Opinie - Audi A4 B7 Avant TDI
Opinie - Audi A4 B7 Avant TDI
Witam,
Panowie mam do was sprawe a zarazem proźbe, do znawcow, mechaników, byc moze i uzytkownikow rowniez...
Chodzi o Audi A4 B7 Avant oczywiscie z dieselkiem tylko tu sie pojawia problem z jakim??
bo troszke sie ich narobilo....
Zalezy mi oczywiscie na umiarkowanym spalaniu i rowniez umiarkowanych kosztach obslugi no i rocznik to tak 2005 na Tyle kasy starcza
I teraz najważniejsze jaki silnik wybrac 1.9TDI czy moze juz z 2.0 ????? 3.0 raczej odpada ze wzgledu na wyzsze spalanie i juz znacznie wieksza cene
Strasznie was prosze o pomoc i wskzowki
ps: Ja zostaje oczywiscie przy B4 a ta B7 to dla brata
Panowie mam do was sprawe a zarazem proźbe, do znawcow, mechaników, byc moze i uzytkownikow rowniez...
Chodzi o Audi A4 B7 Avant oczywiscie z dieselkiem tylko tu sie pojawia problem z jakim??
bo troszke sie ich narobilo....
Zalezy mi oczywiscie na umiarkowanym spalaniu i rowniez umiarkowanych kosztach obslugi no i rocznik to tak 2005 na Tyle kasy starcza
I teraz najważniejsze jaki silnik wybrac 1.9TDI czy moze juz z 2.0 ????? 3.0 raczej odpada ze wzgledu na wyzsze spalanie i juz znacznie wieksza cene
Strasznie was prosze o pomoc i wskzowki
ps: Ja zostaje oczywiscie przy B4 a ta B7 to dla brata
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 11:53 przez Chaquira, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
Kolego wybieraj 2,0tdi 140km jest naprawde ok to najlepszy silnik w B7 wedlug mnie.Koledzy maja takie i jest ok a jeszcze w automacie to juz wogole Golf V passat itp tez maja te silniki i sa naprawde ok. wez 2,0tdi w manualu taki ci polecam moze sam niedlugo takiego kupie.A jak juz zadecydujesz to juz twoja sprawa.Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-10-31, 16:43 ]
Wiele silnikow jest niedopracowanych to sa przeciez nowe auta i konstruktorzy niezawsze wszystko przewidza i dopracuja kazdy samochod ma jakies wady.Ja bym zaryzykowal wiele b7 jezdzi z silnikami 2,0tdi i jakos nienarzekaja
[ Dodano: 2008-10-31, 16:43 ]
mmmarcin pisze:2,0 jest wielce niedopracowany
na audiklub-ie (zakaz podawania linków) dosyć ostro po nim jadą, jest tam temat porównujący te dwa silniki w b7
Wiele silnikow jest niedopracowanych to sa przeciez nowe auta i konstruktorzy niezawsze wszystko przewidza i dopracuja kazdy samochod ma jakies wady.Ja bym zaryzykowal wiele b7 jezdzi z silnikami 2,0tdi i jakos nienarzekaja
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Ja bym brał 1.9 TDI są bardziej sprawdzone pozatym nie wiem co w nich takiego dobrego jak sam VW i Audi wycofali się z ich produkcji (głownie chodzi o system zasliania paliwem - pompowtryski) dla przykładu w golfie MK6 jest już Comon Rail bo pompki nie zdały egzaminu, były awaryjne i nie oszczędne. Tak więc wyboru nie masz PD muszą być ale jak już to bierz 1.9 bardziej dopracowany silnik.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
Obecnie sprzedaje (2.0 na commonrailu)-143PS, A4 B8 (zawodowo w NDNS).Główna różnica to sposób zasilania o czym wszyscy wiedzą.Pompowtryski były znacznie droższe w produkcji i to jest podstawowy powód do zmiany konstrukcyjnej,choć oczywiście kultura pracy też miała znaczenie.2.0 chodzi bardziej "miękko" nie klekocze tak i płynniej rozwija moc.Jest za to czulszy na jakość paliwa(wtryskiwacze).To co stare 1.9 przepaliło może 2.0 zaszkodzić.Porównanie tych jednostek pod kątem technicznym/kultura pracy/osiągi wypada na korzyść 2.0 ale w przeciągu np.5lat eksploatacji może się okazać droższy w serwisowaniu.Jeżeli zdecydujesz się na 2.0-jedna rada:wymieniaj co ok. 40tyś.filtr ropy.Naszym stacją paliw nie można ufać .
Nigdy w życiu 2.0TDI jak TDI to 1.9 ale w B7 były tylko 116KM.
Ewentualnie 3.0 TDI.
Poczytaj sobie tutaj jakie piękne jest 2.0 TDI Nigdy w życiu tego nie kupię i będę wystrzegał się jak ognia:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ompy+oleju
Ewentualnie 3.0 TDI.
Poczytaj sobie tutaj jakie piękne jest 2.0 TDI Nigdy w życiu tego nie kupię i będę wystrzegał się jak ognia:
- Zlosliwy_Dzin
- Forum Audi 80
KorNoLio pisze:Nigdy w życiu 2.0TDI jak TDI to 1.9 ale w B7 były tylko 116KM.
Ewentualnie 3.0 TDI.
3.0 TDI tez nie ciekawe i maja ludzie wydatki dla mnie audi nowe silniki TDi robią badziewie zeby audi brało silniki od BMW byłoby chyba lepiej :mrgreen:
w 3.0 TDI Najlepsza jest wymiana rozrządu :lol:
To prawda BMW jednak silniki robi teraz lepsze.Zlosliwy_Dzin pisze:KorNoLio pisze:Nigdy w życiu 2.0TDI jak TDI to 1.9 ale w B7 były tylko 116KM.
Ewentualnie 3.0 TDI.
3.0 TDI tez nie ciekawe i maja ludzie wydatki dla mnie audi nowe silniki TDi robią badziewie zeby audi brało silniki od BMW byłoby chyba lepiej :mrgreen:
w 3.0 TDI Najlepsza jest wymiana rozrządu :lol:
Wymiana rozrządu nie jest ciekawa, silnik na stół i jazda.
Ale 3.0TDi jest mniej awaryjną jednostką od 2.0TDi, wybierając nowy samochód wybrał bym ten silnik.
Ale narazie wolę szukać starszych i sprawdzonych jednostek.
Witam was wszystkich nie chce zakladac nowego tematu wiec mam pytanie do was mam zamiar wlaśnie kupic a4 b7 i gre wchodza tylko silniki 2.5 2.7 i 3.0 ktory z tych silnikow mam wybrac zalezy mi na jak najmniejszej awaryjnosci i kosztach ekspluatacji odpadaja silniki 1.9 i 2.0
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:25 przez Lukasy, łącznie zmieniany 1 raz.