[B3 1,9 D 1Y] Wymiana pompy wody
[B3 1,9 D 1Y] Wymiana pompy wody
Witam,
mam pytanie czy w tym modelu silnika mozna wymienic pompe wody bez rozbiorki rozrzadu?
Pozdrawiam,
Michał
mam pytanie czy w tym modelu silnika mozna wymienic pompe wody bez rozbiorki rozrzadu?
Pozdrawiam,
Michał
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Ja trochę z innej beczki ale powiem wam że po wymianie pompy wody samochód o wiele szybciej mi się nagrzewa.Wcześniej musiałem zrobić ponad kilometr może dwa by wskazówka się trochę ruszyła z zera a teraz nawet kilometra nie zrobię i już wskazówka jest troszkę powyżej pierwszej kreski.A do 90 stopni potrzebuje góra 4-5 km
- Wino
- Forum Audi 80
- Imię: Wino
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Odgrzewam temat ponieważ potrzebuje konkretnej odpowiedzi bo nie wiem czy oprócz pompy wody kupować zestaw rozrządu czy nie? Od razu mówię że na moim rozrządzie mam zrobione 20 tysięcy więc wolał bym go na razie nie ruszać, niestety pompa wody zaczęła mi hałasować ze wstępnych oględzin widać że część śrub jest pod obudową rozrządu i pytanie czy wystarczy zdjąć samą obudowę czy trzeba rozbierać rozrząd ??
Mój silnik to 1,8 oznaczenie SF (pompa jest napędzana paskiem klinowym)
Mój silnik to 1,8 oznaczenie SF (pompa jest napędzana paskiem klinowym)
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Silnik:
To prawda, kolega ma racje.hudy pisze:W sumie kilku razowe zdjęcie i założenie paska też nie ma wpływu na jego żywotność oczywiście jeśli robi się to umiejętnie i nic się nie uszkodzi.
Natomiast tak jak andi77 przedstawił sytuację to jest najlepsze rozwiązanie. Wykręć całą pompę tj. wkład z obudową i przynajmniej będziesz mógł sobie wyczyścić całą tą obudowę od środka, wypłukać z osadu wapiennego i porządnie uszczelnić nowy wkład pompy.