Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABT] Huczenie w kole - ! nie łożysko ! ]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kolodzieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 ABT] Huczenie w kole - ! nie łożysko ! ]

Post autor: kolodzieju » 13 wrz 2008, 20:50

Poszedłem za radą forum, oraz kilku osób (byli też mechanicy którzy jeździli ze mną) i wymieniłem łożysko.
Tylko że hałas nie zmienił się wcale.
Hałas jest typowy jak przy łożysku - huczenie 0d 50-60 km/h, nasila się przy skręcie w lewo, maleje przy skręcie w prawo (hałas jest z prawej strony).
Sprawdzałem inne koło - wykluczam hałasowanie opony.
jakieś rady?
Przy pewnej prędkości słychać w tym całym hałasie minimalne pulsowanie natężenia
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
quattro
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: quattro » 13 wrz 2008, 21:12

sprawdz łozyska tylne czasami tak przenosi szum z tylnego koła że wydaje sie że to przednie łozyska

pozdrawiam

noorbi

Post autor: noorbi » 14 wrz 2008, 00:01

kolodzieju, jeśli łożysko i opony odpadają to pozostają hamulce ( huczenie większe podczas hamowania ), lub przegub ( dodatkowo stukot podczas gwałtownego ruszania lub pykanie na skręconych kołach). Myślę że warto sprawdzić.

Awatar użytkownika
kolodzieju
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kolodzieju » 14 wrz 2008, 02:56

kolodzieju, jeśli łożysko i opony odpadają to pozostają hamulce ( huczenie większe podczas hamowania ), lub przegub ( dodatkowo stukot podczas gwałtownego ruszania lub pykanie na skręconych kołach). Myślę że warto sprawdzić.

No tu muszę przyznać, że pykanie w przegubach sie zdarza.
Wiedziałem ze mam do wymiany ale nie sadziłem ze ten hałas może generować przegub ;/
Hamulce raczej nie, nie nasila się podczas hamowania, nie ma żadnych problemów z biciem na kierownicy ani nic.

Jak mogę sprawdzić łożysko tylne?

Awatar użytkownika
Darecki3037
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Darecki3037 » 14 wrz 2008, 07:52

podnieś auto na windzie i złap za koło w pozycji godz 12 i 6 oraz 9 i 3 i poruszaj energicznie, jeśli masz luz na łożysku będzie słychać pukanie (należy dociągnąć łożysko). Potem jeszcze zakręć kołem ( jeśli hamulce nie blokują ) i jeśli dalej będzie słychać szumiące łożysko to jest do wymiany kpl ( 2 łożyska stożkowe i uszczelniacz) a co do przodu to stawiam na rozleciany przegub.

madazaw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: madazaw » 14 wrz 2008, 18:28

wymień oba łożyska w przedniej osi, bo nie zawsze łatwo jest trafić ze stroną która huczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl