[All] Jakie szpilki do felg
[all] Śruby do alufelg
KOLEDZY, CZY SERYJNE ŚRUBY SĄ DOBRE DO ALU? CZY NIE SĄ ZA KRÓTKIE? MOŻNA TAK JEŹDZIĆ?
Czy Ty jesteś ślepy? Nie widzisz że wszystkie tematy mają podobny wygląd? tak ciężko jest przeczytać co jest napisane na górze forum technicznego? Chyba wyraźnie jest napisane: ZANIM COŚ NAPISZESZ - PRZECZYTAJ
cobra
Czy Ty jesteś ślepy? Nie widzisz że wszystkie tematy mają podobny wygląd? tak ciężko jest przeczytać co jest napisane na górze forum technicznego? Chyba wyraźnie jest napisane: ZANIM COŚ NAPISZESZ - PRZECZYTAJ
cobra
Ostatnio zmieniony 02 lut 2007, 19:24 przez DZIABA, łącznie zmieniany 1 raz.
tak jak pisze sebolec... w stalówkach masz sferyczne koncówki, w alusach zwykle są stożki...
poza tym ważna jest długość śruby, w alu musisz mieć te przynajmniej 5-7mm więcej niż w stalówce...
sruba powinna się wkręcać minimum 15mm (minimum 9 obrotów przy uskoku 1,5 daje niecałe 15mm) w piastę, za długa też nie może być...
ja w alusach mam 25mm (15mm na wkręt i 10mm na gr felgi), a stalówki miały bodajże 18mm dł śruby
poza tym ważna jest długość śruby, w alu musisz mieć te przynajmniej 5-7mm więcej niż w stalówce...
sruba powinna się wkręcać minimum 15mm (minimum 9 obrotów przy uskoku 1,5 daje niecałe 15mm) w piastę, za długa też nie może być...
ja w alusach mam 25mm (15mm na wkręt i 10mm na gr felgi), a stalówki miały bodajże 18mm dł śruby
[B4 All] Wielkość śrub mocujących koła
Witam.
Mam pytanie o rozmiar śrub mocujących koła w B4. Przymierzyłe 17 ale jest za luźna, a 16 niestety nie mam. Po za tym 16 to dosyć nietypowe mocowanie.
Mam pytanie o rozmiar śrub mocujących koła w B4. Przymierzyłe 17 ale jest za luźna, a 16 niestety nie mam. Po za tym 16 to dosyć nietypowe mocowanie.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2010, 17:57 przez Gienek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- pawelbicz
- Forum Audi 80
Ja mam dwa komplety alufelg i jeżdże na standardowych śrubach (z łbem sferycznym), a to dlatego, że są to alu fabryczne. Mają stalowe wstawki w miejscach gdzie są śruby i nie potrzebują tyle "mięcha" w tym miejscu. Do alufelg bez wstawki musisz mieć dłuższe śruby!
P.S Jeżeli do felg o gniazdach sferycznych zastosujesz śruby stożkowe (i na odwrót), to ryzykujesz odkręceniem się kół!!!! :!: :!: :!:
P.S Jeżeli do felg o gniazdach sferycznych zastosujesz śruby stożkowe (i na odwrót), to ryzykujesz odkręceniem się kół!!!! :!: :!: :!: