[80 B4 1,9TDI] Akumulator
[80 B4 1,9TDI] Akumulator
Witam wszystkich klubowiczów, mam pytanko ile powinien mieć Ah akumulator przy 1.9 Tdi tak żeby alternator doładowywał bo wiadomo że musimy na światłach jeżdzić a idzie zima więc pobór prądu będzie jeszcze większy z powodu wentylatora.Muszę wymienić akumulator bo w zeszłą zimę już miałem ranne problemy z uruchomieniem silnika po uprzednich doładowaniach i ile powinien dawać (ładować) pradu alternator jakim miernikiem to się sprawdza (tak po swojemu)jaki jest przedział? Proszę o pomoc
- killer0123
- Forum Audi 80
Witam kup akumulator o pojemności elektycznej 65 Ah polecam Exide może są troche drożesze ale naprawde dobre.
Jeślichodzi o ładowanie to może to łatwo sprawdzić wystarczy że weźniesz jakiś miernik ustawicz go na Volt i podłączysz do biedunów akumulatora na uruchomionym silniku napięcie ładowania powinno być w zakresie 13,8-14,5 V .
Jeślichodzi o ładowanie to może to łatwo sprawdzić wystarczy że weźniesz jakiś miernik ustawicz go na Volt i podłączysz do biedunów akumulatora na uruchomionym silniku napięcie ładowania powinno być w zakresie 13,8-14,5 V .
- killer0123
- Forum Audi 80
może i prąd rozruchu mają mniejszy ale za to są trwałe swego czasu umnie w polonezie wytrzymał coś około 5 lat i nie był ani razu ładowany. Przestał trzymać dopiero po tym jak postał uzupełniony wododą destylowoną poziom elektrolitu (i oczywiśnie nałodowany po tym).
To jest tylko moja opinia którą mam z własnych doświadczeń.
To jest tylko moja opinia którą mam z własnych doświadczeń.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 18:54 przez killer0123, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie, mam problem z moim furaczem, mianowicie padl mi akumulator dzisiaj. Po trzech dniach stania i kilku mrozniejszych nocach nie daje prawie zadnych oznak zycia, nawet kontrolki przygasly . Pewnie umarl bo ma juz swoje lata, natomast mam pytanie do szanownych forumowiczów jaki akumulator polecilibyście do 1Z-eta, pewnie bedzie to Centra Futura ale o jakiej pojemnosci i jakim pradzie rozruchowym. Dziekuje za wszelkie sugestie i pomoc. <ok>
Rozumiem ze chodzi o pojemnosc akumulatora? Natomiast mi chodzin dokladnie o prad rpzruchowy, wiadomo ze silniki wysokoprezne wymagaja wiekszej energii przy rozruchu ze wzgledu wlasnie na to sprezanie, natomiast czy ten prad rozruchowy idzie w parze z pojemnoscia aku, czy mozna tez to sobie jakos dobierac?
W "standardowych" wykonaniach akumulatorów kwasowo-ołowiowych relacje były ze sobą mniej więcej powiązane. W obecnych czasach producenci stosując nowe rozwiązania materiałowe"wyciskają" chwilowe wartości prądu przy mniejszych pojemnościach(mniejsze gabaryty baterii itd). Tak więc jak dobierzesz pojemność w/g fabryki to stosując nowszy technologicznie akumulator będziesz miał jeszcze nadwyżkę mocy na starcie.pilocik69 pisze:Rozumiem ze chodzi o pojemnosc akumulatora? Natomiast mi chodzin dokladnie o prad rpzruchowy, wiadomo ze silniki wysokoprezne wymagaja wiekszej energii przy rozruchu ze wzgledu wlasnie na to sprezanie, natomiast czy ten prad rozruchowy idzie w parze z pojemnoscia aku, czy mozna tez to sobie jakos dobierac?