[All] Zestaw nasadowy Honiton94 EL. czarny czy zielony
[All] Zestaw nasadowy Honiton94 EL. czarny czy zielony
Witam wszystkich.
Mam pytanie do osób, które lubią samodzielnie "dłubać" przy swoich autach. Chcę kupić zestaw kluczy nasadowych, tak powiedzmy do 270 zł. Po rozejrzeniu się w temacie rozsądnym wyborem wydaje mi się zestaw Honiton H4056.
I teraz... Zauważyłem, że jeśli chodzi o Honiton-a, to panuje (oprócz oczywistego podziału na różne zestawy) pewien umowny podział na klucze Honiton w walizce CZARNEJ oraz ZIELONEJ, przy czym zestawy zielone są uważane za lepsze (bardziej trwałe), a rozgraniczenie to przybrało już charakter bliski legendy, w efekcie czego zestawy w walizkach zielonych są średnio 30 - 40 zł droższe od czarnych...
Z kolei, z tego co zauważyłem, sam Honiton nie prowadzi jakiegoś podziału ze względu na kolor walizek...
Dlatego zwracam się o pomoc do osób używających kluczy marki Honiton - czy faktycznie jest różnica w jakości kluczy, np. wspomnianego zestawu H4056 w zależności od koloru walizki?
Mam pytanie do osób, które lubią samodzielnie "dłubać" przy swoich autach. Chcę kupić zestaw kluczy nasadowych, tak powiedzmy do 270 zł. Po rozejrzeniu się w temacie rozsądnym wyborem wydaje mi się zestaw Honiton H4056.
I teraz... Zauważyłem, że jeśli chodzi o Honiton-a, to panuje (oprócz oczywistego podziału na różne zestawy) pewien umowny podział na klucze Honiton w walizce CZARNEJ oraz ZIELONEJ, przy czym zestawy zielone są uważane za lepsze (bardziej trwałe), a rozgraniczenie to przybrało już charakter bliski legendy, w efekcie czego zestawy w walizkach zielonych są średnio 30 - 40 zł droższe od czarnych...
Z kolei, z tego co zauważyłem, sam Honiton nie prowadzi jakiegoś podziału ze względu na kolor walizek...
Dlatego zwracam się o pomoc do osób używających kluczy marki Honiton - czy faktycznie jest różnica w jakości kluczy, np. wspomnianego zestawu H4056 w zależności od koloru walizki?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2013, 13:36 przez nyquist, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
Ja ost kupiłem sobie zestaw czarny - ponoć to nowsza walizka i jest kilka innych kluczy niż w wersji zielonej. Zwracałem również uwagę na zatrzaski walizki bo są dziwne wersje z dołu i z góry co może wskazywać na podróbki...
http://allegro.pl/zestaw-narzedzi-honit ... 76931.html ja brałem od niego.
Sprawdź sobie też na stronie producenta co i jak wygląda ;]
Cześć Mam Honiton w zielonej walizce i wydaje mi się że największa różnica to jest w samym pudełku i konfiguracji umieszczenia kluczy.Zanim kupiłem używałem pożyczanego zestawu czarnego mojego kumpla i różnic według mnie nie ma żadnych.Dobre zestawy w dobrej cenie(allegro) choć trzeba się przygotować na to że nasadki mogą pękać.Na szczęście z dokupieniem nie ma większego problemu nawet lepszych jakościowo.Pozdrowienia
Ganimadeus pisze:Ja ost kupiłem sobie zestaw czarny - ponoć to nowsza walizka i jest kilka innych kluczy niż w wersji zielonej. Zwracałem również uwagę na zatrzaski walizki bo są dziwne wersje z dołu i z góry co może wskazywać na podróbki...
Dziękuję za wypowiedzi, obie dają mi do myślenia.Slawo777 pisze:Cześć Mam Honiton w zielonej walizce i wydaje mi się że największa różnica to jest w samym pudełku i konfiguracji umieszczenia kluczy.Zanim kupiłem używałem pożyczanego zestawu czarnego mojego kumpla i różnic według mnie nie ma żadnych.Dobre zestawy w dobrej cenie(allegro) choć trzeba się przygotować na to że nasadki mogą pękać.Na szczęście z dokupieniem nie ma większego problemu nawet lepszych jakościowo.Pozdrowienia
Stronę producenta odwiedziłem zanim założyłem ten temat i stąd wiem np., że nie ma oficjalnego podziału na zestawy czarne i zielone. Konkretny zestaw występuje w jednej konkretnej walizce, np. H4056 jest oficjalnie w zielonej (http://honiton.cz/pol/getfile.php?FileID=1376), co faktycznie może być dość zastanawiające w obliczu wielu ofert tego samego zestawu w "nowszej" czarnej walizce... Można się zastanawiać, czy producent promowałby się za pomocą "przestarzałego" nieaktualnego zdjęcia..? ps. Ganimadeus, Ty z tego co widzę zakupiłeś zestaw H4040 (nie H4056), który oficjalnie występuje właśnie w czarnej, więc bez obaw
Slawo777, możesz napisać jeszcze czy masz konkretnie zestaw taki jak na zdjęciu (H4056), czy inny i czy właśnie w nim zdarzyły się pękające nasadki, czy działo się to w zestawie kolegi? Z góry dzięki.
Patrząc z katalogu Honitona mam H4056.Mój kolega H4040.Niestety w obu przypadkach coś może pęknąć od nasadki po bita czy torxa(imbusy dają radę) ale to przy odkręcaniu extremalnym.Wiadomo że nie wszystkie śruby będą się odkręcać za dotknięciem i trzeba będzie użyć konkretnej przedłużki czy też siły. To nie są zestawy z górnej półki ale takim też zdarza się odmówić użyteczności.Honiton jest zestawem takim jak dla Nas amatorów najlepszym.W jakości nie ma między nimi różnicy oprócz opakowania i co sobie przypomniałem w zielonym występuje giętka przedłużka do małej grzechotki.I to jest ta różnica Czasem się przydaje ale mocno dokręconych śrub/nakrętek nie odkręcisz ale zawsze opcja dodatkowa jest.Kup sobie Marcin H4056.Pozdrowienia
Tak, zdecydowałem się już praktycznie na H4056Slawo777 pisze:Patrząc z katalogu Honitona mam H4056.Mój kolega H4040 (...)W jakości nie ma między nimi różnicy oprócz opakowania i co sobie przypomniałem w zielonym występuje giętka przedłużka do małej grzechotki.I to jest ta różnica (...) Kup sobie Marcin H4056.Pozdrowienia
Ale jeszcze jedno nie daje mi spokoju... W swoim poście mówisz prawdopodobnie o różnicy pomiędzy zestawem H4040 (czarna walizka), a H4056 (zielona walizka), natomiast obecnie na rynku (przykładowo na znanym portalu aukcyjnym) jest masa ofert z zestawami H4056 w "nowej czarnej walizce", które jako zestaw nie różnią się niczym od H4056 w walizce zielonej, a jedyną różnicą jest sama walizka no i nieco niższa cena, średnio o 20 - 30 zł. Przyznam, że chyba podzielę obawy kolegi Ganimadeusa i dołożę jednak do "starszej" walizki zielonej
Ale jeżeli jest ktoś, kto ktoś zakupił, używa zestawu H4056 w "nowej czarnej walizce" i mógłby potwierdzić jego oryginalność i jakość, będę bardzo wdzięczny za wypowiedzenie się, zawsze zostałoby mi parę złotych w kieszeni...
Czyli mówisz o tym zestawie http://allegro.pl/honiton-94-zestaw-klu ... 24963.html .Tu to ewidentnie różnica jest w opakowaniu.Powiem szczerze że samo zamykanie wydaje się lepsze niż w mojej zielenince a czarny kolor bardziej funkcjonalny bo z biegiem czasu niestety zielone brudnieje. Cena też dobra w tej ofercie allegro a i sprzedający ma 100% pozytywów.Pozdrowienia
hm...powiem tak.
zestaw wyglada jak biedronkowy za 99 zl.
i przyznam szczerze ze nie wiem czy nie wolalbym.2,5 zestawu z biedronki kupic.
smiejcie sie jak chcecie.
rozebralem tym w drobny mak 7-8 aut.na czesci pierwsze.
nasadki daja rade sobie zarowno ze srubami przegfubow gdzie do odkrecenia uzywalem naprawde ok metrowej rury.grzechotak wytrzymala i nie widac nie czuc oznak zuzycia.
podobnie torxy itp.w tej chwili po 4-5 miesiacach intensywnego uzytkowania pekl jeden torx.tyle.
no i oczywiscie dodam ze jade na tym z pneumata.daja rade.
zestaw wyglada jak biedronkowy za 99 zl.
i przyznam szczerze ze nie wiem czy nie wolalbym.2,5 zestawu z biedronki kupic.
smiejcie sie jak chcecie.
rozebralem tym w drobny mak 7-8 aut.na czesci pierwsze.
nasadki daja rade sobie zarowno ze srubami przegfubow gdzie do odkrecenia uzywalem naprawde ok metrowej rury.grzechotak wytrzymala i nie widac nie czuc oznak zuzycia.
podobnie torxy itp.w tej chwili po 4-5 miesiacach intensywnego uzytkowania pekl jeden torx.tyle.
no i oczywiscie dodam ze jade na tym z pneumata.daja rade.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2013, 13:49 przez tomkom1, łącznie zmieniany 1 raz.
- masterdisco
- Forum Audi 80
Szczerze? Za wiele razy naciąłem się na najróżniejsze podróbki, żeby brać coś w ciemno, może po prostu za stary już jestemjaco80 pisze:Oj bierz chłopie, a nie wydziwiaj Honiton to Honiton (...)
Jako ciekawostkę powiem, że z jednego ze sklepów na moje pytanie odnośnie zestawów Honitona otrzymałem taką oto odpowiedź: "(...) W zeszłym roku występowały dwa rodzaje czarna i zielona walizka, czarny był tańszy i gorszej jakości. (...)" więc o czymś to świadczy... Jednak nie koniecznie "Honiton to Honiton".
Ps. Zamówiłem już swój zestaw, jeśli wszystko okaże się ok, polecę sprzedawcę na forum
- Ganimadeus
- Forum Audi 80