[80 B3 1.8PM] Montaż dodatkowego filtra paliwa
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
[80 B3 1.8PM] Montaż dodatkowego filtra paliwa
W związku z tym iż nasze paliwo na wielu stacjach benzynowych nie jest najlepszej jakości konieczna jest okresowa wymiana filtra paliwa. Tyczy się to zarówno pojazdów wyposażonych w silniki diesla jak i benzynowe. Z racji tego iż jestem posiadaczem benzynowej jednostki napędowej z jednopunktowym zasilaniem zastanawiałem się nad montażem dodatkowego (przedwstępnego) filtra paliwa np. takiego jak w maluchach i wymieniać go co jakiś czas. Jak wiadomo koszt tego dużego to około 35,00-70,00zł (zależnie od firmy), no i w dodatku jego wymiana, której trzeba poświęcić trochę czasu. A tutaj kupujemy np. co 12000km filterek za 5,00-7,00zł i odkręcamy/przykręcamy tylko na dwie opaski zaciskowe w przerwie między wężem baku, a głównym filtrem paliwa. Dodatkowo można by na ten filterek założyć jakąś osłonę z cienkiej blaszki aluminiowej. Chroniłoby to przed uszkodzeniami ze strony kamyków. Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle?
Re: [80 B3 1.8PM] Montaż dodatkowego filtra paliwa
Czemu to ma służyć? Oszczędnościom? Pytanie tylko na czym...Patrique pisze:...Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle?
Jak to mówią "Stać na rower - stać na dzwonek"
Nie cuduj, kup markowy filtr, wymień i nie baw się w dokładanie jakichś wynalazków. Wg mnie bezsensowny pomysł. Zastanów się ile zanieczyszczeń zatrzyma taki mały filterek a ile normalny filtr przewidziany przez konstruktora do Twojego auta.