Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 ABT] Wibracje w kabinie

Wszystko co nie pasuje do w/w kategorii.
ODPOWIEDZ
Pan Misza
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Michal
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT+lpg

[2.0 ABT] Wibracje w kabinie

Post autor: Pan Misza » 09 sty 2025, 10:11

Cześć!

Mam następujący problem: generalnie w samochodzie czuć spore wibracje na postoju (w czasie jazdy też jakby odrobinę było głośniej) do tego stopnia, że czasami słychać, że tapicerka drży, czyli moim zdaniem ponad normę nawet w samochodzie 30-letnim. Zrobiło się tak po wymianie tulei w sankach (wszystkich, 2x lemforder i 2x febi, bo nie pasował lemforder) i poduszki pod skrzynią (prawa, zawieszenie skrzyni).

Dotychczas wymieniałem wszystkie poduszki i tuleje. Pod silnikiem i skrzynią są Meyle, przy chłodnicy Febi (bo i tak nic innego nie było) i zastanawiam się, czy to nie był błąd, że przycebuliłem i/lub nie trafiłem producenta. Pomijam, że to chore, że można kupić "złą" część. Z samego Meyle byłem dotychczas zadowolony: montowałem różne części, a jeśli chodzi o poduszki, to gdy wymienione były tylko silnikowe i lewa od skrzyni, to aż takiego problemu nie było. Problem z szarpaniem przy zmianie biegów też ustał, więc uznałem, że poduszki robią spoko. Cyrk się zaczął po demontażu i montażu sanek.

Poza tym, choć wątpię, że to ma związek, najprawdopodobniej sprzęgło jest do wymiany, bo szarpie lekko przy zmianie biegów.

Kumpel mechanik stwierdził, że mu się jedna z tulei Febi nie podoba i że to od niej tak może być. Jak mu sugerowałem, że to ta poducha Meyle jest syfiasta, to mówi że nie, że widać, że się poddaje itd. itp. i że te drgania są w normie. Ja tak nie uważam. Dodam, że kumpel jest mocnym sceptykiem co do porad forumowych po swoich przejściach z beczką. Poza tym uważa, ze za dużo wymagam od samochodu starego i że w ogóle się nie nadaję do posiadania samochodu przy mojej wrażliwości na stukanie, pukanie, drżenie i inne zjawiska. :-D

Piszę temat, bo już się poddaję, a jestem na krawędzi efektu utopionych kosztów, jeśli już się w to nie wpierniczyłem. Nie mam stety/niestety na tyle dużych potrzeb transportowych, żeby zmienić samochód, więc na razie lepię tę 80-tkę od czterech lat i ciągle mi coś w niej nie pasuje. :D

Awatar użytkownika
Ven0n
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kamil
Silnik: 2.0 ABT

Re: [2.0 ABT] Wibracje w kabinie

Post autor: Ven0n » 09 sty 2025, 17:53

Tych drgań nie powinno być dosłownie wcale, na rozgrzanym silniku powinieneś mieć problem z wyczuciem czy silnik jest odpalony czy zgaszony.
Aby ich nie było to trzeba spełnić kilka warunków:
1. Silnik i skrzynia powinny być idealnie wycentrowane(Lewarkiem odpychasz silnik ze skrzynią od budy i absolutnie nie odpalasz i nie wrzucasz wsteka/jedynki i nie kopiesz ze sprzęgła żeby się ułożyło, bo się nie ułoży.)
2. Poduszki silnika oryginały nawet wylane mogą być(W ostateczności wyselekcjonowane miękkie automega)
3. Od skrzyni po stronie kierowcy tylko oryginał lub automega
4. Od skrzyni po stronie pasażera tylko lemforder i ma być bardzo miękki, bo ta poduszka jest miniaturowa i to ona jest najbardziej odpowiedzialna za przenoszenie drgań jak układ napędowy jest nie wycentrowany nawet o 1mm.
5. Tłumiki też mają być spasowane i ułożone aby żaden wieszak nie był naprezony

Sando
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jac
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Sando » 16 sty 2025, 00:00

Ven0n pisze:
09 sty 2025, 17:53
Tych drgań nie powinno być dosłownie wcale, na rozgrzanym silniku powinieneś mieć problem z wyczuciem czy silnik jest odpalony czy zgaszony.
Aby ich nie było to trzeba spełnić kilka warunków:
1. Silnik i skrzynia powinny być idealnie wycentrowane(Lewarkiem odpychasz silnik ze skrzynią od budy i absolutnie nie odpalasz i nie wrzucasz wsteka/jedynki i nie kopiesz ze sprzęgła żeby się ułożyło, bo się nie ułoży.)
W którą stronę odpychać silnik? Do przodu? do góry?

Awatar użytkownika
Ven0n
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Kamil
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Ven0n » 16 sty 2025, 12:44

Tak aby był wyśrodkowany do tej najmniejszej poduszki w sankach bo ona ze względu na wymiary może przenosić najwięcej drgań. W moim przypadku silnik musiałem do przodu przesunąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl