Ostatnio robiłem w swoim audi podświetlenie zegarów. I tak zrobiłem, że uszkodziłem przy tym wskaźnik temperatury silnika. Włożyłem inny, który nie pokazuje nic (wskazówka się nie podnosi).
Od tego czasu mniej więcej mam problem z szybko padającym akumulatorem. Samochód tydzień stał w garażu, a akumulator padł.
Silnik uruchamia się normalnie, wydaje mi się, że świece również grzeją normalnie. Aczkolwiek, jakiś czas po uruchomieniu (im cieplejszy silnik tym szybciej) - kontrolka świec regularnie mryga.
Przy odpalaniu ciepłego silnika cyklicznie przygasa kontrolka akumulatora. Nie mam pod maską bezpiecznika od świec, przekaźnika też tam nie ma. Aczkolwiek zlokalizowałem pod deską przekaźnik nr. 46
Hella 12V
191 919 481
5DA 006 023-03
Po jego wyjęciu kontrolka gaśnie całkowicie.
Czy to on jest uszkodzony? Jeśli tak, to gdzie taki kupie (zamiennik lub ori)? Czy brak wskazania temperatury może mieć wpływ na takie zachowanie samochodu?
Samochód jeździ normalnie, poza padającym akumulatorem nie ma żadnych innych niegodziwości w jego jeździe.
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
[B3 1.9D 1Y] Problem z grzeniem świec
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Tylko, że ten jest dziwny. Ma 8 pinów. A wszystkie w sklepach mają 4 albo 7...andrzejsz23 pisze:Z tego co zrozumiałem to masz przekaźnik od świec. Bo skoro go wyjełeś a kontrolka się nie świeci. Można go kupić bo ja też wymieniałem tylko że w Passacie B3 .Płaciłem za niego 100 zł.Kupowałem nowy i chodził bez zarzutu. Powinieneś dostać go w motoryzacyjnym.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt: