[all]skręca w lewo,czy to opony czy felgi?
witam,problem polega na tym że auto miało wymieniane wszystkie gumy na przodzie i na zimowych kołach jedzie prosto natomiast jak zmienię na letnie to jedzie na lewo,dlaczego?posiadam 2 komplety kół kompletnych więc nie muszę jeździć zmieniać opon tylko sam zmieniam koła na letnie czy zimowe,koła jak ściągam to zaznaczam skąd zdjąłem,pozdrawiam
ja bym zaczol od wyrownania cisnienia w oponach <mi kiedys powietrze ucieklo z jednego kola i zciagalo> i pamietaj na jednej osi musza byc jednakowe opony <rozmiar wzor bieznika i stopien zurzycia> jak wyrownanie cisnienia nic nie da to pojedz do wulkanizatora i je przewarz koszt powinien wyniesc jakies 5do10pln za kolo
już chyba wiem w czym problem,jak zmieniali mi kiedyś opony to musieli zamienić mi strony opon,samemu nie zrobię bo lewa strona ma inaczej bieżnik jak prawa a zamiana kół nic nie da gdyż cały czas będzie tak samo i muszą mi obrócić opony na felgach na lewej stronie,myślę że to może być przyczyna chociaż to nie są opony kierunkowe,
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 13:08 przez TOMIMOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
A nie masz oznaczeń Outside Inside albo rotation ze strzałką? Jeżeli nie to masz opony symetryczne, czyli niekierunkowe. Oznacza to, że sposób ich założenia nie ma nic do rzeczy, bo można je założyć różnie. Najpierw sprawdź ciśnienie we wszystkich kołach. Jeżeli wszędzie jest takie samo to trzeba by te koła wyważyć skoro jeszcze tego nie zrobiłeś oraz przy okazji dokładnie obejrzeć każdą oponę i felgę - tak dla pewności. Jeżeli to zawiedzie to musi być coś w zawieszeniu, choć trochę to dziwne, że na jednych oponach ściąga a na drugich nie.
Ze zdjęć wynika, że masz opony symetryczne i są dobrze założone - tak ma być. Nie da sie tego inaczej założyć. Jak byś jej nie obrócił to zawsze będzie tak samo.
Tak na szybko to zamień sobie koła stronami, przerzuć z lewej na prawą - chociaż przednie i zobacz wtedy, czy ściąga Ci na tą samą stronę, czy na drugą.
Ze zdjęć wynika, że masz opony symetryczne i są dobrze założone - tak ma być. Nie da sie tego inaczej założyć. Jak byś jej nie obrócił to zawsze będzie tak samo.
Tak na szybko to zamień sobie koła stronami, przerzuć z lewej na prawą - chociaż przednie i zobacz wtedy, czy ściąga Ci na tą samą stronę, czy na drugą.
- percevalle
- Audi 80 Klub
- WarP1tbull
- Forum Audi 80
Moim zdaniem twoje opony są "poklockowane" jak to się u mnie po fachu nazywa... Oznacza to, że bieżnik opony jest nierówno zużyty i w niektórych miejscach może być on grubszy.. (np wewnętrzna strona koła jest cieńsza niż zewnętrzna) lub bieżnik może mieć nierówna grubość na długości opony. Jest to spowodowane (zazwyczaj) nierównym wyważeniem kół lub krzywymi felgami. Efekty są właśnie dokładnie takie jak opisujesz, czyli ściąganie w którąś z stron... Jedyne co moge poradzić to zamiana kół tylnich na przód... U mnie zadziałało Lub oczywiście zmiana opon i felg... jednak to troche drogi interes.
- WarP1tbull
- Forum Audi 80