[b3] [1.6td] "nagłe" dymienie
-
- Forum Audi 80
[b3] [1.6td] "nagłe" dymienie
Witam, problem dotyczy nagłego dymienia.
Otóż dzisiaj gdy dojechałem na uczelnie(20km), nagle - dosłownie nagle - auto zaczeło dymić na biało niczym ORP Orzeł oraz silnik zaczął nierówno pracować.
Czy to juz jest koniec tego auta? W sensie, że głowica? Czy może to być spowodowane słabym paliwem (woda or sth).
Mam też problem z chlodzeniem, mianowicie chłodnica jest przegnita i cieknie z niej woda (już kupiłem nowa ale dopiero w piątek bedzie wymieniana).
Komuś coś świta?
edit: zauważyłem też dym w zbiorniczku wyrównawczym
Otóż dzisiaj gdy dojechałem na uczelnie(20km), nagle - dosłownie nagle - auto zaczeło dymić na biało niczym ORP Orzeł oraz silnik zaczął nierówno pracować.
Czy to juz jest koniec tego auta? W sensie, że głowica? Czy może to być spowodowane słabym paliwem (woda or sth).
Mam też problem z chlodzeniem, mianowicie chłodnica jest przegnita i cieknie z niej woda (już kupiłem nowa ale dopiero w piątek bedzie wymieniana).
Komuś coś świta?
edit: zauważyłem też dym w zbiorniczku wyrównawczym
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
ale nie działo by sie to stopniowo? w sensie, że dymiło by ale troche, troche i co raz więcej?Krzysiek 84 pisze:Uszczelka pod głowicą najprawdopodobniej domaga sie wymiany juz. Płyn dostaje sie do komory spalania i temu taki dym bedzie.
Wcześniej auto dymiło jedynie przy starcie i to też nieznacznie. Tymczasem tak jak napisałem stało się to dosłownie momentalnie. Nic nic, nagle jak sie zrobiło biało za mną to myślałem, że się pali
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Kontakt:
patrz ile tematów http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
-
- Forum Audi 80
kilka razy temperatura wody była bliska 100andrzejsz23 pisze:Uszczelka przepalała się stopniowo,ale jak dopiero do końca się przepali to wtedy płyn dostaje się do komory spalania. Dlatego Ci tak nagle dymi.
A czy silnik Ci się nie przegrzewa? U mnie to silnik się przegrzewał jak uszczelkę szlak trafił.
a zapchany filtr paliwa? dość dawno był wymieniany (3 lata - ponad 30tys)
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Auto jest już na prawie, okazało się że pękła głowica.
wymieniona została, głowica, widaomo uszczelka, filtry, świece żarowe, jednak auto nadal dymi i mój mechanik doszedl do wniosku, że to pierścienie tłokowe są zje*ane. jest takie prawdopodobienstwo?
niestety musze mu wierzyć bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie
wymieniona została, głowica, widaomo uszczelka, filtry, świece żarowe, jednak auto nadal dymi i mój mechanik doszedl do wniosku, że to pierścienie tłokowe są zje*ane. jest takie prawdopodobienstwo?
niestety musze mu wierzyć bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
No i nie zapominajmy o samych wtryskach :dgibaj pisze:za nadmierne dymienie odpowiada:
zły kąt wtrysku
zła dawka paliwa
zużyte pierścienie olejowe
zużyte gumki zaworów
uszkodzona turbina
złe paliwo
uszkodzona uszczelka pod głowicą
także powodów jest kilka
jak bardzo ci ubywa to musisz to zrobić i najlepiej złóż reklamację u tego mech :evil: