[80 B3 1.8S JN] Brak iskry
[80 B3 1.8S JN] Brak iskry
Witam... i niestety znów muszę prosić o pomoc i wskazówki.
Mianowicie, kiedy ostatnio wróciłem z pracy i zostawiłem samochód na parkingu to nie przypuszczałem, że nazajutrz nie odpali. Zastanawiałem się co może być przyczyną i doszedłem do wniosku, że z cewki nie wychodzi iskra do rozdzielacza (przyłożyłem przewód WN wychodzący z cewki do bloku silnika, brat zakręcił i nic, zero iskry).
Trochę poczytałem już na forum o ewentualnych przyczynach i chciałbym swoją wiedzę ugruntować.
Podstawowe rzeczy do sprawdzenia to:
1. cewka (mam taką bez wtyczki, z dwoma śrubami)
2. moduł zapłonu
3. generator halla
Czy da się jakoś miernikiem posprawdzać poszczególne elementy? I od czego najlepiej zacząć?
Mianowicie, kiedy ostatnio wróciłem z pracy i zostawiłem samochód na parkingu to nie przypuszczałem, że nazajutrz nie odpali. Zastanawiałem się co może być przyczyną i doszedłem do wniosku, że z cewki nie wychodzi iskra do rozdzielacza (przyłożyłem przewód WN wychodzący z cewki do bloku silnika, brat zakręcił i nic, zero iskry).
Trochę poczytałem już na forum o ewentualnych przyczynach i chciałbym swoją wiedzę ugruntować.
Podstawowe rzeczy do sprawdzenia to:
1. cewka (mam taką bez wtyczki, z dwoma śrubami)
2. moduł zapłonu
3. generator halla
Czy da się jakoś miernikiem posprawdzać poszczególne elementy? I od czego najlepiej zacząć?
trzeba wpisać w wyszukiwarkę "jak sprawdzić czujnik halla"
powinien mieć jakieś 500-800 Ohm
cewka
http://www.ngk.de/pl/technika-w-szczego ... /diagnoza/
Moduł nie wiem jak sprawdzić i czy się da.
Pozdro
powinien mieć jakieś 500-800 Ohm
cewka
http://www.ngk.de/pl/technika-w-szczego ... /diagnoza/
Moduł nie wiem jak sprawdzić i czy się da.
Pozdro
Hmm... chciałem zmierzyć tą cewkę, ale trochę nie rozumiem zdania "należy podłączyć np. miernik uniwersalny do zacisków 15 i 1 cewki zapłonowej", albo piszą o innej cewce. Ta w moim samochodzie ma tylko 2 wystające z niej śruby i tyle, żadnych wtyczek, zacisków. Chciałem ją wyciągnąć, ale niestety mi się udało. Jak to ustrojstwo jest mocowane? Wszystko co zrobiłem to odłączyłem od niej kable i do tych 2 śrub przyłożyłem miernik, który wskazywał 1.6Om (o ile taki pomiar w ogóle ma sens).
Jak mogę sprawdzić czy dochodzi napięcie do cewki?
Zdjęcie mojej cewki:
Jak mogę sprawdzić czy dochodzi napięcie do cewki?
Zdjęcie mojej cewki:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
W JN jak dobrze pamiętam jest podobny układ zapłonowy jak w NE. Tutaj opisałem jak sprawdzić: https://audi80.pl/b3-18-ne-brak-iskr ... t84734.htm
Dzięki. Widzę, że dokładny opis zrobiłeś. Postaram się wszystko pomierzyć jak znajdę czas.aldi pisze:W JN jak dobrze pamiętam jest podobny układ zapłonowy jak w NE. Tutaj opisałem jak sprawdzić: https://audi80.pl/b3-18-ne-brak-iskr ... t84734.htm
Najbardziej mnie dziwi fakt, że nic nie zapowiadało usterki z układem zapłonowym i że stało się to z dnia na dzień. Gdzieś trafiłem na posta, że to może być wałek rozrządu. Może?
[ Dodano: 2013-12-03, 17:04 ]
Wykonałem 2 pierwsze punkty według wskazań 'aldi'.
Przy włączonym zapłonie miernikiem zamknąłem obwód na kablach:
1:3 to miernik wskazywał ok 7V
2:3 to miernik wskazywał ok 12V
Połączyłem kable do miernika zamiast cewki i przy zapłonie wskazywał ok. 12V a przy kręceniu spadało do ok 7V.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80