[80B4 1Z]Za szerokie opony?
Przednie opony mają 5tys. km. Mam je od nowości, kosztowały 550zł sztuka! Opony są z mojej mamy tourana, z tyłu jest już lipa, ale też będą bridgestone.
Okazało się, że Mulczas zapomniał o dystansach i mam pytanie, jak zrobiłem ok. 60 km bez dystansów i troszkę jakby tarło o końcówkę drążka (nie czułem przy dotyku, że opona jest wytarta) to mogłem uszkodzić opony? Jak będą dystanse to też będę musiał wymienić śruby na dłuższe czy nie ?
Okazało się, że Mulczas zapomniał o dystansach i mam pytanie, jak zrobiłem ok. 60 km bez dystansów i troszkę jakby tarło o końcówkę drążka (nie czułem przy dotyku, że opona jest wytarta) to mogłem uszkodzić opony? Jak będą dystanse to też będę musiał wymienić śruby na dłuższe czy nie ?
Opona oczywiście że mogła się uszkodzić, kwestia jak bardzo. Nie widząc opony moge jedynie z całą pewnością powiedzieć że jak widać druty to jest kaput, nie latałbym na takiej.
Co do śrub to sprawa wygląda tak samo, wszystko zależy od tego ile Twoje śruby wchodzą w piastę, poszukaj poczytaj w necie jest napisane ile minimum obrotów śruba musi wejść w piastę żeby było bezpiecznie.
Zapytaj kolegi Mulczas, skoro miał te fele z dystansami to z pewnością wie jakie śruby
Co do śrub to sprawa wygląda tak samo, wszystko zależy od tego ile Twoje śruby wchodzą w piastę, poszukaj poczytaj w necie jest napisane ile minimum obrotów śruba musi wejść w piastę żeby było bezpiecznie.
Zapytaj kolegi Mulczas, skoro miał te fele z dystansami to z pewnością wie jakie śruby
Mówi, że te same co do stalowych.
A co do opony po przejechaniu ręką od wewnętrznej strony nawet nie czuć przetarcia, auto na razie nie jeździ, będą dystanse to tylko do wulkanizacji pojadę, bo załatwiam nowe opony na tył. Opony super te z przodu, bo Bridgestone Turanza ER30 205/55/16 po przebiegu 5tys.km z mojej mamy auta (kupiła opony FULDA), więc mam nadzieję, że nic się nie uszkodziły, zrobiłem na nich ok. 60km na audi bez dystansów. Nie czułem żadnych zatarć, przetarć, więc chyba nic się jej nie stało.
A co do opony po przejechaniu ręką od wewnętrznej strony nawet nie czuć przetarcia, auto na razie nie jeździ, będą dystanse to tylko do wulkanizacji pojadę, bo załatwiam nowe opony na tył. Opony super te z przodu, bo Bridgestone Turanza ER30 205/55/16 po przebiegu 5tys.km z mojej mamy auta (kupiła opony FULDA), więc mam nadzieję, że nic się nie uszkodziły, zrobiłem na nich ok. 60km na audi bez dystansów. Nie czułem żadnych zatarć, przetarć, więc chyba nic się jej nie stało.
Ode mnie dostał 16 sztuk śrub do felg aluminiowych oraz 4 śruby zabezpieczające także do alumów.4444 pisze:Mówi, że te same co do stalowych.
Panie, dlaczego zakładasz dystansy, jeśli u mnie nic nie tarło... Pierścienie centrujące dostałeś? Czy jeździsz bez tego?
Pozdr.
Były pierścienie, ale dwa już do wyrzucenia, więc wymieniłem wszystkie, najprawdopodobniej były użyte śruby do stalowych felg z innym gwintem (tak mi powiedzieli ludzie z wulkanizacji) i Mulczas powiedział, że pasują śruby ze stalowych. Napisałem mu, że obcierają, a okazało się, że po prostu zapomniał mi dać dystansów. Nie dostałem żadnych śrub, bo ponoć pasują ze stalówek i faktycznie na długość były ok.