[1.9TDI 1Z] Diagnostyka VAG.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
:shock: A gdzie ten wkład do przepływki z linku miałby sobie zamontować :?: bo na pewno nie do przepływomierza pierburga od naszych zetorówrafal9h10 pisze:Jak jeszcze nie kupiłeś to zobacz na coś takiego:
http://allegro.pl/przeply...2262810475.html
Może warto kupić.
to nie ta przepływka
[ Dodano: 2012-04-10, 21:39 ]
Witam. Zaślepiłem EGR ale dalej nie przyniosło to rezultatu. Dziwi mnie to, że jak odepnę zawór EGR to nie ma żadnej różnicy w blokach 003 011 na biegu jałowym, ani żadnego błędu na komputerze czy tak powinno być?
Zauważyłem jedną istotną rzecz. Gdy było zimno ok.0stopni to 3 razy go zapalałem i gasiłem i chodził dobrze MAP (actual) ok.450. A jak odpalałem go w dzień przy 15stopniach to od razu MAP (actual) było ok.30
[ Dodano: 2012-04-10, 22:10 ]
Czy myślicie że wartość napięcia na nastawniku jaką mam ustawioną 1,280V nie powoduje złej pracy?
[ Dodano: 2012-04-13, 22:12 ]
Dziś udało mi się podmienić przepływomierz ze sprawnego auta i to on okazał się przyczyną kłopotów. Po oględzinach mojego zauważyłem, że jest bardzo zabrudzony i postanowiłem go przeczyścić. Wszystko by działało gdybym nie naderwał jednego druciku. Auto jeździ z pełną mocą, ale wartość MAP (actual) przepływomierz podaje stałą ok.860. Będę próbował lutować go, ale pewnie czeka mnie wymiana. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-04-10, 21:39 ]
Witam. Zaślepiłem EGR ale dalej nie przyniosło to rezultatu. Dziwi mnie to, że jak odepnę zawór EGR to nie ma żadnej różnicy w blokach 003 011 na biegu jałowym, ani żadnego błędu na komputerze czy tak powinno być?
Zauważyłem jedną istotną rzecz. Gdy było zimno ok.0stopni to 3 razy go zapalałem i gasiłem i chodził dobrze MAP (actual) ok.450. A jak odpalałem go w dzień przy 15stopniach to od razu MAP (actual) było ok.30
[ Dodano: 2012-04-10, 22:10 ]
Czy myślicie że wartość napięcia na nastawniku jaką mam ustawioną 1,280V nie powoduje złej pracy?
[ Dodano: 2012-04-13, 22:12 ]
Dziś udało mi się podmienić przepływomierz ze sprawnego auta i to on okazał się przyczyną kłopotów. Po oględzinach mojego zauważyłem, że jest bardzo zabrudzony i postanowiłem go przeczyścić. Wszystko by działało gdybym nie naderwał jednego druciku. Auto jeździ z pełną mocą, ale wartość MAP (actual) przepływomierz podaje stałą ok.860. Będę próbował lutować go, ale pewnie czeka mnie wymiana. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Panowie mam may problem. korzystam z programu polski vag com 4.9 i nie moge połączyc sie z silnikiem, pod abs moge normalnie podpiąć, w audicy mam złącze obd I, u wujka w passacie b4 z tym samym silnikiem ale na złaczu obd II łączy elegancko,czego to może być wina? Mam kabel obd II i przejściówkę na obd I
ok, już działa ale jest jeszcze jeden problem bo mam vag com 409.1 i jak sprawdze błędy i wyjde z programu, to przy następnym sprawdzaniu zamyka mi program, a po przeinstalowaniu jest ok ale też raz sprawdze błędy i juz potem zamyka program przy następnej próbie.Czego to możebyć wina? na 311 jest to samo
Witam Wszystkich
Posiadam audi b4 1z bosch i mam i prosił bym o analizę logu dynamicznego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74d ... ab627.html mojej audiczki. Czasami samochodzik zamula na wyższych obrotach i po przejechaniu 100km odczytuje dwa błędy
00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)
17-10 - Control Difference - Intermittent
00281 - Vehicle Speed Sensor (G68)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Może w logach coś widać. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Posiadam audi b4 1z bosch i mam i prosił bym o analizę logu dynamicznego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74d ... ab627.html mojej audiczki. Czasami samochodzik zamula na wyższych obrotach i po przejechaniu 100km odczytuje dwa błędy
00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)
17-10 - Control Difference - Intermittent
Może w logach coś widać. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Dziękuje za szybką odpowiedź. Już biegne do autka zobaczyć te przewody przy map-sensorze i dam znać
[ Dodano: 2012-05-20, 17:52 ]
Mam jescze jedno pytank odnosnie zlokalizowania map sensora. Myślałem że to ten element
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19f ... f895f.html ale ja mam podlaczony ten wezyk od niego do EGR (gruszka przy kolektorze dolotowym). Audiczke mam od marca tego roku a już wymieniałem nastawnik, teraz mam może żle węzyki pozakładane. Pomóżcie a zdjęcie pochodzi z tego forum mam nadzieje ze nie złamałem regulaminu. Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-05-20, 17:52 ]
Mam jescze jedno pytank odnosnie zlokalizowania map sensora. Myślałem że to ten element
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19f ... f895f.html ale ja mam podlaczony ten wezyk od niego do EGR (gruszka przy kolektorze dolotowym). Audiczke mam od marca tego roku a już wymieniałem nastawnik, teraz mam może żle węzyki pozakładane. Pomóżcie a zdjęcie pochodzi z tego forum mam nadzieje ze nie złamałem regulaminu. Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
I dobrze myślałeś ,podłącz to jak się nalezy i bedzie ok.Do mapsensora idzie wężyk z cisnieniem z ic ,jak nie możesz go zlokalizować ,podłacz z króćca kolanka dolotu ,jest tam zawsze zaślepione wyjscie na węzykgras pisze:Mam jescze jedno pytank odnosnie zlokalizowania map sensora. Myślałem że to ten element
http://www.fotosik.pl/pok...bace9f895f.html
Dzięki MUNIOR za odpowiedź Zastanawiam się nad resztą przewodów czyli od n75 i n18. Nie mogę znaleźć opisu wyjść z n18 bo z n75 już mam. A czy złe podłączenie tych wężyków może wpłynąć na lekkie zamulenie przy nagrzanym silniku i zwiększyć około 1 litra w trasie spalanie
[ Dodano: 2012-05-20, 20:37 ]
Dzięki za zlokalizowanie poprzedniej usterki nastawnik.
[ Dodano: 2012-05-20, 21:09 ]
Znalazlem opis wyjsc z n18 i mam zamieniony wezyk z ic jest podlaczony do wyjscia na egr z n18. Ciekawe co za mechanicy to robili wczesniej, bo u poprzedniego wlasciciela byla wymieniana pompa wtryskowa i wtedy musieli cos namieszac Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-05-20, 20:37 ]
Dzięki za zlokalizowanie poprzedniej usterki nastawnik.
[ Dodano: 2012-05-20, 21:09 ]
Znalazlem opis wyjsc z n18 i mam zamieniony wezyk z ic jest podlaczony do wyjscia na egr z n18. Ciekawe co za mechanicy to robili wczesniej, bo u poprzedniego wlasciciela byla wymieniana pompa wtryskowa i wtedy musieli cos namieszac Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
To byli tzw.naprawiacze-wymyślacze ,oni podłączają na chybił -trafił ...naprawiają zresztą też i wymyślaja niesamowite teorie :mrgreen: Ale po kiego czepiali się przewodów przy wymianie pompy :shock: Pewnie szukali przyczyny czemu to nie jedzie jak powinno ,bo większość "boschów "ma z tym problemgras pisze:Znalazlem opis wyjsc z n18 i mam zamieniony wezyk z ic jest podlaczony do wyjscia na egr z n18. Ciekawe co za mechanicy to robili wczesniej, bo u poprzedniego wlasciciela byla wymieniana pompa wtryskowa i wtedy musieli cos namieszac Pozdrawiam
Zamieniłem wężyki tak jak trzeba i myśle że nawet leprzego buta ma autko, ale to może tylko moje odczucie. Dzisiaj jestem w pracy więc logi dynamiczne wkleje może jutro. Mam pytanko odnośnie błędu drugiego błędu:
Prędkościomierz mi działa ale błąd ciągle wraca po przejechaniu okolo 100 km. Kolega rafal9h10 napisal
Prędkościomierz mi działa ale błąd ciągle wraca po przejechaniu okolo 100 km. Kolega rafal9h10 napisal
Mozesz mi to troszeczkę bardziej wyjaśnić. PozdrawiamDrugi błąd - czujnika prędkości pojazdu może też świadczyć, że jest odłączony przy zegarach jeśli prędkościomierz działa.
-
- Forum Audi 80
Kabelek biało niebieski w niebieskiej wtyczce licznika ,którym idzie sygnał prędkości do kompa ,może być przecięty ,sygnał idzie najpierw do tej wtyczki i licznika ,a pużniej do kompa .Pewnie jakiś "spryciarz"myślał że w ten sposób oszuka kompa ,jak mu nastawnik zaczął szwankować ...Tyle tylko że nie wiedział ,że na nastawniku potencjometrycznym ,sztuczka z odcinaniem sygnału prędkości dla kompa ,nie działagras pisze:Cytat:
Drugi błąd - czujnika prędkości pojazdu może też świadczyć, że jest odłączony przy zegarach jeśli prędkościomierz działa.
Mozesz mi to troszeczkę bardziej wyjaśnić.