[B1 1,6] Przekładka silnika do zabytkowego audi b1
[B1 1,6] Przekładka silnika do zabytkowego audi b1
witam - piszę nowy temat gdyż poszukuję swapa do mojej audiczki rocznik 1977 projekt car - w samochodzie oryginalny silnik 1,6 - o co chodzi - dokladnie o to że chcę uzyskać moc w granicach 100 -130 koni - mój obecny motor jest do wywałki bo po sprzedaniu poprzedniej wyciągnąłem z niego za dużo rzeczy a że ten okaz jest zdrowy blacharsko potrzebuje do tego silnik i tu pytanie do Was jaki? robił ktoś juz coś takiego w takiej audicy? Najlepiej aby była to jednostka 1,6 lub 1,8 o mocy od 100 do 130 koni - ma ktos jakiś pomysł to chetnie wysłucham - mogę dołączyc foty - silnik ustawiony w stronę kabiny.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2012, 11:28 przez lukredi, łącznie zmieniany 3 razy.
- Audi Sport
- Forum Audi 80
hehe - nie no słuchajcie to auto jest robione nie dokladnie jako zabytek - chodzi o to że chce jakis taki nowszy motorek do tego - nie koniecznie klasyczny - mam juz fele oz turbo ;P wiec pozostanie kwestia zawiechy - owszem najlepiej by bylo z jakiejs audicy ogarnac 25 lat mlodszej ale to kwestia tez kaj taki motor dostac ;P nie ma ktoś na sprzedaż chętnie kupie
przekładka na inny silnik - swap to mogą być konkretne koszta, także lepiej wybrać coś rozwojowego
Wg mnie też, 1,8 T to dobry przykład.. jest wytrzymały, przyjmie gaz jak będzie trzeba no i seryjnie robią z niego 180km z lepszych wersji i 300 jakbyś chciał się pośmiać na światłach z nowych "sportowych" wózków
Wg mnie też, 1,8 T to dobry przykład.. jest wytrzymały, przyjmie gaz jak będzie trzeba no i seryjnie robią z niego 180km z lepszych wersji i 300 jakbyś chciał się pośmiać na światłach z nowych "sportowych" wózków
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
wszystko ładnie pięknie v8 2,2 tylko sprawa jest taka że to auto ma kupę lat i nie chciałbym żeby się rozleciało tu nie chodzi o wyścigi bo nie robie go na wyścigi tylko na pokaz! wiem po poprzedniej przekładce że koszta operacji swap na mocny motor są ogromne więc z tego co widzę najlepiej rzeczywiście powinno tam usiąść jakieś 1,6 lub 1,8t po remonciku - szukam motora - i jeszcze pytanie może jedno - ten 1,8t w jakich autach to było montowane? wybaczcie za moja małą wiedzę o audi ale przez całe życie były francuzy (to był błąd wiem ;P) żeby swap był kompletny potrzebowalbym dostać cały przodek z tej fury bo dokupowanie potem brakujących podzespołów to dopiero koszta...
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
ja też się pytam o wszystko jak uczniak zamiast samemu poszukac ale poszperałem przez tą godzinkę i już wiem dokładnie czego szukam - szukam silnika 1,6 ADA o mocy 101 koni z audicy b4 - o cos takiego mi dokładnie chodziło - z tego co widze na allegro jest jeden który by mnie zainteresował bo jest jeszcze na autku i można odpalić - poza tym wolałbym mieć od razu komplet - silnik skrzynie półosie o ile trzeba itd - i tak pójdzie do całkowitego remontu więc stan jest ważny tylko tyle żeby odpalił więc teoretycznie temat mógłby zostać zamknięty ale to przecież nie koniec ;P - jak robiłem swapa w megance mozna powiedzieć że nie pasowało tam nic - znawców tematu proszę o podpowiedzi co na pewno będzie mi potrzebne a co sobie mogę darować.
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Darować to sobie możesz ten silnik
Skoro to ma wyglądać to ja polecam wsadzenie tam ACE - skoro i tak chcesz to remontować. Dlaczego ACE? bo według mnie jedyna pozytywna cecha tego motoru to jego wygląd, jest ładny po prostu i po wypolerowaniu/czyszczeniu będzie robić robotę.
Drugi motor jaki bym widział dla wyglądu to 7A czyli 2.3 20V. Skoro i tak masz robić remont to czemu nie włożyć czegoś to ma trochę mocy? Wyglądem też atrakcyjny, no i 5 garów.
1.6 sobie odpuść bo to parodia nie silnik.
Skoro to ma wyglądać to ja polecam wsadzenie tam ACE - skoro i tak chcesz to remontować. Dlaczego ACE? bo według mnie jedyna pozytywna cecha tego motoru to jego wygląd, jest ładny po prostu i po wypolerowaniu/czyszczeniu będzie robić robotę.
Drugi motor jaki bym widział dla wyglądu to 7A czyli 2.3 20V. Skoro i tak masz robić remont to czemu nie włożyć czegoś to ma trochę mocy? Wyglądem też atrakcyjny, no i 5 garów.
1.6 sobie odpuść bo to parodia nie silnik.
jak to szybko wiedza internetowa potrafi zmieniać zdania dziękuje kolego za dobre rady - więc masz rację - to parodia a nie silnik - a żeby jednak trochę poszmęcić to usiądzie jednostka z audi a6 o mocy 180 koników 1,8t hehe - motor nie za wielki moc ogromna ale dam radę w weekend przyjeżdza do mnie angol cały więc problemy z częściami kompami itp znikną - czas na wzmacnianie budy bo przy tej mocy wolałbym żeby mi przodku nie urwało dziękuję - temat do zamknięcia - reszte będę opisywał w odpowiednim dziale
- Mabrothrax
- Forum Audi 80
- Kontakt: