[B4 2.6 ABC] Quattro szarpie uderza przy dodaniu i odjęciu gazu
[B4 2.6 ABC] Quattro szarpie uderza przy dodaniu i odjęciu gazu
Panowie, w moim quattro mam taki objaw, że gdy dodaję gwałtownie gaz to jest szarpnięcie, lewarek leci przód lub tył i słychać takie stłumione uderzenie. Przy zmianie biegów również to występuje i trzeba bardzo delikatnie i czule puszczać sprzęgło i dodawać gaz żeby było normalnie Zerkałem na łapę od skrzyni i wygląda na to że była niedawno wymieniana. Czy to może być objaw padniętej podpory wału ?
Mam na zapasie jeszcze jedną łapę i nie wiem czy wymieniać i zobaczyć co się będzie działo czy zabierać się za podporę.
Mam na zapasie jeszcze jedną łapę i nie wiem czy wymieniać i zobaczyć co się będzie działo czy zabierać się za podporę.
Sprawdzilem posuchy i wyglądają jak najbardziej Okej... Są sztywne. Za to zaobserwowalem coś nirciekawego chyba. Jak zlpaie za wal i zaszne nim kręcić energicznie prawo lewo to słychać stukanie. Jest luz przy podporze wału jeśli sie nie myle. Jutro wrzuce filmik jak to wyglada
Edit:
Film. FILM LUZ STUK
Edit:
Film. FILM LUZ STUK
Nie wydaje mi się żeby to byłą podpora. Albo na krzyżaku się ono znajduje albo na samym dyfrze. U mnie jest to samo jak bedę się obchodził gwałtownie z gazem to też "uderzy" dyfer i go słychać. Pomiędzy skrzynią a dyfrem masz jakiś tam luz. Kiedyś szukałem co to może być i znalazłem że z quattro trzeba się oswoić i nauczyć operować sprzęgłem ewentualnie auto na podnośnik jeden do środka i jazda wtedy zobaczysz co się tłucze a co obija
Ja miałem podobne objawy ,tylko u mnie stukało przy ruszaniu i to nie zawsze aż do wczoraj. Wczoraj podczas gwałtownego ruszania za rzegotało i na tym skończyła się jazda, najprawdopodobniej torsen zakończył swoje życie i tutaj też moje pytanie ponieważ posiadam skrzynię o oznaczeniu ATR a w aucie jest skrzynia CBR, czy torsen z pierwszej skrzyni będzie pasował do drugiej czy nie
Re: [B4 2.6 ABC] Quattro szarpie uderza przy dodaniu i odjęciu gazu
witam Panowie ja mam taki sam objaw w moim tdi 1z .jak dodam raptownie gazu to wajcha od biegow skacze jak szalona do przodu lub do tylu,dodam jeszcze ze jak ruszam to tez jest takie szarpniecie i jak jade na 5tym biegu to juz zaczyna wyć,olej jest stan w skrzyni i wyglada jak nowy.poduszki na silniku dobre na skrzyni sa obydwie nowe nowe na sankach i wachaczach,czy jest to wina dyfra?
- Ven0n
- Forum Audi 80
- Imię: Kamil
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [B4 2.6 ABC] Quattro szarpie uderza przy dodaniu i odjęciu gazu
Najczęściej jest to wina luzów w układzie napędu m.in przegubów. Sprawdź też poduszki silnika i skrzyni