Witam, jestem nowy tutaj z góry przepraszam jeśli piszę post w złym miejscu.
Mój problem polega na tym, że stosunkowo szybko temperatura silnika osiąga 90, mianowicie dochodzi do tego po przejechaniu kilku km. Następnie gdy rozpędzam auto do 110-130km przy jezdzie pod gore, woda zaczyna się gotować. jaka może być tego przyczyna? moje obserwacje :
- pęknięty korek od zbiorniczka wyrównawczego
- brak oleju w plynie (przynajmniej tak mi się wydaje)
- brak 'mydlin' na korku od wlewu oleju
- dopiero co wymieniony został termostat - więc to chyba można wykluczyć
- nie wiem jak z uszczelką pod głowicą
Czy pęknięty korek mogłby to powodować?
pozdrawiam
[edit]
- no i nie jestem pewien czy wiatrak od chłodnicy działa odpowiednio, jak moge to sprawdzić|?
[B3] [1.6 TD] Problem z chłodnicą
-
- Forum Audi 80
[B3] [1.6 TD] Problem z chłodnicą
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 12:24 przez lord_yabol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
to że założyłeś nowy termostat wcale nie oznacza że jest ok
spróbuj przeczyścić chłodnicę jakimś octem np bo może być zamulona
zresztą zobacz ile tematów jest http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
spróbuj przeczyścić chłodnicę jakimś octem np bo może być zamulona
zresztą zobacz ile tematów jest http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
wiatrak włącza się dopiero przy ok 102 stopnie
także jeśli na blacie miałeś więcej to powinien się włączyć
a wiatrak możesz sprawdzić w prosty sposób
na dole chłodnicy masz czujnik
wypinasz go i łączysz kabelkiem we wtyczce piny i jak włącza się tzn że masz walnięty czujnik w chłodnicy
druga sprawa czy napewno dobre masz wskazania na liczniku :?:
przyczyn może być wiele
spróbuj od najprostszej i przeczyść cały układ chłodzenia a potem zobaczysz co dalej
także jeśli na blacie miałeś więcej to powinien się włączyć
a wiatrak możesz sprawdzić w prosty sposób
na dole chłodnicy masz czujnik
wypinasz go i łączysz kabelkiem we wtyczce piny i jak włącza się tzn że masz walnięty czujnik w chłodnicy
druga sprawa czy napewno dobre masz wskazania na liczniku :?:
przyczyn może być wiele
spróbuj od najprostszej i przeczyść cały układ chłodzenia a potem zobaczysz co dalej
Jakiej formy wkręcałeś termostat ?
Bo ja ostatnio zamontowałem u siebie firmy vernet, a u kolegi gates. Jeden i drugi jest bardzo dobry. Nie polecam natomiast WAHLERA oraz BEHR. A teraz dlaczego ?
Dlatego, że sprawdzałem ostatnio termostaty wahlera oraz behr, jeden i drugi otwierał się w odpowiedniej temperaturze, lecz zamykały się dopiero, gdy temp. wody spadła do 80 stopni. (silnik benzynowy). U Ciebie może być podobnie. Ale to na pewno nie powoduje gotowanie się płynu, co najwyżej niedogrzanie.
Jeśli płyn się gotuje, to wąż łączący chłodnicę z blokiem powinien już być o wiele bardziej gorący niż przy 90 stopniach. Petrygo gotuję się w 107 stopniach, także temperatura w układzie jest bardzo wysoka. Sprawdź czy wentylator schładza płyn układu. Czujnik jest wkręcony w chodnicę.
Bo ja ostatnio zamontowałem u siebie firmy vernet, a u kolegi gates. Jeden i drugi jest bardzo dobry. Nie polecam natomiast WAHLERA oraz BEHR. A teraz dlaczego ?
Dlatego, że sprawdzałem ostatnio termostaty wahlera oraz behr, jeden i drugi otwierał się w odpowiedniej temperaturze, lecz zamykały się dopiero, gdy temp. wody spadła do 80 stopni. (silnik benzynowy). U Ciebie może być podobnie. Ale to na pewno nie powoduje gotowanie się płynu, co najwyżej niedogrzanie.
Jeśli płyn się gotuje, to wąż łączący chłodnicę z blokiem powinien już być o wiele bardziej gorący niż przy 90 stopniach. Petrygo gotuję się w 107 stopniach, także temperatura w układzie jest bardzo wysoka. Sprawdź czy wentylator schładza płyn układu. Czujnik jest wkręcony w chodnicę.