[All] Preparaty oczyszczające silniki z osadu/szlamu
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
do płukania silnika przy wymianie oleju polecam środek tunap premium 157. ciężko go dostać, jest w niektórych aso vw (tam można go też zamówić na dziale części). środek jest ciekawy bo w ogóle nie zawiera rozpuszczalników co gwarantuje pełne bezpieczeństwo w autach z dużymi przebiegami.Zabłoch pisze:Witam, robiłem płukanie silnika preparatem liqui moli, według zalecań z opakowania. Posiadam dodatkowe zegary więc fajnie widać ciśnienie oleju, i przed płukaniem cisnienie oleju na wolnych olej rozgrzany 3 bar jazda 5 bar , po płukaniu wolne 1,7 bat jazda 4 bar
olej jaki wypłynoł -syf dodam że zmieniłwm olej z 15w40 LOTOS;( na liqui moli 10w40 so2
stosujemy w firmie w autach służbowych, nie jest tani, ale efekt jest rewelacyjny. w dwóch autach (kia) z dieslem, gdzie konstrukcja miski olejowej pozwala na zlanie całego starego oleju, olej po wymianie w DIESLU! jest czysty przez góra dwa dni!!!! wiadomo, sadza szybko przenika z komory spalania a z tym środkiem udaje się całkowicie usunąć stary olej z silnika.
poprawia się też ciśnienie oleju.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Witam.Temat płukania silnika był wielokrotnie poruszany w kilku tematach.Ja osobiście nie byłem przeciwnikiem płukania jednak nigdy tego nie potrzebowałem.Jakiś rok temu po zmianie oleju zaczęło mi coś stukać w silniku.Okazało się że to popychacze.Niestety zmiana oleju nie pomogła,wymiana popychaczy nie pomogła.Każdy mechanik twierdził że trzeba zdjąć głowicę.Ja jednak zrobiłem płukankę.Stukanie ustało.Już po płukance zrobiłem 1tys km.Silniczek chodzi idealnie.Zauważyłem że po płukance po tym przebiegu olej jest nadal jasny (ciemny brąz nie czarny jak wcześniej), znacznie zmalało spalanie (ponad litr na 100km).
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Płukankę Liqui moly 500ml silnik uruchomiłem na 15min nie 10 jak radzi producent.Jak na razie jestem bardzo mile zaskoczony.Powiem szczerze że nie wierzyłem że to pomoże ale to była ostatnia szansa.Całe szczęście że nie zdecydowałem się na zdęcie głowicy bo koszty znacznie by wzrosły.Widocznie coś siedziało w kanale bo tylko dwa popychacze robiły się miękkie na wolnych obrotach.Najwidoczniej płukanka rozpuściła ten syf.Po płukance jak już wspomniałem zmniejszyło się spalanie,silnik trochę ciszej pracuje,na pewno jest żwawszy w niższych partiach obrotów.Wycieków nie stwierdziłem.