[All] Rodzaj paliwa - 95 czy 98 oktanów ?
[All] Rodzaj paliwa - 95 czy 98 oktanów ?
witam czy jest jakaś różnica przy tankowaniu 95 a 98. bo dopiero co kupiłem swoją audiczke i mam zamiar zatankować do pełna.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 22:12 przez maciek259, łącznie zmieniany 2 razy.
- michael80b3
- Forum Audi 80
cobra pisze:nie ma, lej 95
Troche tam się różni ilością oktanów, moja na 95 na wolnych obrotach ma niższe obroty niż na 98 .Kiedyś tak właśnie zalałem 95 a potem 98 i według mnie różnica była . Może będzie troche słabsza na 95 ale do codziennej jazdy jest w porządku, no i troche zaoszczędzisz , pomimo to ja zalewam 98 do swojej.
benzyna o liczbie oknanowej 95 w zupełności wystarczy, bo te silniki śmigają nawet na 92
ja od zakupu Audiczki zalewam 95 ale raz zalałem 98 do pełna i powiem, że różnica jeśli jest, to tylko taka, że na 98 kultura pracy silnika wydaje się być jeszcze lepsza i na tym koniec
prawda jest taka, że gdyby tankował kto inny i nie wiedziałbym jaka benzyna jest zalana, to nie byłbym w stanie z całą pewnością stwierdzić jaka benzyna jest zalana
zalewałem kiedyś 98 do hondy civic (z tym, że tam jest o wiele nowocześniejszy silnik) i w tym przypadku muszę przyznać, że na tym paliwie spalanie na trasie było niższe o ok. 0,5L/100km, co z kolei się równoważyło z różnicą w cenach paliwa :mrgreen:
poza tym 98 mało kto wlewa w naszym kraju więc nie jest trudno zatankować sobie zleżałego paliwka które dawno utraciło nominalne parametry
lepiej lać 95, a różnicę w cenie przeznaczyć na regularne wymiany filtrów paliwa i powietrza - wtedy odczujecie większą różnicę in plus
a tak na marginesie, to na forum jest już parę tematów traktujących o tym czy jeździć na 95 czy 98
ja od zakupu Audiczki zalewam 95 ale raz zalałem 98 do pełna i powiem, że różnica jeśli jest, to tylko taka, że na 98 kultura pracy silnika wydaje się być jeszcze lepsza i na tym koniec
prawda jest taka, że gdyby tankował kto inny i nie wiedziałbym jaka benzyna jest zalana, to nie byłbym w stanie z całą pewnością stwierdzić jaka benzyna jest zalana
zalewałem kiedyś 98 do hondy civic (z tym, że tam jest o wiele nowocześniejszy silnik) i w tym przypadku muszę przyznać, że na tym paliwie spalanie na trasie było niższe o ok. 0,5L/100km, co z kolei się równoważyło z różnicą w cenach paliwa :mrgreen:
poza tym 98 mało kto wlewa w naszym kraju więc nie jest trudno zatankować sobie zleżałego paliwka które dawno utraciło nominalne parametry
lepiej lać 95, a różnicę w cenie przeznaczyć na regularne wymiany filtrów paliwa i powietrza - wtedy odczujecie większą różnicę in plus
a tak na marginesie, to na forum jest już parę tematów traktujących o tym czy jeździć na 95 czy 98
Wiesza Adamie masz rację, ale powiem Ci, że różnica jest praktycznie nie odczuwalna - łatwiej odczujesz różnicę pomiędzy lepszym i gorszym paliwem 95 tankowanym na różnych stacjach niż paliwami 95 i 98 z jednej stacji.Leo pisze:ech... te silniki były projektowane na 98, od biedy mogą jeździć na 95, ale wiąże się to ze stratą osiągów i wiekszym spalaniem.. I taka jest prawda.
Lanie 92 = zabójstwo.
Moim zdaniem lepiej zalać 95 z Shella niż 98 z Lotosa (zakładając że istnieje odczuwalna różnica między tymi samymi rodzajami benzyny w dwóch różnych punktach)