[b3 1,8 ru ] alternator wymiana diód oraz łożysk
-
- Forum Audi 80
[b3 1,8 ru ] alternator wymiana diód oraz łożysk
witam kolegów i koleżanki potrzebował bym info zdjęć itd odnośnie wymiany diód i łożysk alternatora jeśli ktoś owakie info posiada proszę o pomoc bo chciałbym już niuńką pojeździć:) <czapa>
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Jarek sprawdz ładowanie :!: ( na zapalonym silniku miernikiem przy akumulatorze)powinno być przy wyłączonych odbiornikach ponad 14wolt,na swiatłach moze spaść do 13.5 wolt.
piszesz ze na wylączonych odbiornikach jest ok,ale co jest 14wolt na zapalonym silniku czy jak :?:
przeraszam ale troche niezrozumiały opis zrobiłeś,
Akumulator dobry :?:
piszesz ze na wylączonych odbiornikach jest ok,ale co jest 14wolt na zapalonym silniku czy jak :?:
przeraszam ale troche niezrozumiały opis zrobiłeś,
Akumulator dobry :?:
-
- Forum Audi 80
fredi99vv,
akumulator założyłem drugi i to samo . na początku przy wyłączonych odbiornikach było ok teraz już nie ma zaledwie 10v .a czy przyczyną słabego ładowania może być zużyty pasek alternatora?? lub zwarcie w światłach rozładowuje aku?? bo on czasem zaskoczy jest ładowanie po włączniu świateł mijania wszystko przygasa jak dam postuj wraca do normy??
akumulator założyłem drugi i to samo . na początku przy wyłączonych odbiornikach było ok teraz już nie ma zaledwie 10v .a czy przyczyną słabego ładowania może być zużyty pasek alternatora?? lub zwarcie w światłach rozładowuje aku?? bo on czasem zaskoczy jest ładowanie po włączniu świateł mijania wszystko przygasa jak dam postuj wraca do normy??
-
- Forum Audi 80
No własnie to mnie zastanowiło pisałeś ze niby jest ładowanie ale jak włączysz światła to spada i wszystko przygasa.
Jesli uruchomisz silnik i ładowanie ma wartość co najmniej 13.8 Wol,to w alternatorze niema co szukać :!:
Nienaciagniety pasek altrnatora tez obniża wartość ładowania
Jesli to co napisałem wyżej sie potwierdza to Szukaj zwarcia w elektryce :idea:
jesli po założeniu naładowanego(dobrego) akumulatora po nocy nie zapali to znaczy ze coś w twoim samochodzie kradnie prąd.
Jesli uruchomisz silnik i ładowanie ma wartość co najmniej 13.8 Wol,to w alternatorze niema co szukać :!:
Nienaciagniety pasek altrnatora tez obniża wartość ładowania
Jesli to co napisałem wyżej sie potwierdza to Szukaj zwarcia w elektryce :idea:
jesli po założeniu naładowanego(dobrego) akumulatora po nocy nie zapali to znaczy ze coś w twoim samochodzie kradnie prąd.
-
- Forum Audi 80
fredi99vv, szczerze mówiąc też tak myśle lub jest zworka i nawet przy zapalonym silniku możę pokazywać mniejsze wskazania voltomierza a pasek swoją drogą też bo jest jednym słowem już do dup..... jutro zmienie pasek i rozbiore wszystkie światła bo nie daja spokoju mi juz no i uziemiony dalej......wr <ok>
[ Dodano: 2010-11-14, 17:38 ]
a i najlepsze jest to że nie raz nagle normalnie pali 10 razy a za 11 nagle rozładowany aku i lipa tak jakby się coś zwarło..i odbierało prąd....
[ Dodano: 2010-11-14, 17:38 ]
a i najlepsze jest to że nie raz nagle normalnie pali 10 razy a za 11 nagle rozładowany aku i lipa tak jakby się coś zwarło..i odbierało prąd....
-
- Forum Audi 80
Jarek sprawdz na początek MASE(-),miedzy silnikiem a karoserią,i akumulatorem a karoseria :idea: .
Potem kable Plusowe idące z akumulatora do rozrusznika i alternatora(moga być przetarte i dotykać do masy).przy rozruszniku czy plus nie dotyka czegokolwiek :!:
Jesli masz jakis wzmacniacz w aucie, to też sprawdz zasilanie idące do niego.
lampy przednie przede wszystkim sciąg dekle i zobacz czy kable sa w porządku,
i odłącz radio i alarm (one najcześciej kradna prąd).
Potem kable Plusowe idące z akumulatora do rozrusznika i alternatora(moga być przetarte i dotykać do masy).przy rozruszniku czy plus nie dotyka czegokolwiek :!:
Jesli masz jakis wzmacniacz w aucie, to też sprawdz zasilanie idące do niego.
lampy przednie przede wszystkim sciąg dekle i zobacz czy kable sa w porządku,
i odłącz radio i alarm (one najcześciej kradna prąd).
