[ B3 80 2.0 16V 6A ] Problem ze ścinaniem opon i biciem.
-
- Forum Audi 80
[ B3 80 2.0 16V 6A ] Problem ze ścinaniem opon i biciem.
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów
Drodzy mam problem którego nie mogę się pozbyć, a mianowicie jakiś miesiąc temu zauważyłem że moja Niunia ścina opony z przodu i zaczęła bić przy hamowaniu Tak wiec zacząłem sprawdzać co się dzieje. Okazało się że poduszki amortyzatora były do wymiany i jedna tarcza z przodu była delikatnie skrzywiona. A wiec idąc za ciosem ponieważ zaczynało mi cichutko stukać w przednim zawieszeniu postanowiłem wymienić łączniki stabilizatora oraz jego gumy, poduszki amortyzatora i tulejki no i oczywiście przetoczyłem wszystkie tarcze.
Po wymianie pojechałem na geometrię i wszystko ładnie się ustawiło ale po zmianie opon na nowe z przodu zaczęła delikatnie ściągać na prawo więc jeszcze raz pojechałem wyważyć koła i na geometrię.
Teraz zrobiłem 2000km i jest problem bo znowu zaczyna ścinać prawą oponę i powróciło bicie ale co jest dziwne bicie jest podczas hamowania z prędkości powyżej 80
I tu moje pytanie jakieś pomysły co się dzieje?? Dodam że na "czerpakach" na stacji diagnostycznej nic nie wychodzi, żadnych luzów ani stuków.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
[ Dodano: 2009-09-14, 10:05 ]
No to jak Panowie i Panie nikt niema żadnego pomysłu??
Drodzy mam problem którego nie mogę się pozbyć, a mianowicie jakiś miesiąc temu zauważyłem że moja Niunia ścina opony z przodu i zaczęła bić przy hamowaniu Tak wiec zacząłem sprawdzać co się dzieje. Okazało się że poduszki amortyzatora były do wymiany i jedna tarcza z przodu była delikatnie skrzywiona. A wiec idąc za ciosem ponieważ zaczynało mi cichutko stukać w przednim zawieszeniu postanowiłem wymienić łączniki stabilizatora oraz jego gumy, poduszki amortyzatora i tulejki no i oczywiście przetoczyłem wszystkie tarcze.
Po wymianie pojechałem na geometrię i wszystko ładnie się ustawiło ale po zmianie opon na nowe z przodu zaczęła delikatnie ściągać na prawo więc jeszcze raz pojechałem wyważyć koła i na geometrię.
Teraz zrobiłem 2000km i jest problem bo znowu zaczyna ścinać prawą oponę i powróciło bicie ale co jest dziwne bicie jest podczas hamowania z prędkości powyżej 80
I tu moje pytanie jakieś pomysły co się dzieje?? Dodam że na "czerpakach" na stacji diagnostycznej nic nie wychodzi, żadnych luzów ani stuków.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
[ Dodano: 2009-09-14, 10:05 ]
No to jak Panowie i Panie nikt niema żadnego pomysłu??
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Hmm swego czasu owszem dostała w prawy bok ale to było dawno a dwa nie mocno bo to koleś na parkingu wycofywał i mi przyłożył Od wczoraj coraz głośniej zaczęło mi się tłuc z przodu wiec w najbliższym czasie tak czy siak będe musiał coś z tym zrobić tylko co ja teraz mam wymienić żeby nie działo sie to jeszcze raz??:-(
Geometria na 100% dobrze jest ustawiona? Może czegoś nie dokręcili? W Krakowie polecam ci kolesi z Piastowskiej. Dużo ludzi do nich jeździ i robią dobrze (m.in. Kościuszko i inni krakowscy kierowcy rajdowi, całe QTK i notorycznie "złotówkarze"). Zresztą na kilku forach przewija się info o nich, oto przykład:
http://forum.mtk-klub.pl/post242069.html
Pozdrawiam
http://forum.mtk-klub.pl/post242069.html
Pozdrawiam
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Witam.
Odgrzeję kotleta bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Ścina mi tylne opony. Obydwie równo od środka.
Tuleje belki wymieniane. Nic nie bije. Nic nie stuka ani nie huczy z tyłu.
Nie wiem o co kaman.
Z tyłu nie ustawia się zbieżności więc możliwe żeby belka była krzywa (np przez targanie jakiejś ciężkiej przyczepy przez poprzedniego właściciela)?
Odgrzeję kotleta bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Ścina mi tylne opony. Obydwie równo od środka.
Tuleje belki wymieniane. Nic nie bije. Nic nie stuka ani nie huczy z tyłu.
Nie wiem o co kaman.
Z tyłu nie ustawia się zbieżności więc możliwe żeby belka była krzywa (np przez targanie jakiejś ciężkiej przyczepy przez poprzedniego właściciela)?
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
a od czego mogło by się to tak równo po obu stronach zgiąć?
Bo jakby z jednej strony to rozumiem że jak bym w coś przyfanzolił krawężnik albo coś.
Ale takie równomierne po obu stronach?
Jeżeli to amory albo belka to i tak tego na oko nie sprawdzę.
Więc trzeba pojechać na sprawdzenie zbieżności (tylko sprawdzenie bo się nie ustawi), potem zmienić czopy i jechać jeszcze raz. Jak dalej będzie źle to wtedy amorki i jechać jeszcze raz. Dobrze kalkuluję?
Bo jakby z jednej strony to rozumiem że jak bym w coś przyfanzolił krawężnik albo coś.
Ale takie równomierne po obu stronach?
Jeżeli to amory albo belka to i tak tego na oko nie sprawdzę.
Więc trzeba pojechać na sprawdzenie zbieżności (tylko sprawdzenie bo się nie ustawi), potem zmienić czopy i jechać jeszcze raz. Jak dalej będzie źle to wtedy amorki i jechać jeszcze raz. Dobrze kalkuluję?