Witam.
O swoją Niunię sie nie boje, ale ciekaw jestem.
Jeżeli jedziesz na przegląd, a auto przeglądu nie przejdzie, to płaci sie za niego?
[All] Opłaty ze niedokonany przegląd
- kolodzieju
- Forum Audi 80
[All] Opłaty ze niedokonany przegląd
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, 19:41 przez kolodzieju, łącznie zmieniany 2 razy.
Płaci sie normalnie za przegląd i 20 zł za kazda wykrytą usterke. Dostajesz zaświadczenie (chyba na 7 dni) jeżeli dalsza jazda nie zagraża bezpieczeństwu. W tym czasie musisz usunąć usterki i znowu jechać na przegląd za który już nie płacisz. Przez te 7 dni możesz jeżdzić autem normalnie.
Tak bynajmniej jest u mnie w mieście
Tak bynajmniej jest u mnie w mieście
- Grzegorzbielsko
- Forum Audi 80
3 lata temu byłem na przeglądzie w pewnej firmie. Diagnosta poprosił mnie o przejście ze stanowiska do biura gdyż nie mogę tu przebywać (przepisy BHP) biuro miało przeszklona ścianę tak że cały czas widziałem co robią z autem. Podszedłem do pani aby zapłacić a ta mi powiedziała tak "Płaci pan dopiero po przeglądzie gdyż może sie pan nie zgadzać z opinią naszego diagnosty".
- kolodzieju
- Forum Audi 80
I tak powinno być wszędzie a nie płacenie z góry.Grzegorzbielsko pisze:3 lata temu byłem na przeglądzie w pewnej firmie. Diagnosta poprosił mnie o przejście ze stanowiska do biura gdyż nie mogę tu przebywać (przepisy BHP) biuro miało przeszklona ścianę tak że cały czas widziałem co robią z autem. Podszedłem do pani aby zapłacić a ta mi powiedziała tak "Płaci pan dopiero po przeglądzie gdyż może sie pan nie zgadzać z opinią naszego diagnosty".
Oczywiście pomijam przypadki jak ktoś chce sobie załatwić przegląd po znajomości.
kolodzieju jeżeli auto jest z innego powiatu to dostajesz dowód tymczasowy w komunikacji a na stały czekasz ok miesiąca.
Jeżeli z tego samego powiatu a tablice są białe UE to tylko czekasz na dowód, nr zostaja te co masz.
Miesiąc możesz jeździć na OC poprzedniego właściciela, chyba że on nie wypowie umowy ubezp. to do końca jej trwania.
Wybierasz tymczasowy lub stały dowód jaki by on nie był i ubezpieczasz auto.
W nowym dowodzie będziesz miał tą date przeglądu.