Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 RA] opony przód 195/60 tyl 175/70 - można?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 RA] opony przód 195/60 tyl 175/70 - można?

Post autor: motowalus » 24 maja 2010, 23:10

planuje w najblizszym czasie zakupic 2 nowe opony zimowe wykorzystujac wiosenne wyprzedaze. alufelgi to Borbet 6J 14` przed ostatnia zima kupowalem dwie zimowki i sa jeszcze w bardzo fajnym stanie. jednak sa w rozmiarze 175/70 - byly zalozone na stalowkach. teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane. i teraz moje pytanie. czy moge na przodzie miec 195/60 a na tyle 175/70? nie wplynie to jakos negatywnie na zachowanie samochodu? nie stac mnie na 4 nowe zimowki a nie chce kupowac 4 uzywanych - wole 2 nowe.

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 24 maja 2010, 23:20

zawsze szersza guma musi być z tyłu tak mi tłumaczyl gumolep nie pamietam dlaczego.. :->

sebastianek133
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sebastianek133 » 26 maja 2010, 09:58

Zwykle szersze zakłada się na tył. Tym bardziej że to zimówki a napęd masz na przód. Nie wiem czy masz wspomaganie ale z węższymi oponami z przodu lepiej ci się będzie kierować.

Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motowalus » 26 maja 2010, 10:32

mam wspomaganie. chodzi mi tylko i wylacznie o prowadzenie. czy szersze na przodzie je pogarsza. wolalbym szersze miec na przodzie z tego wzgledu ze beda nowe wiec i przyczepnosc wieksza

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 27 maja 2010, 13:39

motowalus pisze:chodzi mi tylko i wylacznie o prowadzenie. czy szersze na przodzie je pogarsza. wolalbym szersze miec na przodzie z tego wzgledu ze beda nowe wiec i przyczepnosc wieksza
Na pewno bardziej będzie cię bujać w koleinach, szczególnie przy hamowaniu. Po za tym przód bardziej wyczujesz w sensie przyczepności niż tył. Więc ja wolałbym chyba jeździć pod kątem przyczepności gorszych opon niż ustawiać się pod te lepsze i mieć niespodziankę w postaci uciekającego tyłu na zakręcie.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 27 maja 2010, 15:52

o ile moze bujac na tym waskim balonie...
motowalus pisze:teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane
ahh no, szersze wygaldaja lepiej na alusach ale z niskim profilem opony... w innym przypadku ta Twoja szerokosc rozejdzie sie na boki jak tylek szesnastolatki wazacej 100kilo... pozatym pierwsze slysze ze na 6calowa felge montowano seryjnie 195, ale ten temat juz odpuszcze bo nie bede sie klocil o centymetry...
wracajac do pytania moim zdaniem nie odczujesz roznicy (w zime!) ale fakt ze to bedzie komicznie wygladalo nie zmieni sie w moim odczuciu

Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motowalus » 27 maja 2010, 18:15

Kolczat pisze:o ile moze bujac na tym waskim balonie...
motowalus pisze:teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane
ahh no, szersze wygaldaja lepiej na alusach ale z niskim profilem opony... w innym przypadku ta Twoja szerokosc rozejdzie sie na boki jak tylek szesnastolatki wazacej 100kilo... pozatym pierwsze slysze ze na 6calowa felge montowano seryjnie 195, ale ten temat juz odpuszcze bo nie bede sie klocil o centymetry...
wracajac do pytania moim zdaniem nie odczujesz roznicy (w zime!) ale fakt ze to bedzie komicznie wygladalo nie zmieni sie w moim odczuciu
Koła:
Seryjne ogumienie: 195/60R 14

dane zaczerpniete z danych technicznych na stronie glownej tego forum. wiec dobrze ze nie chcesz sie klocic bo nie mialbys racji. chodzi mi tylko o obiektywna opinie. decyzji jeszcze nie podjalem dlatego myslalem ze warto zapytac na forum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła i felgi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl