[80 B3 1.8 S 1991r] "wypija" płyn do chłodnicy
[80 B3 1.8 S 1991r] "wypija" płyn do chłodnicy
Witam. przeszukałem forum ale nie znalazłem takiego tematu (jak jednak coś takiego było proszę o przekierowujący link do tematu). 2 tygodnie temu pod domem usłyszałem dziwny dźwięk z silnika, podniosłem maskę i zobaczyłem, że nie ma płynu w zbiorniczku. dojechałem do domu, skoczyłem do sklepu i dolałem. po 2 dniach znowu stało się to samo i wtedy zadzwoniłem do swojego mechanika. zabrał samochód i zrobił przegląd. oddal głowice do sprawdzenia szczelności, wymienił uszczelkę i wymienił parę elementów których teraz nie przypomnę sobie. samochód przez ok 5 dni chodził bez zarzutów aż znowu dzisiaj zabrakło płynu. zrobiło się to samo co na początku. skontaktowałem się ze znajomym to powiedział bym sprawdził olej czy nie ma koloru jak "kawa z mlekiem". sprawdziłem i ma normalny czarny kolor. proszę podpowiedzcie co to jeszcze może być, bo jak dzwoniłem do mechanika to zgłupiał i powiedział bym jeszcze raz odstawił to zajrzy ale skończyły mu się pomysły co to może być. czekam na jakieś informacje chociaż gdzie tego szukać. i od razu mówie, że nie znam się za bardzo na tym. zawsze jak coś się działo odstawiałem do mechanika. z góry dziękuje i czekam na podpowiedzi. pozdrawiam Michał
Przy zimnym silniku zdejmij wężyk odpowitrzający chłodnicę - ten cienki idący z chłodnicy do zbiornika wyrównawczego . Zaślep jeden otwór - ten na zbiorniku wyrównawczym a w drugi wdmuchuj powietrze , ustami - daje małe ciśnienie ale przy wiekszej nieszczelności znajdziesz ją , pąpką - daje większe ciśnienie , kąpresor to ostateczność - daje bardzo duże siśnienie i może uszkodzić węże jak zbyt mocno dmuchniesz . Jeżeli jest wyciek to taką metodą ciśnieniową znajdziesz go .
-
- Forum Audi 80