[B3 sedan ] opony na tył , czy podejdą ?
[B3 sedan ] opony na tył , czy podejdą ?
Obecnie mam alufelgi 15 z oponami 195/50 , troche już się zużuły i myśle nad kupnem nowych.205/55 ma ktoś takie ? ten obecny profil jest troche za niski i kiepsko się prezentuje co do odległością od nadkola pozostaje duza szpara.
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja mam kapcie 185/65/R15 na glebie 0/0 <ok> ... czołg niesamowity. Ale co do profilu opony to jednak im niższe kapcie tym komfort jazdy nieco spada. Tym bardziej słyszałem o tendencji przechylania się auta na zakrętach w przypadku kompilacji miękkie zawieszenie & niski profil opony. Ile w tym prawdy to już nie wiem :shock: . Niech sie wypowiedzą eksperci .
-
- Forum Audi 80
- Imię: Zbyszek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK
zaiste nie wiem ile chciales wniesc do tematu tym postem ale skoro juz dryfujemy to prawdy w tym co mowisz jest tyle ile fizyki cial stalych - pierwszy zawsze ugina sie ten material ktory jest najbardziej podatny, zatem im mniej gumy (czytaj: im mniejszy profil opony) tym wiecej sil musi pochlonac zawias ergo auto moze bardziej przechylac sie na zakrecie. z tego samego tytulu jak slusznie zauwazyles komfort jazdy jest odwrotnie proporcjonalny do profilu zalozonego ogumienia.Patrique pisze:Ja mam kapcie 185/65/R15 na glebie 0/0 <ok> ... czołg niesamowity. Ale co do profilu opony to jednak im niższe kapcie tym komfort jazdy nieco spada. Tym bardziej słyszałem o tendencji przechylania się auta na zakrętach w przypadku kompilacji miękkie zawieszenie & niski profil opony. Ile w tym prawdy to już nie wiem :shock: . Niech sie wypowiedzą eksperci .
na temat: tak wogle to nie wiem nad czym Wy dywagujecie, wirtualnych kalkulatorow rozmiaru opon jest tyle ze glowa boli, przyklad tutaj