[B4 ALL] Jakie opony letnie polecacie?
[B4 ALL] Jakie opony letnie polecacie?
Naczytałem się sporo opinii o oponach marki Nokian Czy któryś z klubowiczów mógłby się wypowiedzieć na ich temat? Ewentualnie proszę o porady jakie oponki polecacie Cena nie wyższa niż 250 zł za opony w rozmiarze 195/65/ R15 Dzięki za porady Pozdrawiam klubowiczów
- Tdi B4 117Ps
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Opony Nokian to niska półka Bridgestone'a.
Dunlop - nie polecam - szybko się ścierają
GoodYear - dziadostwo !
Najlepsze są Michelin ale kosztują trochę forsy. Ale naprawdę jest warto zainwestować.
Uwagi godne stają się ostatnio opony Hankook oraz Kumho - takie z niższej półki.
Myślę ,że optimum cena/jakośc to Bridgestone/Firestone.
Dunlop - nie polecam - szybko się ścierają
GoodYear - dziadostwo !
Najlepsze są Michelin ale kosztują trochę forsy. Ale naprawdę jest warto zainwestować.
Uwagi godne stają się ostatnio opony Hankook oraz Kumho - takie z niższej półki.
Myślę ,że optimum cena/jakośc to Bridgestone/Firestone.
Sam szukam oponek tylko w wiekszym rozmiarze znalazłem Firestone FHSZ80 ładny wzór bierznika testy sa tez zadowalajace http://www.opony.com/opony/56836_firestone_fhsz80.html
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Sory lae jak przy zakupie opon kierujesz się wyglądem bieżnika a walory jezdne stawiasz na dalsze miejsca to życzę powodzenia...ZABA pisze:Sam szukam oponek tylko w wiekszym rozmiarze znalazłem Firestone FHSZ80 ładny wzór bierznika testy sa tez zadowalajace http://www.opony.com/opony/56836_firestone_fhsz80.html
Może i mają taką opcję ale to tyczy się wyłącznie opon na gwarancji a nie spotkałem się jeszcze z nową oponą która by strzeliła... Miśki są dobre ale ścierają się też dosyć szybko... Ja polecam jeszcze fuldy - dobra przyczepność, małe tarcie i niska ścieralność.Nie chcę tu robić reklamy ale Michelin ma chyba program ,że jak Ci na drodze walnie opona to dzwonisz i oni się u Ciebie zjawiają itp.
Zapomnij o Pirelli p6000 niesamowicie śliskie a na mokrej nawierzchni i wpadajac do kaluzy pozostaje sie modlic ze z tego wyjdziesz. Jezdzilem 2 sezony i NIE polecam. Tansze i o wiele lepsze, szczegolnie na mokra nawierzchnie sa uniroyale 540. Jezdze juz na 2 komplecie i nie zamianilbym ich na zadne inne! A za opone ok 200zl zaplacisz wiec cena rozsadna.misiek440 pisze:było ale odpisze : toyo, yokohama, w ostateczności najtańsza wersja barum , ceny od 140 do 200 za opnke.
A jak masz więcej kasy to pirelli model p6000
Nie wiem na jakich oponach jeździłeś , ja śmigałem na prawie nówkach to była najlepsza jaką miałem, a miałem już wiele i napewno lepsza od kilku modeli toyo itp.Zapomnij o Pirelli p6000 niesamowicie śliskie a na mokrej nawierzchni i wpadajac do kaluzy pozostaje sie modlic ze z tego wyjdziesz.
Te oponki też są dobre i nawet lepsze na mokrej nawierzchni ale na suchej w porównaniu do p6 wypadają słabotańsze i o wiele lepsze, szczególnie na mokra nawierzchnie sa uniroyale 540
[ Dodano: 2008-06-28, 23:05 ]
a tak wracając do tematu bo też jestem przy zmianie opon i miałem jechać w poniedziałek po toyo t1 195.50.15 (bo portfel mało zasobny) ale znalazłem właśnie uniroyale czy myslicie czy to jakiś wał http://www.allegro.pl/item389440571_205 ... 55_15.html
bo cena za niska w Krakowie powiedzieli mi 250 zł wzwyż :evil: co o tym myślicie?
misiek440 pisze:Nie wiem na jakich oponach jeździłeś , ja śmigałem na prawie nówkach to była najlepsza jaką miałem, a miałem już wiele i napewno lepsza od kilku modeli toyo itp.Zapomnij o Pirelli p6000 niesamowicie śliskie a na mokrej nawierzchni i wpadajac do kaluzy pozostaje sie modlic ze z tego wyjdziesz.
Zawsze kupuje nowki i nie starsze niz pol roku od daty produkcji, wiec co nieco moge o nich powiedziec. 2 razy przy niezbyt sliskiej nawierzchni wpadlem jadac na nich w poslizg. Na unirpyalach smigam 3 rok i wad na razie nie widze. Nawet scieraja sie wolniej niz Pirelki a cena takze atrakcyjna.
Te oponki też są dobre i nawet lepsze na mokrej nawierzchni ale na suchej w porównaniu do p6 wypadają słabotańsze i o wiele lepsze, szczególnie na mokra nawierzchnie sa uniroyale 540
[ Dodano: 2008-06-28, 23:05 ]
a tak wracając do tematu bo też jestem przy zmianie opon i miałem jechać w poniedziałek po toyo t1 195.50.15 (bo portfel mało zasobny) ale znalazłem właśnie uniroyale czy myslicie czy to jakiś wał http://www.allegro.pl/item389440571_205 ... 55_15.html
bo cena za niska w Krakowie powiedzieli mi 250 zł wzwyż :evil: co o tym myślicie?
moim zdaniem najlepsza opona na jakiej jezdzilem jest uniroyal 550 niema lepszej na deszcz jedynym - tej opony jest to ze znika w oczach tzn 2 sezony i do wymiany fakt ze ich nie oszczedzam :lol:
naprawde rewelacyjna opona (pracowalem w wulkanizacji i mialem duzo opon do testowania pozakladanych i uniroyal jest najlepszy)
[ Dodano: 2008-06-29, 23:07 ]
a jeszcze jedno zeb ci nie przyszlo do glowy kupic p6000 mega ujowa guma i droga jedne co w pirelli jest dobre to to ze sa na lata bo sa mega twarde i sie niescieraja ale przyczepnosc kiepsciutka
naprawde rewelacyjna opona (pracowalem w wulkanizacji i mialem duzo opon do testowania pozakladanych i uniroyal jest najlepszy)
[ Dodano: 2008-06-29, 23:07 ]
a jeszcze jedno zeb ci nie przyszlo do glowy kupic p6000 mega ujowa guma i droga jedne co w pirelli jest dobre to to ze sa na lata bo sa mega twarde i sie niescieraja ale przyczepnosc kiepsciutka