[B3 RA] opony przód 195/60 tyl 175/70 - można?
[B3 RA] opony przód 195/60 tyl 175/70 - można?
planuje w najblizszym czasie zakupic 2 nowe opony zimowe wykorzystujac wiosenne wyprzedaze. alufelgi to Borbet 6J 14` przed ostatnia zima kupowalem dwie zimowki i sa jeszcze w bardzo fajnym stanie. jednak sa w rozmiarze 175/70 - byly zalozone na stalowkach. teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane. i teraz moje pytanie. czy moge na przodzie miec 195/60 a na tyle 175/70? nie wplynie to jakos negatywnie na zachowanie samochodu? nie stac mnie na 4 nowe zimowki a nie chce kupowac 4 uzywanych - wole 2 nowe.
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Na pewno bardziej będzie cię bujać w koleinach, szczególnie przy hamowaniu. Po za tym przód bardziej wyczujesz w sensie przyczepności niż tył. Więc ja wolałbym chyba jeździć pod kątem przyczepności gorszych opon niż ustawiać się pod te lepsze i mieć niespodziankę w postaci uciekającego tyłu na zakręcie.motowalus pisze:chodzi mi tylko i wylacznie o prowadzenie. czy szersze na przodzie je pogarsza. wolalbym szersze miec na przodzie z tego wzgledu ze beda nowe wiec i przyczepnosc wieksza
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
o ile moze bujac na tym waskim balonie...
wracajac do pytania moim zdaniem nie odczujesz roznicy (w zime!) ale fakt ze to bedzie komicznie wygladalo nie zmieni sie w moim odczuciu
ahh no, szersze wygaldaja lepiej na alusach ale z niskim profilem opony... w innym przypadku ta Twoja szerokosc rozejdzie sie na boki jak tylek szesnastolatki wazacej 100kilo... pozatym pierwsze slysze ze na 6calowa felge montowano seryjnie 195, ale ten temat juz odpuszcze bo nie bede sie klocil o centymetry...motowalus pisze:teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane
wracajac do pytania moim zdaniem nie odczujesz roznicy (w zime!) ale fakt ze to bedzie komicznie wygladalo nie zmieni sie w moim odczuciu
Koła:Kolczat pisze:o ile moze bujac na tym waskim balonie...ahh no, szersze wygaldaja lepiej na alusach ale z niskim profilem opony... w innym przypadku ta Twoja szerokosc rozejdzie sie na boki jak tylek szesnastolatki wazacej 100kilo... pozatym pierwsze slysze ze na 6calowa felge montowano seryjnie 195, ale ten temat juz odpuszcze bo nie bede sie klocil o centymetry...motowalus pisze:teraz chce kupic opony w rozmiarze 195/60 - na alufelgach szersze wygladaja lepiej i takie w oryginale na tych alusach byly montowane
Seryjne ogumienie: 195/60R 14
dane zaczerpniete z danych technicznych na stronie glownej tego forum. wiec dobrze ze nie chcesz sie klocic bo nie mialbys racji. chodzi mi tylko o obiektywna opinie. decyzji jeszcze nie podjalem dlatego myslalem ze warto zapytac na forum.