[80 B4 all] Walenie całą budą podczas przyspieszania
[80 B4 all] Walenie całą budą podczas przyspieszania
Cześć koledzy!
Niestety nie znalazłem odpowiedniego tematu na mój problem, więc go założyłem.
Chodzi o to, że podczas gwałtownego przyspieszania wali całą budą samochodu, tak samo jest z ujeciem gazu. Szczególnie jest to odczuwalne przy niskich prędkościach. Problem podobny jest do objawów zużutych tulei tylnej belki tylko to raczej wykluczam bo 3 tygodnie temu miałem wymieniane na lemfordera. Czy mogą to być poduszki silnika i skrzyni?
Niestety nie znalazłem odpowiedniego tematu na mój problem, więc go założyłem.
Chodzi o to, że podczas gwałtownego przyspieszania wali całą budą samochodu, tak samo jest z ujeciem gazu. Szczególnie jest to odczuwalne przy niskich prędkościach. Problem podobny jest do objawów zużutych tulei tylnej belki tylko to raczej wykluczam bo 3 tygodnie temu miałem wymieniane na lemfordera. Czy mogą to być poduszki silnika i skrzyni?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
jesli jest to cykliczne , niezalezne od stanu nawierzchni to sprawdzilbym zawieszenie silnika, zawieszenie ogolnie , ukl przeniesienia napedu i kola - byc moze przyczyn jest wiecej niz jedna orzaz sprzeglo -kiedys w starej b2 ulamalo sie jedno 'ucho' od lapy sprzegla przy ruszaniu byl koszmar - jesli natomiadt efekt jest podczas jazdy z niewcisnietym pedalem to to nie to
-
- Forum Audi 80
to była odpowiedź for all, troche pomyślunku nie zaszkodzi
[ Dodano: 2010-11-11, 18:26 ]
ale przyznaje się, nie zwróciłem uwagi na silnik , pytanie czy szarpi odrazu czy po rozgrzaniu??
[ Dodano: 2010-11-11, 18:34 ]
jak sprężyny w tarczy są "skończone" to będzie szarpać także podczas jazdy a efekt się nasila wraz z rozgrzewaniem się silnika, ale to niekoniecznie wskazuje na sprzęgło, prawa poduszka pod skrzynią znajduje się nad wydechem i mimo że jest pod osłoną to i tak w miare nagrzewania się wydechy rozgrzewa się i guma poduszki a co za tym idzie robi się miękka i ma tendencje do większego luzu, najpierw stan poduszki a potem sprzęgło, to że szarpie to niezawsze znaczy że to poduchy.
[ Dodano: 2010-11-11, 18:26 ]
ale przyznaje się, nie zwróciłem uwagi na silnik , pytanie czy szarpi odrazu czy po rozgrzaniu??
[ Dodano: 2010-11-11, 18:34 ]
jak sprężyny w tarczy są "skończone" to będzie szarpać także podczas jazdy a efekt się nasila wraz z rozgrzewaniem się silnika, ale to niekoniecznie wskazuje na sprzęgło, prawa poduszka pod skrzynią znajduje się nad wydechem i mimo że jest pod osłoną to i tak w miare nagrzewania się wydechy rozgrzewa się i guma poduszki a co za tym idzie robi się miękka i ma tendencje do większego luzu, najpierw stan poduszki a potem sprzęgło, to że szarpie to niezawsze znaczy że to poduchy.
Jest to niezależne od stanu nawierzchni i temperatury silnika, po prostu jak dodam gazu to tak rwie budą, jak ujmę to też tak zarwie całą budą i słychać metaliczny króciutki stuk - aż zarwie lewarkiem zmiany biegów, jest to strasznie uciążliwe bo trzeba wtedy mieśnie napinać żeby nie czuć tego "wykopu" :roll:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Raczej żadko jest to wina poduch ,chyba że uszkodzone mechanicznie .U mnie trzepało przy ruszaniu ,na początku tyko jak sie zagrzał silnik ,co według mnie wykluczało poduszki ,puzniej już trzepało calą budą i na zimnym .Nowy komplet sprzegła leżał już od jakiegoś czasu bo po przestudiowaniu takich przypadków i objawów na forum wiedziałem że to wina sprzęgła ,stare sprzegło po rozebraniu nie wyglądało strasznie ,był to LUK z fabrycznymi znakami audi vw ,wiec domniemywam żę jeszcze ori ,ale była to ewidentnie jego wina bo po wymianie kompletu trzepanie zniknęłoto że szarpie to niezawsze znaczy że to poduchy.
-
- Forum Audi 80