Witam, jak już gdzieś pisałem niedawno kupiłem Coupe '89 z silnikiem 3A i właściwie od początku borykam się z problemem wyciekającego płynu chłodniczego (gdzieś z okolic zbiorniczka). Przekopałem nieco forum i na pierwszy ogień postanowiłem przyjrzeć się korkowi. Ogólnie nie jest on w zbyt dobrej formie (z uszczelki została połowa, która też się kruszy), ale nie w tym rzecz. Mianowicie odkopałem w garażu korek prawdopodobnie pamiętający jeszcze rozbite już B3 moich rodziców i w tym miejscu się lekko zdziwiłem, gdyż jest on inny. Oba są na jakiś sposób oryginalne (mają fabryczne oznaczenia) ale różnią się spodem/wnętrzem, czy w każdym razie tym gdzie podobno jest ten zaworek. Moje pytanie brzmi - który był fabrycznie montowany w w/w samochodzie (a może w ogóle jakiś inny). Na razie założyłem ten znaleziony w garażu i postaram się sprawdzić czy pomogło. Ale jeśli nie pomoże to chciałbym wiedzieć który korek kupić?
Załączam zdjęcie tych korków, po lewej ten który był w moim coupe, po prawej ten znaleziony w garażu.
Z góry dziękuje za poradę.
[B3 COUPE 3A] Korek zbiorniczka wyrównawczego
- PiotrLublin
- Forum Audi 80