-
- Forum Audi 80
fredi99vv,
ok sprawdze...pół godziny temu włorzyłem akumlator który ładował się całą noc,samochód odpalił po przejechaniu 10 km akumlator dętka miałem włączone tylko światła mijania nie mam żadnego wzmacniacza ogrzewanie wyłączone czy to możliwe że jakby nawet alternator był zepsuty to czy aku starczył by mi na 10minut jazdy?>? :evil:
ok sprawdze...pół godziny temu włorzyłem akumlator który ładował się całą noc,samochód odpalił po przejechaniu 10 km akumlator dętka miałem włączone tylko światła mijania nie mam żadnego wzmacniacza ogrzewanie wyłączone czy to możliwe że jakby nawet alternator był zepsuty to czy aku starczył by mi na 10minut jazdy?>? :evil:
-
- Forum Audi 80
fredi99vv, Nigdy nie robiłem takiego eksperymentu,niepotrafie odpowiedzieć na to pytanie.
brawo za odpowiedź hehe ja to już zgłupłem totalnie te objawy so nie normalne a najlepsze jest to że jutro wezme go na pych na tym aku rozładowanym odpali i jak dobrze pójdzie to cały dzień bede go odpalał z kluczyka i pare razy zapale za którymś już nie dlaczego? co jest kó....nie tak? jutro wyjme lampy i posprawdzam te masy tak jak pisałeś zobaczymy a i pasek zmienie .dzięki za czas:)
[ Dodano: 2010-11-14, 19:15 ]
a i przy ty w sumie mam centralny z pilota iwczoraj nie otwierał drzwi myślałem że przez aku hmm gdzie znajde jakąś centralke czy coś od centralnego??
brawo za odpowiedź hehe ja to już zgłupłem totalnie te objawy so nie normalne a najlepsze jest to że jutro wezme go na pych na tym aku rozładowanym odpali i jak dobrze pójdzie to cały dzień bede go odpalał z kluczyka i pare razy zapale za którymś już nie dlaczego? co jest kó....nie tak? jutro wyjme lampy i posprawdzam te masy tak jak pisałeś zobaczymy a i pasek zmienie .dzięki za czas:)
[ Dodano: 2010-11-14, 19:15 ]
a i przy ty w sumie mam centralny z pilota iwczoraj nie otwierał drzwi myślałem że przez aku hmm gdzie znajde jakąś centralke czy coś od centralnego??
-
- Forum Audi 80
Jarek :mrgreen: wiem że można sie wkur.... bo :!: takie cuda to tylko w Licheniu :idea: albo Czestochowie <ok>
sprawdz jutro na spokojnie a napewno dziura w prądzie sie znajdzie :idea:
za czas nie masz co dziękować.
Teraz napisałeś ze jutro z pycha i cały dzień pewnie przejeżdzi :idea:
to kolejne potwierdzenie ze alternator ładuje :idea: bo niby skąd brałby sie prąd w akumulatorze :!: No chyba że byłeś w Czarnobylu ,i zajumałeś Se kawałek ogniwa z reaktora :mrgreen: hehe
Co do centralnego; myslę że centralka bedzie gdzieś pod tapicerka nad nogami kierowcy.
>>>> I pamietaj Jarek; Każde niepowodzenie jest nawozem Sukcesu
sprawdz jutro na spokojnie a napewno dziura w prądzie sie znajdzie :idea:
za czas nie masz co dziękować.
Teraz napisałeś ze jutro z pycha i cały dzień pewnie przejeżdzi :idea:
to kolejne potwierdzenie ze alternator ładuje :idea: bo niby skąd brałby sie prąd w akumulatorze :!: No chyba że byłeś w Czarnobylu ,i zajumałeś Se kawałek ogniwa z reaktora :mrgreen: hehe
Co do centralnego; myslę że centralka bedzie gdzieś pod tapicerka nad nogami kierowcy.
>>>> I pamietaj Jarek; Każde niepowodzenie jest nawozem Sukcesu
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
fredi99vv, i jest lipa rozładowany już jestem głupi chyba wstawie niuńkę do stodoły na zime i wyremontuje ją kupie dawce jakiegoś i tyle . nie wiem wogóle gdzie szukać przyczyny ... a powiec orientujesz się czy wina nie może leżeć w przełącznikach zespolonych ??bo auto na postojówkach chodzi ok i normalnie zapalisz a jak tylko włączy się światła mijania 10 minut aku kaplica kable przy światłach ok styki ok bo świecą światła jeszcze jedyne to te manetki przy kiero...co myślisz?? pozdrawiam :->