[1.8T AEB] Problem ciosnienie oleju
[1.8T AEB] Problem ciosnienie oleju
:cry: Witam wszystkich forumowiczów.Mam jak mysle powazny problem,otóż po wymianie pompy oleju + panewki i zamontowaniu czujników oleju okazało się że na ciepłym silniku przy około 800obr/min jest bardzo niskie cisniennie oleju w zakresie około 0,7 bara i zaczyna chałasować hydraulika.Być może ktoś już sie spotkał z takim problemem. Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 sie 2012, 22:08 przez s80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pozwolę sobie przytoczyć mój przypadek.
Silnik po remoncie, wal po szlifie, wszystkie panewki nowe, nowe popychacze hydrauliczne silnik na zimnym pracuje cicho, po nagrzaniu odzywa się hydraulika, mam wrażenie ze jest troszkę słabszy jak się nagrzeje, czy możliwe ze pompa porostu już jest zużyta i daje niskie ciśnienie po nagrzaniu oleju do tego stopnia ze jest za duży luz na hydraulice i zawory się słabiej otwierają = spadek mocy ?
Silnik po remoncie, wal po szlifie, wszystkie panewki nowe, nowe popychacze hydrauliczne silnik na zimnym pracuje cicho, po nagrzaniu odzywa się hydraulika, mam wrażenie ze jest troszkę słabszy jak się nagrzeje, czy możliwe ze pompa porostu już jest zużyta i daje niskie ciśnienie po nagrzaniu oleju do tego stopnia ze jest za duży luz na hydraulice i zawory się słabiej otwierają = spadek mocy ?
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
spadek ciśnienia jeśli nie występował przed remontem, jest efektem tylko i wyłącznie zbyt dużych luzów na wale/panewkach, gdzie ciśnienie ucieka, pompa sama z siebie się nie zużyje tak nagle.
Pierścienie byly tylko wymieniane czy jest jeszcze zrobiony szlif?
Panewki główne wymieniane na nominał po szlifie, czy na podwymiar?
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Dziwię się osobą które robią remont silnika a nie wymienią podstawowego elementu smarowania czyli pompy oleju. Owszem trzeba za nią zapłacić, ale na tle całkowitych kosztów remontu silnika to nie wielki wydatek.PI7er pisze:Pozwolę sobie przytoczyć mój przypadek.
- karolas123
- Forum Audi 80
panewki założone bez szlifuLeo pisze:wydaje mi się, że złożyliście silnik na za dużych tolerancjach na panewkach. Szlifowaliście wał czy tylko włożyliście panewki na stary wał?
[ Dodano: 2012-08-02, 22:16 ]
Cisnienie sprawdzane manometrem nie zegaremMabrothrax pisze:Sprawdzałeś Marcin czy nie idzie Ci olej na uszczelniaczu wału ?
Kokolino, ciśnienie mierzy zapewne dodatkowym zegarem ze standardowego wyposażenia compi.
[ Dodano: 2012-08-02, 22:19 ]
trudno bedzie trzeba rozebrac jeszcze raz a tak apropo pompa wymienionaLeo pisze:spadek ciśnienia jeśli nie występował przed remontem, jest efektem tylko i wyłącznie zbyt dużych luzów na wale/panewkach, gdzie ciśnienie ucieka, pompa sama z siebie się nie zużyje tak nagle.
Obrazek
[ Dodano: 2012-08-02, 22:23 ]
A takie pytanko pompa oleju tez jest na walku na którym tez sa panewki czy jest mozliwosc zeby tam uciekało cisnienie jezeli panewka sie poluzuje, obruci ,spadnie nie wiem.Ale ogólnie czy jest taka mozliwoisc?