Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.8 PM] Wąż do filtra powietrza

Wszystko inne co nie pasuje do w/w kategori a jest związane z silnikami benzynowymi i LPG
ODPOWIEDZ
daroh
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Darek

[1.8 PM] Wąż do filtra powietrza

Post autor: daroh » 20 cze 2011, 21:13

Witam
Zauważyłem że mam odłączony wąż doprowadzający powietrze do filtra (przy prawym reflektorze).
Obrazek
Podpiąłem wąż z powrotem, ale zastanawiam się czy odłączył się przez przypadek, czy może jednak był to celowy zabieg? (Ostatnie grzebanie w silniku to był montaż LPG).
Rozumiem że przez to silnik brał cieplejsze powietrze spod maski, zamiast chłodniejszego z zewnątrz? Jak mogło to wpłynąć na jego pracę?

Awatar użytkownika
Patrique
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Patryk
Model: Audi A4
Nadwozie: Avant
Silnik:

Post autor: Patrique » 20 cze 2011, 21:23

U mnie to ustrojstwo tez było odłączone. Wąż podpiąłem, ścisnąłem opaską zaciskową i wszystko jest ok. Może poprzednio ktoś zapomniał go podłączyć kiedy była zdejmowana obudowa filtra powietrza?

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 20 cze 2011, 21:25

Jak jest podłaczony do tego ślimaka platikowego to wystepuje powyzej pewnej prędkości zjawisko doładowania dynamicznego więc moze mieć to jakiś wpływ na prace silnika. Jak ja to odpinałem ale na samej benzynie to powyżej 5000tyś zaczynało brakować mocy.

daroh
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Darek

Post autor: daroh » 20 cze 2011, 21:53

Patrique, No to pewnie min. od 3 miesięcy tak jeżdzę od montażlu LPG..., chyba że samo się jakoś odłączyło.
GerB3, Ciekawe rzeczy z tym doładowaniem dynamicznym. Zobaczę czy poczuję coś różnicy, choć powyżej 5 tys. to raczej nie latam ;-)

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 20 cze 2011, 22:02

Doładowanie wystepuje powyzej pewnej prędkości - jak jeździsz normalnie po miescie to tego nie odczujesz, dopiero powyzej np.100km/h bez tej rury podłączonej do ślimaka auto gorzej się zbiera bo powietrze nie spowalnia w tym ślimaku tylko z całej siły jest zasysane do silnika który aż tyle go nie potrzebuje i się lekko przydusza.

mjerzyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mjerzyk » 21 cze 2011, 12:21

Tego węża gazownicy zdejmują żeby nie gasło auto na gazie jak wyżucisz na luz przy większej prędkości . Jak miałem b3 to własnie tak się robiło ale zalezy to też od tego w jaki sposób jest zamontowana instalcja LPG.

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 05 lip 2011, 20:28

Dokładnie tak jak przedmówca mówi tego węża często zdejmują "mniej zdolni" gazownicy żeby auto na zimnym silniku nie gasło na biegu jałowym. Jeśli instalacja jest dobrze założona i wyregulowana to to zjawisko nie występuje. Tak więc jeśli u ciebie po podłączeniu tego węża wszystko jest ok to może był to tylko przypadek.

babulej
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: babulej » 05 lip 2011, 23:37

no ale odlaczanie takiego weza, to przeciez mega druciarstwo. Jesli fabyrka cos wyprodukowala, to nie po to, aby koles, ktory zaklada LPG go odlaczal. Przypmnij to spowrotem (ja w benzynie mam zalozone), a jak gaz zle dziala, to niech reguluja !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl