Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.3 NG] Automatyczny włącznik wentylatora chłodnicy - pr

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sergis77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.3 NG] Automatyczny włącznik wentylatora chłodnicy - pr

Post autor: sergis77 » 27 lut 2016, 20:45

Witam.
Mam do Was pytanie związane z automatycznym włącznikiem wentylatora chłodnicy - chodzi o ten co jest wkręcony w komorze sinika nad głowicą w okolicy aparatu zapłonowego (mający na celu zapobieganie powstawaniu bąbelków pary w przewodach paliwowych). Latem przy wysokich temperaturach załączał (po wyłączeniu silnika) wentylator bez problemu, coś mnie ostatnio tknęło i chciałem sprawdzić czy układ działa, wypiąłem wiec z tego czujnika przewody, zwarłem ze sobą i nic... Wyjąłem więc przekaźnik oznaczony nr 272 zajrzałem do środka, okazało się, że wybuchł kondensator. Załatwiłem więc taki przekaźnik i nic, nadal nie załącza się wentylator po zwarciu przewodów czujnika. Bezpieczniki są dobre. Zacząłem się zastanawiać czy jest on uzależniony od czujnika temperatury silnika, albo tego w chłodnicy i dopiero jak któryś z nich ma odpowiednią temperaturę to jak czujnik nad głowicą osiągnie też odpowiednią temperaturę to dopiero załącza wentylator na wyłączonym silniku. Wiecie może jak to powinno działać i jak to przetestować? Może ktoś sprawdzi czy na zimnym silniku po zwarciu tych przewodów wentylator ruszy?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl