Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[B4 2.3 NG] Automatyczny włącznik wentylatora chłodnicy - pr

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sergis77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.3 NG] Automatyczny włącznik wentylatora chłodnicy - pr

Post autor: sergis77 » 27 lut 2016, 20:45

Witam.
Mam do Was pytanie związane z automatycznym włącznikiem wentylatora chłodnicy - chodzi o ten co jest wkręcony w komorze sinika nad głowicą w okolicy aparatu zapłonowego (mający na celu zapobieganie powstawaniu bąbelków pary w przewodach paliwowych). Latem przy wysokich temperaturach załączał (po wyłączeniu silnika) wentylator bez problemu, coś mnie ostatnio tknęło i chciałem sprawdzić czy układ działa, wypiąłem wiec z tego czujnika przewody, zwarłem ze sobą i nic... Wyjąłem więc przekaźnik oznaczony nr 272 zajrzałem do środka, okazało się, że wybuchł kondensator. Załatwiłem więc taki przekaźnik i nic, nadal nie załącza się wentylator po zwarciu przewodów czujnika. Bezpieczniki są dobre. Zacząłem się zastanawiać czy jest on uzależniony od czujnika temperatury silnika, albo tego w chłodnicy i dopiero jak któryś z nich ma odpowiednią temperaturę to jak czujnik nad głowicą osiągnie też odpowiednią temperaturę to dopiero załącza wentylator na wyłączonym silniku. Wiecie może jak to powinno działać i jak to przetestować? Może ktoś sprawdzi czy na zimnym silniku po zwarciu tych przewodów wentylator ruszy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl