[Audi 80 b3 1.6 JK] Odpowietrzanie sprzęgła
[Audi 80 b3 1.6 JK] Odpowietrzanie sprzęgła
Witam.
Problem wygląda następująco:
wciskam sprzęgło, odpuszczam, a pedał odbija nie do końca, tylko zostaje kilka cm luzu, muszę je cofać nogą. Raz tego luzu zostaje 2-3 cm, a raz pedał zostaje prawie przy samej podłodze i wtedy przy wciśnięciu sprzęgła nie można zmienić biegu, bo nie wysprzęgla do końca, muszę cofnąć pedał do końca i na nowo naciskać. Jest to bardzo uciążliwe, zwłaszcza przy jeździe w mieście.
Domyślam się, że trzeba odpowietrzyć sprzęgło, ale moje pytanie brzmi "jak?"
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Problem wygląda następująco:
wciskam sprzęgło, odpuszczam, a pedał odbija nie do końca, tylko zostaje kilka cm luzu, muszę je cofać nogą. Raz tego luzu zostaje 2-3 cm, a raz pedał zostaje prawie przy samej podłodze i wtedy przy wciśnięciu sprzęgła nie można zmienić biegu, bo nie wysprzęgla do końca, muszę cofnąć pedał do końca i na nowo naciskać. Jest to bardzo uciążliwe, zwłaszcza przy jeździe w mieście.
Domyślam się, że trzeba odpowietrzyć sprzęgło, ale moje pytanie brzmi "jak?"
Z góry dzięki za podpowiedzi.
- karol_17
- Audi 80 Klub
- Kontakt:
Kolego można to zrobić na parę sposobów . Najlepiej weś 2 osobę i tam samo jak hamulce odpowietrzaj sprzęgło . Trzeba pompować a tam przy skrzyni poopuszczać żeby się odpowietrzyło . Można tez połączyć za pomocą wężyka do odpowietrznika hamulca i odpowietrzyć hamulcem ..sprzęgło ale tego nie próbowałem . Można tez użyć nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale taka maszynka pod ciśnieniem odpowietrza za nas tylko trzeba ją podłączyć . Najprościej jednak w 2 osoby jest i tak jak hamulec .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
:shock:karol_17 pisze:Można tez połączyć za pomocą wężyka do odpowietrznika hamulca i odpowietrzyć hamulcem
i bardzo dobrze ,bo tak na pewno nie odpowietrzyszkarol_17 pisze:ale tego nie próbowałem .
Tak się to robi,innej opcji nie makarol_17 pisze:Najlepiej weś 2 osobę i tam samo jak hamulce odpowietrzaj sprzęgło . Trzeba pompować a tam przy skrzyni poopuszczać żeby się odpowietrzyło
Próbowałem to odpowietrzyć, no i dupa. Dalej to samo.
Gdzieś na forum przeczytałem, żeby odkręcić odpowietrznik i czekać aż płyn zleci i będzie ok, jeszcze to przetestuję i zobaczymy.
Podłączyłem wężyk pod odpowietrznik i odkręciłem odpowietrznik, no i płyn leci cały czas... Może spłynąć cały i nic...
Zaraz przyjdzie kumpel to jeszcze raz spróbujemy normalnie odpowietrzyć.
Gdzieś na forum przeczytałem, żeby odkręcić odpowietrznik i czekać aż płyn zleci i będzie ok, jeszcze to przetestuję i zobaczymy.
Podłączyłem wężyk pod odpowietrznik i odkręciłem odpowietrznik, no i płyn leci cały czas... Może spłynąć cały i nic...
Zaraz przyjdzie kumpel to jeszcze raz spróbujemy normalnie odpowietrzyć.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Najprostszy sposób na odpowietrzenie samemu sprzęgła to :
ok 1.5 metra cienkiego przewodu który trzeba założyć na odpowietrznik na wysprzęgliku drugi koniec wkałdamy do zbiornczka na płyn hamulcowy, popuszczamy odpowietrznik i pompujemy pedałem sprzęgła kilkanaście razy.
Zakręcamy odpowietrznik, sprawdzamy jak działa sprzęgło jeśli dobrze to ściągamy przewód jak n ie to jeszcze parę razy powtarzamy i po zabiegu.
Roibiłem tak kilkadziesiąt razy i nie tylko przy audi i zawsze z pozytywnym skutkiem.
Napomnę że hamulce jak nie mam nikogo do pomocy a zaciski są już przepłukane czystym płynem odpowietrzam dokładnie tak samo.
ok 1.5 metra cienkiego przewodu który trzeba założyć na odpowietrznik na wysprzęgliku drugi koniec wkałdamy do zbiornczka na płyn hamulcowy, popuszczamy odpowietrznik i pompujemy pedałem sprzęgła kilkanaście razy.
Zakręcamy odpowietrznik, sprawdzamy jak działa sprzęgło jeśli dobrze to ściągamy przewód jak n ie to jeszcze parę razy powtarzamy i po zabiegu.
Roibiłem tak kilkadziesiąt razy i nie tylko przy audi i zawsze z pozytywnym skutkiem.
Napomnę że hamulce jak nie mam nikogo do pomocy a zaciski są już przepłukane czystym płynem odpowietrzam dokładnie tak samo.
Zrobiłem z kumplem, no i jest troszkę lepiej.
Panowie, chodzi o to, że już w wężyku nie ma powietrza podczas odpowietrzania - ale pedał cofa się już do końca. Pojeźdzę trochę i zobaczę, ew. spróbuję jeszcze ze sposobem kolegi kokolino1
Nic to nie dało. Jakieś inne propozycje? Pedał nie wraca do końca + czasem go "wciąga".
Panowie, chodzi o to, że już w wężyku nie ma powietrza podczas odpowietrzania - ale pedał cofa się już do końca. Pojeźdzę trochę i zobaczę, ew. spróbuję jeszcze ze sposobem kolegi kokolino1
Nic to nie dało. Jakieś inne propozycje? Pedał nie wraca do końca + czasem go "wciąga".
Jak masz sprawną pompkę przy skrzyni to odkręcasz odpowietrznik przy skrzyni i czekasz aż poleci szysty płyn - ewentualnie pamiętaj o dolewaniu - chociaż nie powinno być ta źle. Ja z kolegą w passku b3 odpowietrzaliśmy na zasadzie hamulców i można się był za przeproszeniem zes*ać od pompowania a efektów zero. Po odkręceniu odpowietrznika i poczekaniu aż płyn sam spłynie sprzęgło malina. Ale przede wszystkim wymienił pompkę przy skrzyni:-) możliwe, że jak przy pedale pompka zdechła to też nic z odpowietrzania. pozdro