Witam
Mam od dwoch sezonow wzucone kola w rozmiarze 17", opony 205/50/17 i zauwazylem ze na tynej osi jest lekko scierana zewnetrzna strona opon. Mozliwe ze w prawym kole nawet bardziej sie to ujawnia.
W zeszlym roku auto jezdzilo bez zazutow. W tym po zmianie zimowek samochod skrecal lekko na prawa strone ale zamienilem opony tyl na przod jak w zeszlym roku i znowu jezdzi prosto. Dodatkowo w srodku auta wydaje sie ze kola glosno bucza jak przy zuzytym lozysku ale nie jestem pewny czy ktores przypadkiem nie jest do wymiany. Co moze byc przyczyna takiego zachowania? Z tego co wiem w ABT nie mozna ustawiac geometrii tylnej osi?
Pozdrawiam
[B4 ABT] zdziera zewnetrzna strone opon tylnych (kola 17'')
[B4 ABT] zdziera zewnetrzna strone opon tylnych (kola 17'')
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, 22:16 przez cielakoer, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie dopatrzenie z mojej strony. Tak więc w napędzie na os nie ma możliwości ustawienia geometri tylnej osi. Jest tam belka wleczona. Skoro tnie opony to albo luz na łożysku koła albo krzywa zwrotnica. Luz łatwo sprawdzisz. Dźwigni koło do góry i poruszaj. Jak będzie luz to łożysko do wymiany. Tylko musisz przy tej operacji mieć zwolniony hamulec ręczny.