[80 B4 ABT] Zejście z biegu na luz bez sprzęgła
[80 B4 ABT] Zejście z biegu na luz bez sprzęgła
Witam!
Szukałem na tym forum ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie czy jak mam bieg, powiedzmy 4 to czy mogę wejść na luz bez wciskania sprzęgła? Bo jak tak robię to bez problemów mi schodzi i nie muszę przy tym sprzęgła wciskać.
Czy tak wogóle można :?:
Szukałem na tym forum ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na pytanie czy jak mam bieg, powiedzmy 4 to czy mogę wejść na luz bez wciskania sprzęgła? Bo jak tak robię to bez problemów mi schodzi i nie muszę przy tym sprzęgła wciskać.
Czy tak wogóle można :?:
wszystko zalezy od predkosci, jesli musisz pchac na sile to na pewno nie jest dobrze. jesli schodzi z biegu spokojonie, to wydaje mi sie, ze nic zlego sie nie dzieje. Ja tak robie caly czas. W pracy mam automat i jak wracam do domu swoim manualem to nie chce mi sie sprzegla wciskac:P:P nastepne auto musi byc autmatem;) jak kiedys mialem abk to czasem 2jke udalo sie wbic bez sprzegla, tylko trzeba bylo wyczuc ten moment...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ja również stosuje tą metodę. Kiedyś starszy mi o tym powiedział. Na początku było ciężko wyczuć moment ale teraz robię to prawie nie myśląc. Myślę że nic złego się nie dzieje a przy okazji oszczędzamy sprzęgło. Jeśli jest to robione umiejętnie to beg w zasadzie wypada sam, wystarczy minimalnie popchnąć drążek zmiany biegów.
- percevalle
- Audi 80 Klub
tu jest podobny wątek https://audi80.pl/all-sprzeglo-a-biegi-vt29482.htm
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- percevalle
- Audi 80 Klub