[b3 1988r]Puknięcie w LP zawieszeniu przy hamowaniu.
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
[b3 1988r]Puknięcie w LP zawieszeniu przy hamowaniu.
Mam taki problem: przy gwałtownym hamowaniu coś mi puka w lewym przednim zawieszeniu. Jest to pojedyncze puknięcie, po zatrzymaniu samochodu jest drugie puknięcie. Jakby coś miało luz i się przestawiało. Dzieje się tak jak siła działająca na koło jest pozioma, przy pionowych (jazda po dziurach) cisza. Na starym i nowym wkładzie amortyzatora jest tak samo, obecny wkład zalany jest olejem. Czyżby to wahacz?
Re: [b3 1988r]Puknięcie w LP zawieszeniu przy hamowaniu.
Mam to samo po wyjeździe na tor w Wyrazowie. Z tym że miesiąc wcześniej wkładane nowe tuleje wachacza więc to raczej nie to. Ba nawet przegląd przeszedł z tym "czymś" trepek a puka Ci przy podjeżdżaniu pod krawężnik?trepek pisze:Mam taki problem: przy gwałtownym hamowaniu coś mi puka w lewym przednim zawieszeniu. Jest to pojedyncze puknięcie, po zatrzymaniu samochodu jest drugie puknięcie. Jakby coś miało luz i się przestawiało. Dzieje się tak jak siła działająca na koło jest pozioma, przy pionowych (jazda po dziurach) cisza. Na starym i nowym wkładzie amortyzatora jest tak samo, obecny wkład zalany jest olejem. Czyżby to wahacz?
- trepek
- Forum Audi 80
- Imię: Grzegorz
- Model: Inny
- Silnik: 2.6 ABC+lpg
Re: [b3 1988r]Puknięcie w LP zawieszeniu przy hamowaniu.
Ja krawężniki omijam z daleka a one mnie :mrgreen: Na dziurach nie puka. Zastanawiam się nad sworzniem wahacza.kacper85 pisze:trepek a puka Ci przy podjeżdżaniu pod krawężnik?
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
mam identycznie sprawdzałem nawet przy hamowaniu pulsacyjnym i tak jakby coś pukało takie ,,tyk'' , pojechałem na stacje diagnostyczną i kazali mi wymienić tuleje na wahaczu, jeszcze nie wymieniłem bo mam wieksze zmartwienie. Jak bedziesz wiedział co jest nie tak, to napisz tu chetnie się dowiem co jest do wymiany na 99% :mrgreen:trepek pisze:przy gwałtownym hamowaniu coś mi puka w lewym przednim zawieszeniu.
Jeśli będziesz sam wymieniał to pamiętaj żeby po zamontowaniu wahacza z nowymi tulejami nie dokręcać go do końca na wiszących kołach, wkręcasz śruby tak żeby wahacz się trzymał opuszczasz auto i dopiero dokręcasz do końca.Jeśli przykręcisz do końca na wiszących kołach to za dwa miesiące znów będzie wymiana niezależnie od firmy która zrobiła te tuleje.trepek pisze:Co mam przez to rozumieć?krisiun1 pisze:Liczy się prawidłowa wymiana.