[B3 90 2.3 NG] Strzelanie w zawieszeniu przy ruszaniu
- grubby_m
- Forum Audi 80
- Kontakt:
wkoncu wymienilem same lożyska mc persona po 9zł ale nadal klapa.
obadałem luzy na maglownicy, bede je kasowal wg ksiażki dokręcając śrube o 20 stopni.
prawdopodobnie nadal tuleje zostaly do ponownej wymiany bo przy cofaniu w lewo i gdy jeszcze auto cofa zachamuje slychac puknięcie.
tez przy przyspieszaniu ściąga w prawo a zbierzność OK.
Przy zbierznosci wymienilem koncówki drażka ponieważ mimosrot [to co reguluje zbierzność) był zardzewnialy.
a tak w streszczeniu mam nowe zawieszenie
obadałem luzy na maglownicy, bede je kasowal wg ksiażki dokręcając śrube o 20 stopni.
prawdopodobnie nadal tuleje zostaly do ponownej wymiany bo przy cofaniu w lewo i gdy jeszcze auto cofa zachamuje slychac puknięcie.
tez przy przyspieszaniu ściąga w prawo a zbierzność OK.
Przy zbierznosci wymienilem koncówki drażka ponieważ mimosrot [to co reguluje zbierzność) był zardzewnialy.
a tak w streszczeniu mam nowe zawieszenie
- Mateusz794
- Forum Audi 80
[80 B4 ABT] dziwne dźwięki kierownicy oraz podczas ruszania
witam. mam dwie usterki w audi b4, które są dosyć uciążliwe. po pierwsze podczas kręcenia kierownicą słychać dziwny dźwiek, który przypomina pierdzenie tudzież tzw chrobolenie. po drugie bardzo podobny dźwięk (przypominający otwieranie nienaoliwionych drzwi lub chodzenie po starym drewnianym strychu) dobiega podczas ruszania. ma to miejsce wyłącznie podczas ruszania, w trakcie jazdy taki dżwięk się nie pojawia. bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych problemów. ile może to kosztować?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, 23:24 przez jaber85, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
[B4 ABK] uderzenia w trakcie jazdy
Witam.
Sytuacja wygląda tak: gdy dodaje gazu, jest wsio ok. Ale jak wrzucam na luz, bądź też gazu nie dodaje, a auto jedzie stałą prędkością słychać lekkie piski oraz mega stuki z przodu auta (normalnie coś wali, słychać bardzo mocno). Jak naciskam na hamulec, wszystko jest cicho, jak powinno. Tak samo jak auto stoi w miejscu - też nic nie słychać. Dodam, że wystąpiło to po kolizji, ale żadne koło/błotnik nawet nie ucierpiało, tyle, że auto stało w bezruchu jakieś 2 miesiące. (uderzenie poszło na chłodnice).
Ziomki na warsztacie sprawdzili mi zawieche i mówili, że wszystko wygląda ok. Więc może coś z hamulcami?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Sytuacja wygląda tak: gdy dodaje gazu, jest wsio ok. Ale jak wrzucam na luz, bądź też gazu nie dodaje, a auto jedzie stałą prędkością słychać lekkie piski oraz mega stuki z przodu auta (normalnie coś wali, słychać bardzo mocno). Jak naciskam na hamulec, wszystko jest cicho, jak powinno. Tak samo jak auto stoi w miejscu - też nic nie słychać. Dodam, że wystąpiło to po kolizji, ale żadne koło/błotnik nawet nie ucierpiało, tyle, że auto stało w bezruchu jakieś 2 miesiące. (uderzenie poszło na chłodnice).
Ziomki na warsztacie sprawdzili mi zawieche i mówili, że wszystko wygląda ok. Więc może coś z hamulcami?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Sprawdz moze masz juz duze luzy na prowadnicach zaciskow. Lub zerknij sobie tutaj, dzieje mi sie podobnie. https://audi80.pl/b4-abc-quattro-stu ... htm#385147 Hamulce juz wykluczylem.
Re: [B4 ABK] uderzenia w trakcie jazdy
wygląda to na odkręcone koła może to dość prozaiczna przyczyna ale te objawy na nią wskazują. miałem takie same objawy kopiąc w koło nie wyczuwałem żadnego luzu dopiero klucz wykazał po 2 obroty na każdej szpilce i to po autoryzowanym serwisie(skoda)pproniuk pisze:Sytuacja wygląda tak: gdy dodaje gazu, jest wsio ok. Ale jak wrzucam na luz, bądź też gazu nie dodaje, a auto jedzie stałą prędkością słychać lekkie piski oraz mega stuki z przodu auta (normalnie coś wali, słychać bardzo mocno). Jak naciskam na hamulec, wszystko jest cicho, jak powinno.
kurcze, ja mam to samo, jadę jadę, puszczam gaz - tłucze, żeby nie tłukło trzeba naprawdę powili puszczać gaz, żeby nie tłukło. coś z układem napędowym, tylko co? najbardziej czuć jak z wysokich obrotów puszczę gaz nagle. czuć też coś jak uderza w podłogę, skrzynia? może wahacz? w sumie luzów nigdzie nie ma, sprawdzałem na podnośniku 1,5m nad ziemią i jak również na kanale...