapłaciłem 50 zł-samo OC,byłem kontrolowany tez przez plska policje i nie mieli z tym zadnych problemów ze auto było z angli
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Są specjalne naklejki na lampy
http://www.ebay.co.uk/sch/?_from=R40&_t ... converters
http://www.ebay.co.uk/sch/?_from=R40&_t ... converters
-
- Forum Audi 80
Pytasz, ze skad beda wiedziec jak dlugo jezdzisz w polsce? wystarczy ze poprosza cie o okazanie biletu z promu, ale nie ten ktory drukujesz sobie w domu, tylko ten kancowy swistek ktory dostajesz przed wjazdem na prom :-| I w PL mozesz jezdzic Anglikiem 6 miesiecy, bez zadnych przerobek lamp itp. ale pamietaj ze wiekszosc firm ubezpieczajacych twoje auto w UK procz tego ze masz wykupine full OC na europe, to i tak mozesz poruszac sie tym autem poza Uk max 1 miesiac, w przeciwnym razie po tym terminie jesli cos sie stanie ubezpieczyciel nie ma prawa wyplacic kasy <ok> Chore tam jest prawo OC
OK sprawe oc mam jasna , musze tez go ubezpieczyc w Polsce. Poproszą mnie o bilet? A gdzie jest prawo ,że muszę mieć bilet z promu przy sobie ? Moim zdaniem głupota totalna <ok> Po około 6 miesiącach już go przełoże na naszą stronę więc sprawę już ma jasną
[ Dodano: 2013-02-25, 12:02 ]
no i klops, 90 dni jest ważne angielskie OC, w Polsce można ubezpieczyć tylko na 30 dni.Przekładka + akcyza 18%,czyli wychodzi na to że mi się to nie kalkuluje ani trochę...
[ Dodano: 2013-02-25, 12:02 ]
no i klops, 90 dni jest ważne angielskie OC, w Polsce można ubezpieczyć tylko na 30 dni.Przekładka + akcyza 18%,czyli wychodzi na to że mi się to nie kalkuluje ani trochę...