[2,0 ABK] Szum podczas jazdy
[2,0 ABK] Szum podczas jazdy
Witam , może ktoś się spotkał z taką sytuacją. Jadąc w jedną stronę wszystko ok. Audiczka sobie postała, ostygła wracam i zaczęło podczas jazdy z kół szumieć. Prawa strona szumi, zerknięcie pod autko niby ok , szum zaczynał się od 70 km/h , potem narastał tak do 140 km/h a do 190 jeden poziom. Opony nówki (500km przejechane, zbieżność ok, klocki nówki 1 kkm ). Ciśnienie w kołach takie same...Szumi...Przejechałem ok 30 km z szumiącym kołem (na słuch prawy przód). No cóż przyjechałem pod domek , wskoczyłem w strój warsztatowy, krótka trasa by zweryfikować czy to przód i szumu....nie ma :shock: . Macie może pomysł co mogło,może być ? Wolę usunąc przyczynę niż wyczekiwać szumów...
PS . jak wężykowałem na ulicy do jak kiera w prawo mocno szumiało, ja kiera w lewo to cisza...
PS . jak wężykowałem na ulicy do jak kiera w prawo mocno szumiało, ja kiera w lewo to cisza...
z tanich łożysk to optimal 60 zł
pólka średnia mayle (nie polecam nawet śruby nie dają) 80zł
Skf 140zł rewelacyjne łożysko
Tylko teraz musisz się dowiedzieć która strona. Jeżeli skręcasz w lewo i buczy,szumi to zazwyczaj(95% ) jest to prawe łożysko (ale nie zawsze bo ja ostatnio miałem odwrotną sytuacje i mało sobie włosów z głowy nie powyrywałem :evil: )
pólka średnia mayle (nie polecam nawet śruby nie dają) 80zł
Skf 140zł rewelacyjne łożysko
Tylko teraz musisz się dowiedzieć która strona. Jeżeli skręcasz w lewo i buczy,szumi to zazwyczaj(95% ) jest to prawe łożysko (ale nie zawsze bo ja ostatnio miałem odwrotną sytuacje i mało sobie włosów z głowy nie powyrywałem :evil: )
nie, łożysko szumi tylko pod obciążeniem czyli jak skręcasz lub nawet lekko przekręcisz kierownice. Jakby wpadło miedzy tarcze to by szumiało niezależnie czy skręca czy nie <ok>
Z twojego opisu wnioskowałbym lewe łożysko, ale jak pisałem wczesnej zdarza się że jest na odwrót tyle że bardzo sporadycznie. A co do optimala nie jest to złe łożysko ale do SKF to mu brakuje <ok> i przypadkiem nie kupuj na alledrogo super niemieckiego za 30 zł
Z twojego opisu wnioskowałbym lewe łożysko, ale jak pisałem wczesnej zdarza się że jest na odwrót tyle że bardzo sporadycznie. A co do optimala nie jest to złe łożysko ale do SKF to mu brakuje <ok> i przypadkiem nie kupuj na alledrogo super niemieckiego za 30 zł
Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, 23:10 przez misiek440, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Mój problem polega na tym, iż podczas jazdy w granicach od 50 - 110 coś buczy tj(bubububu). Jest to pulsacyjne. Z początku myślałem że może łożyska padają ale pojechałem do mechanika i wszytko ok. Łożyska dobre. Skrzynia wydaje się wporządku biegi wchodzą gładko bez problemów, nic nie szarpie. Olej w skrzyni jest. Nic nie strzela podczas jazdy. A ja nie wiem co to może być. Po przekroczeniu 100 km na godzinę jest ciszej. Czy to mogą być opony, które emitują taki dźwięk. Mam dębice furio i różne są opinie na ich temat. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Mój problem polega na tym, iż podczas jazdy w granicach od 50 - 110 coś buczy tj(bubububu). Jest to pulsacyjne. Z początku myślałem że może łożyska padają ale pojechałem do mechanika i wszytko ok. Łożyska dobre. Skrzynia wydaje się wporządku biegi wchodzą gładko bez problemów, nic nie szarpie. Olej w skrzyni jest. Nic nie strzela podczas jazdy. A ja nie wiem co to może być. Po przekroczeniu 100 km na godzinę jest ciszej. Czy to mogą być opony, które emitują taki dźwięk. Mam dębice furio i różne są opinie na ich temat. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam