o to jest chyba ciekawy pomysł i myślę że nie będzie z nim dużo roboty jeśli góra to zaakceptuje <ok>misiek440 pisze:2.Zamontować skrypt do YouTuba aby po wklejeniu linku z youtuba filmik odtwarzał się w poście (skrypt znajduje się na forum php Pzzemo wraz zi instrukcją)
Sugestie i problemy z forum
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

Temat zachowania porządku na forum(i w jego zasobach) jest,był i będzie b.istotny.Zgadzam się w pełni że bez dyscypliny(regulaminu)zapanuje chaos.
Jest jedna kwestia która mnie nurtuje-Odpowiedzialność za zakładanego posta,a raczej jej brak.
Bo skoro temat jest poprawnie założony to sobie wisi i tyle.
Jeśli jest to temat z przyszłością,rozwojowy ok.niech wisi(nowe pomysły,rozwiązania) ale często wygląda to tak:
Użytkownik X zakłada temat,pare osób stara sie mu pomóc i...i na tym się kończy.To owocuje dwoma problemami:1.Po "zawisie" np.rocznym nowi forumowicze "odgrzewają kotleta" i dawaj radzić i dywagować...a gość który zaczął temat albo dawno zmienił brykę albo forum.
2.Przeszukując zasoby forum trafiłem na tematy które prowadzą do nikąd,bo nie ma zakończenia pt."Dziękuje działa".I nie wiadomo co były warte podpowiedzi skoro pytający nie zakończył tematu stosowną info sukces/porażka.
Jest jedna kwestia która mnie nurtuje-Odpowiedzialność za zakładanego posta,a raczej jej brak.
Bo skoro temat jest poprawnie założony to sobie wisi i tyle.
Jeśli jest to temat z przyszłością,rozwojowy ok.niech wisi(nowe pomysły,rozwiązania) ale często wygląda to tak:
Użytkownik X zakłada temat,pare osób stara sie mu pomóc i...i na tym się kończy.To owocuje dwoma problemami:1.Po "zawisie" np.rocznym nowi forumowicze "odgrzewają kotleta" i dawaj radzić i dywagować...a gość który zaczął temat albo dawno zmienił brykę albo forum.
2.Przeszukując zasoby forum trafiłem na tematy które prowadzą do nikąd,bo nie ma zakończenia pt."Dziękuje działa".I nie wiadomo co były warte podpowiedzi skoro pytający nie zakończył tematu stosowną info sukces/porażka.
- Skuciok
- Forum Audi 80

- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Świetna uwaga :!:luk_OP_Q89 pisze:Jest jedna kwestia która mnie nurtuje-Odpowiedzialność za zakładanego posta,a raczej jej brak.
(...)
Będzie się trzeba zastanowić jak by to ogarnąć i zachęcać do takiego kończenia tematów. Oczywiście dotyczyło by to tylko technicznego działu.
Inną wkurzającą rzeczą jest że często podane linki w technicznych działach prowadzą donikąd. Bo są to np. Aukcje internetowe. Ja bym optował za takim rozwiązaniem że jeśli umieszczamy link w technicznym dziale a wiemy że jest to niestała rzecz np. aukcja internetowa to obowiązkowo ją archiwizować żeby później móc do niej wrócić.
Administracjo prosimy o rozpatrzenie wniosków i ustosunkowanie się do nich
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

Dokładnie,jeśli ktoś pisze "kup/zamontuj to i to działa tak i tak", i tylko wspiera się aukcją jako wizualizacją to i bez linka post ma wartość.A sam link i dopisek "kup to" będzie ok,po zakończeniu aukcji jest bezużyteczny.Skuciok pisze:Inną wkurzającą rzeczą jest że często podane linki w technicznych działach prowadzą donikąd. Bo są to np. Aukcje internetowe
Skuciok pisze:Będzie się trzeba zastanowić jak by to ogarnąć i zachęcać do takiego kończenia tematów. Oczywiście dotyczyło by to tylko technicznego działu.
O to mi chodz,poza forum technicznym może być małpi gaj
Ad.1. Niestety ale jak sam napisałeś parę dni temu w innym temacie: niektórzy traktują forum jak toaletę, załatwiają sprawę i nawet nie raczą spłukać za sobą. Tak niestety jest i będzie na otwartym, dostępnym dla każdego forum. Są jednak użytkownicy, którzy po tym jak uzyskają pomocy na forum, to opiszą na czym polegał problem i w czym tkwiło jego rozwiązanie, podziękują kolegom i przyznają im punkty.luk_OP_Q89 pisze:Użytkownik X zakłada temat,pare osób stara sie mu pomóc i...i na tym się kończy.To owocuje dwoma problemami:1.Po "zawisie" np.rocznym nowi forumowicze "odgrzewają kotleta" i dawaj radzić i dywagować...a gość który zaczął temat albo dawno zmienił brykę albo forum.
Ad.2. No to zgłaszaj takie tematy do moderatora i napisz, że temat prowadzi do nikąd. Temat linków do aukcji był już poruszany
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

