Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 LPG] 2 akumulatory :)

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
treblaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 LPG] 2 akumulatory :)

Post autor: treblaa » 08 lip 2008, 01:07

Witam! Chcialbym sie dowiedzieć jak i czy da sie założyc drugi akumulator do samochodu??:> A dokładnie chodzi mi o to czy nie padnie alternator?
Na tabliczce znamionowej alternatora napisane mam "12V 80A"? To oznacza ze maksymalny prad jaki moze wytworzyc ma wartosc 80A czy tylko do takiej wielkosc moze byc akumulator (80Ah)?? :?: :?:

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 08 lip 2008, 06:56

80A alternatora to znaczy że podczas jego pracy nie może być bardziej obciążony (tzn włączenie odbiorników nie może przekroczyć tej wartośći) Ogólnie jakbyś ładował prądem 80A akumulator to poleciałby w kosmos. Sądze że bez problemu większego mógłbyś założyć aku 160Ah i działałby prawidłowo. Jedynym problemem mogłóby się okazać że będzie niedoładowany. Sam pamiętam jak w latach 90 na początku jak były jeszcze problemy to w "kaszlu" miałem aku chyba 120Ah że można było jeździć na rozruszniku. A jak wiemy tam aku to zaledwie 35Ah.
A w jakim celu potrzebny Ci drugi aku ?
Oczywiście mogę się mylić i jeżeli tak jest to zaraz mnie poprawią.

Awatar użytkownika
treblaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: treblaa » 08 lip 2008, 10:53

czesto wlaczam muzyke na postoju (wzmacniacz itd. musi ciagnac aku) na dluzej niz 3-4 godziny i potem zdarza sie ze mam problem z odpaleniem samochodu :oops: dlatego myslalem o tymczasowym dolozeniu drugiego akumulatora poniewaz mam w piwnicy a narazie nie mam funduszy na kupno nowego aku :-(
a zadnej filozofi w podlaczaniu nie ma?? plus z plusem, minius z minusem i wszystko bedzie dzialalo?? :>

Awatar użytkownika
misiek440
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Kontakt:

Post autor: misiek440 » 08 lip 2008, 12:11

tylko go będziesz musiał często ładować, chyba że chcesz założyć drugi alternator ale to już konkretne rezanie :-P

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 08 lip 2008, 19:57

Jak będziesz miał dwa akumulatory podłączone razem to nigdy nie będą naładowane dobrze. Więc musiał byś je podładowywać jakimś prostownikiem. Nawet jak ma się jeden akumulator nie naładowany dobrze to mimo, że alternator będzie go ładował to i tak nigdy nie będzie naładowany na max.
Jest jeszcze jedno wyjście mógłbyś poszukać jakiegoś większego alternatora który pasował by do audi i wtedy było by lepiej z dwa akumulatorami. Nie wiem jaki jest największy alternator montowany w Audi :-? Ja np mam u siebie bodajrze 55A a skoro Ty mówisz, że masz 80A to może są jeszcze większe. Może się myle ale większe alternatory były montowane w samochodach z większym wyposażeniem elektrycznym, żeby była w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na prąd. Np mój tata ma w swoim passacie b4 alternator 120A, bo ma bogate wyposażenie. pozdrawiam <mikolaj>

ppawlo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ppawlo » 09 lip 2008, 07:53

Na twoim miejscu zamontowałbym drugi akumulator jako "dołączany". Byłby on na stałe podłączony do radia samochodowego i za pomocą włącznika odpowiedniej mocy załącznany lub odłączany od instalacji. Załączałbyś go w czasie jazdy, a odłączał na postoju. Oczywiście potrzebujesz do tego przewodów o odpowiedniej średnicy i przydałby się układ nadzorujący napięcie na tym akumulatorze bo jeśli napięcie na nim spadnie poniżej pewnej wartości to zaczynają w nim zachodzić nieodwracalne procesy chemiczne znacznie pogarszające jego parametry.
Bilans mocy 2x55W +"inne odbiorniki"130W= 240W/12V=20A :: 80-20A=60A (to oczywiście szacunkowo i pewny nie jestem, w końcu po coś ten alternator 80A został tam wsadzony:))
Tak więc alternator powinien mieć zapas mocy i powinien wyrabiać. Oczywiście należałoby wtedy umiejętnie "kożystać" z klimy:)

denis44
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: denis44 » 09 lip 2008, 09:12

ale jak rozumiem te 2x55W to liczysz same dwa przednie reflektory.... do tego chyba jakieś 20-40 W na tyle światła nie wspominając już o reszcie urządzeń... wydaje mi się że tylko niewielka cześć prądu z alternatora (zależna oczywiście od obrotów, stopnia naładowania aku) poświęcona jest na ładowanie akumulatora, dlatego też dołożenie drugiego chyba nie powinno być zbytnim problemem...

ppawlo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ppawlo » 09 lip 2008, 09:35

To możemy założyć 2x55W + 370W(na inne odbiorniki) co daje 480W/12V=40A, ale przecież tak naprawdę alternator daje prawie 15V czyli 480/15=32A. Czyli trochę zapasu zostaje a alternator napewno nie jest obliczany na 100% poboru prądu przez wszystkie odbiorniki w samochodzie.

Awatar użytkownika
treblaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: treblaa » 11 lip 2008, 11:47

No i juz zalozony :) napiecie na postoju wynosi okolo 12.75V, przy ladowaniu okolo 14,8V. Akumulator umiescilem po lewej stronie pod maska, troche przykrywa go filtr powietrza (talerz) ale jakos sie tam zmiescil :)
Tylko teraz nie wiem jakim pradem go ladowac?? Wczesniej jak mialem jeden aku prostownik pokazywal mi prad ladowania 3-4A i 14,5V, a teraz z dwoma prad ladowania jest 5-6A a napiecie 13,2V :-/ tzn. ze musze zalatwic sobie jakis wiekszy prostownik czy jak??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl