Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Dokręcanie koła kluczem pneumatycznym

ODPOWIEDZ
kierowca211
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Dokręcanie koła kluczem pneumatycznym

Post autor: kierowca211 » 08 kwie 2010, 17:30

Witam
Wklejam ten tekst i link:
Za mocno znaczy źle i kosztownie
W serwisach ze względu na wygodę i szybkość montażu używa się kluczy pneumatycznych, a to sprawia, że koła są za mocno przykręcane. Dysponując tylko fabrycznym kluczem, będziemy mieli poważne problemy z odkręceniem. Śruba może się urwać, a jeśli nawet uda się ją odkręcić, to gwint w piaście może być zniszczony.

To z kolei powoduje konieczność wymiany łożyska, demontażu zwrotnicy, a później również regulacji geometrii zawieszenia. Koszty wysokie, a winę trudno udowodnić. W większości aut osobowych siła, z jaką trzeba dokręcić koło, wynosi ok. 110 Nm. Najlepiej dokręcać koło kluczem dynamometrycznym
http://www.motofakty.pl/artykul/kradzie ... trzec.html

To prawda czy kaczka dziennikarska? Chyba te klucze pneumatyczne mają ograniczoną moc, aby dokręcały bezpiecznie.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 08 kwie 2010, 18:24

mnie sie wydaje ze to zalezy od klucza, ale to nie zmienia faktu ze wszystko ma swoje granice bledu, a tak sie sklada ze mialem okazje skorzystac z usulg bledu tego urzadzenia, otoz rok temu po kupnie wymienialem opony w serwisie wulkanizacyjnym i wlasnie urwali mi gwint piasty, na szczescie z tylu, a nowa (uzywana) piaste mial kolega z tego forum wiec nie kosztowalo mnie to duzo a i on sam mi wymienil w cenie ;]

maniek887
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek887 » 08 kwie 2010, 18:38

Można dokręcac koła takim kluczem jeżeli uzywa sie nasadek dynamometrycznych ale i tak najlepiej lekko dokręcić pneumatem i dociągnąć ręcznie żeby nie było problemu z odręceniem na drodze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl