[ALL] czujnik poziomu płynu w spryskiwaczach
[ALL] czujnik poziomu płynu w spryskiwaczach
Witam. Ostatnio zamontowałem w samochodzie AC i chciałem zrobić czujnik poziomu płynu w spryskiwaczach i czekam na sugestie jak by go zrobić w łatwy i tani sposób. Kolejna sprawa jest czy AC z czujnika potrzebuje prąd żeby pokazać brak płynu w spryskiwaczach? Ja znalazłem taki pomysł na czujnik.: "Sprawdź czy ta woda będzie powodowała przepływ prądu pomiędzy elektrodami. Może być maluteńki. Jeśli tak to wtedy można by podłączyć układ do zwykłego komparatora i jeśli prąd płynie to 0 a jak przestanie płynąć to stan wysoki -> dioda święci."
pomysł niezły tylko nie ten dział.
temat bardziej pasuje do działu elektryka.
prośba do moda o przeniesienie bo temat może być ciekawy.
[ Dodano: 2009-10-09, 22:28 ]
temat bardziej pasuje do działu elektryka.
prośba do moda o przeniesienie bo temat może być ciekawy.
[ Dodano: 2009-10-09, 22:28 ]
a nie łatwiej zastosować w zbiorniczku pływak.maniac537 pisze:"Sprawdź czy ta woda będzie powodowała przepływ prądu pomiędzy elektrodami. Może być maluteńki. Jeśli tak to wtedy można by podłączyć układ do zwykłego komparatora i jeśli prąd płynie to 0 a jak przestanie płynąć to stan wysoki -> dioda święci."
Kupić pewnie że jest łatwiej, ale według mnie zrobienie będzie tańsze.
A może by tak zrobić:
Po przekręceniu stacyjki prąd zaczyna płynąc przez przekaźnik a następnie przez elektrodę w zbiorniczku jeśli płyn jest to przechodzi po 2 elektrodzie do przekaźnika. Natomiast jeśli płynu nie ma to przekaźnik przełączy się i poda prąd na kabel codzie do AC. Co wy na taki pomysł?
A może by tak zrobić:
Po przekręceniu stacyjki prąd zaczyna płynąc przez przekaźnik a następnie przez elektrodę w zbiorniczku jeśli płyn jest to przechodzi po 2 elektrodzie do przekaźnika. Natomiast jeśli płynu nie ma to przekaźnik przełączy się i poda prąd na kabel codzie do AC. Co wy na taki pomysł?
- Audi Sport
- Forum Audi 80
można jeszcze zrobić coś takiego: pływak w okrągłej rurce miał by na sobie styk poprowadzony cienkim drutem, na samym dole rurki drugi styk. gdy płynu nie będzie pływak opadnie i złączy obwód. żeby nie było że na 0,5 mm woda w spryskiwaczu zadziała jako elektrolit można wykorzystać bramki logiczne np AND która na jednym pinie będzie miała stałe napięcie tworząc stan wysoki(1) a na drugim dopiero po złączeniu styków zrobi się też stan wysoki dając na wyjściu logiczne 1 czyli w niektórych układach +5v to zależy. Późnym wieczorem przypomne sobie układy to dokładniej napisze. Coś takiego chyba sobie zrobie :mrgreen: