[All] Zimowy płyn do spryskiwaczy Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Witam.Temat stary jak świat ale napisze coś od siebie.Kupiłem wczoraj płyn do spryskiwaczy DEG. Wlałem do szklanki ten płyn i płyn zimowy z biedronki który kupiłem w tamtym sezonie.Włożyłem szklanki do zamrażarki ustawionej na -20 stopni.Płyn z biedronki za 12,99zł zamarzł po ok 2-3h a płyn DEG przy tej temperaturze zmienił tylko swoją konsystencje.Po 16h w zamrażarce od góry jest lekko budyniowaty ale pod spodem jest płyn tylko lekko gęstszy niż normalny.Płyn ten kupiłem u mnie w motoryzacyjnym za 11zł i z czystym sumieniem mogę polecić.Nie dość że tańszy niż te hipermarketowe gów.. to jeszcze lepszej jakości.Zapach również jest bardzo przyjemny.Podobny do płynów z BP...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Akurat u mnie on dostępny nie jest a ten który opisuje jest chyba wszędzie.Przynajmniej w sklepach w których byłem go widziałem tylko w różnych cenach.Ja sprawdziłem i jeśli ten płyn jest z dobrego źródła to prawie do -20 stopnie macie spokój...A w markecie to bym nawet wody destylowanej nie kupił a co dopiero płyn lub olej <ok>
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Prawda jest taka że zależy na co się trafi.Nieraz płyn w markecie może być ok ale niestety w większości przypadków jest tam wypychane samo gów.. a wiem co mówi gdyż jakiś czas temu woziłem różne rzeczy do marketów.Dziwne że w takich samych opakowaniach szły z hurtowni na markety różne wyroby tzn rożnej jakości.Ale to już inna historia.Co do płynów to przez kilka lat już kilkunastu rożnych płynów używałem.Mogę stwierdzić tylko tyle że w 80-90% nalepka -20 ,-25 była tylko chwytem reklamowym.Niektóre płyny potrafiły przy -10 zamarznąć i nie mówię tu o zamarzaniu na szybie podczas jazdy tylko po postoju w nocy.Niektóre zamarzały na szybie po kilku minutach jazdy mimo iż samochód stał w garażu.Dlatego każdy płyn najpierw wrzucam do zamrażalki i testuje.Ten płyn który podałem przy -20 jest gęsty ale spokojnie moim zdaniem wytrzyma jeszcze parę stopni niżej...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Może i tak ale czy w przewodach które idą do spryskiwaczy masz aż tak dużo płynu by trzeba było robić test z całą bańką?? W przewodach będziesz miał mniej niż pół szklanki a wystarczy że tam zamarznie płyn i sobie już nie popsikasz...Zresztą cała bańka po tylu godzinach też by zamarzła.Niestety wiele płynów nawet renomowanych firm mnie zawiodło dlatego postanowiłem napisać o tym płynie gdyż jak na razie jest najlepszy z tych które miałem.Wystarczy wrzucić swój płn na -20 i się sami przekonacie co macie w bańce <ok>gibaj pisze:z tym testem nie jest tak do końca dobrze
inaczej jest jeśli cała banka np 5 L stoi na mrozie a inaczej jeśli jest tylko szklanka tego płynu
tak samo w zbiorniczku jeśli jest pełny to napewno nie zamarznie tak szybko jak jest tego płynu troszkę
tez kupuję płyny najtańsze i nie narzekam <ok>
Tu macie ciekawy ranking płynów do spryskiwaczy i zaskakujące jego wyniki :shock: :
http://www.auto-swiat.pl/1-test-plynow- ... -zamarzaja
http://www.auto-swiat.pl/1-test-plynow- ... -zamarzaja