grze, wiem ze takich co wpadają na wariata i tyle ich widzieli nie zmusi nikt do regulaminu bo interesuje ich jakaś tam wiedza a reszte mają w głębokim poważaniu.
Ale userów którzy zostają na forum można zachęcić do
I wtedy jest odpowiedzialność za temat,bo jak coś zaczniesz to skończ a jak nie jest skończone to wiadomo-problem jeszcze nie rozwiązany.Było by niebo czytelniej i nie trzeba by przeszukiwać szukajki tropiąc "ślepe uliczki".
Ale userów którzy zostają na forum można zachęcić do
umieszczając stosowny punkt w regulaminie.grze pisze:Są jednak użytkownicy, którzy po tym jak uzyskają pomocy na forum, to opiszą na czym polegał problem i w czym tkwiło jego rozwiązanie, podziękują kolegom i przyznają im punkty.
I wtedy jest odpowiedzialność za temat,bo jak coś zaczniesz to skończ a jak nie jest skończone to wiadomo-problem jeszcze nie rozwiązany.Było by niebo czytelniej i nie trzeba by przeszukiwać szukajki tropiąc "ślepe uliczki".
luk_OP_Q89, masz rację. Też o tym myślałem nie raz szukając czegoś na forum. Wyobraź sobie jednak, że nie jest tak łatwo skłonić userów do przestrzegania regulaminu choćby w kwestii używania szykajki, stosowania tagów, czy zamieszczania tematów w odpowiednich działach, a co dopiero w kwestii doprowadzania tematów do końca. Co z tego, że napiszemy w regulaminie, że po założeniu tematu należy po otrzymaniu porad, podać rozwiązanie problemu i przyznać punkty tym, którzy pomogli, skoro i tak większość nie będzie się do tego stosowała? Kto miałby tego pilnować? Przy takiej liczbie userów i ilości zakładanych przez nich tematów, jest to niewykonalne.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 12:34 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80

Oj,moderatorowi nie wypada się poddawaćgrze pisze:Jest to chyba niewykonalne
Trzeba ludzi przekonać że jest to w ich interesie,forum jest jak warsztat:
Jak masz porozwalane narzędzia to naprawiasz auto 3godziny bo tracisz czas na szukanie.
A jak wszystko jest na miejscu to w 1,5godziny po robocie <ok>
Rozpoczynając temat pamiętaj aby go zakończyć.
No to slogan na transparent już mamy :mrgreen:
Skuciok, a mi sie wydaje że to dobry pomysł. Na forach często spotyka się dodatkowy tag "Solved" oznaczający że problem został rozwiązany. Pomaga to w szukaniu bo najpierw przeszukuje się tematy z tym tagiem dopiero później inne rozwiązania. Wstawianie tego tagu ma obowiązek ten co napisał ten temat
luk_OP_Q89, wiem, że Ciebie nie trzeba przekonywać, parę innych osób też. Jednak to głównie "starzy wyjadacze" na forum, którzy temat zakładają "od święta", a przeważnie pomagają innym w ich tematach. Natomiast nowi userzy zakładają tematy na lewo i prawo, nie stosują się do regulaminu, nie używają szukajki, nie stosują tagów i wierz mi, że w tak błahych kwestiach jest trudno ich nakłonić do przestrzegania regulaminu, bo o wszystko mają pretensje, a co dopiero do kończenia tematów, które zaczęli, jak oni się na 90% więcej nawet tu nie zalogują
Jednak decyzje w takich kwestiach podejmuje Doc.
Źle mnie zrozumieliście. Pomysł jest dobry ale trudno go wykonać. Najlepszym wyjściem byłoby chyba gdyby to autor tematu oraz moderator mogli taką flagę wystawić (autor, jeśli uzna, że temat rozwiązany, a moderator jeśli np. ktoś kto dopisał się do tematu by go o to poprosił).misiek440 pisze:Skuciok, a mi sie wydaje że to dobry pomysł. Na forach często spotyka się dodatkowy tag "Solved" oznaczający że problem został rozwiązany. Pomaga to w szukaniu bo najpierw przeszukuje się tematy z tym tagiem dopiero później inne rozwiązania. Wstawianie tego tagu ma obowiązek ten co napisał ten temat
Jednak decyzje w takich kwestiach podejmuje Doc.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 12:49 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.