Czy mogłby mi ktoś pomóc w zidentyfikowaniu numeru ori lub typu przekażnika z poniższego schematu?
Potrzebuję go kupić bo go nie mam i drugi stopień prędkości wentylatorów chłodnicy nie startuje.
To który przekaźnik załącza u mnie drugi stopień prędkości wentylatorów? Pytam bo z moich obserwacji wynika, że załącza się tylko jeden stopień. Podejrzewam, że to pierwszy (low speed) bo przekaźnik nr11 mam (214 numer na nim).Jarewa pisze:204, 214
Ale w 1z on nie występował... 1Z ma mocne wentylatory i przekażniki 70A wiec są pod kierownicą 202 i 213 jak się nie mylę z numerami no i obok bezpiecznik duży 70A..
dobry pomysł... BIG THNXmaciek889 pisze:Sprawdzałeś czy też nie startują jak zewrzesz piny na czujniku?
poniżej wklejam schemat zasilania wentylatorów dla silnika 1ZJarewa pisze:Ale w 1z on nie występował..
Ale nie w skrzynce bezpieczników bo jakby był w skrzynce to był narysowany na górze tam gdzie jest J26.antares2000 pisze:a przekaźnik J135 od drugiego w gnieździe 18
Maciek, sprawdziłem to w taki sposób, że przegoniłem auto po obwodnicy (ok 15km) na 3000 obr aby silnik dobrze się rozgrzał. Wskaźnik temp. pokazywał ok 93-95. Potem zajechałem na parking pod blokiem i nie wyłączając silnika czekałem (ok 20 min). Temperatura rosła powoli aż w pewnym momencie poprzez korek na zbiorniczku uzupełniającym wywaliło mi wrzątek. Wtedy wskaźnik pokazywał blisko 100 stC. Trochę się przestraszyłem i natychmiast uruchomiłem obieg nagrzewnicy oraz nawiew aby schłodzić układ. Wtedy usłyszałem jak wentylatory mi się włączyły. Wg mnie wystartował 1-szy stopień. Pochodziły z minutę może dwie i się wyłączyły. Niestety nie zdążyłem wykonać pomiarów napięć i dlatego to tylko moje przypuszczenie, że pierwszy bieg się załączył.maciek889 pisze:A jak sprawdziłeś, że II nie działa jak nawet nie zwierałeś styków czujnika?
Miałeś odkręcony korek? Ten układ będzie wywalać zawsze płyn przy odkręconym lub nieszczelnym korku.antares2000 pisze:Temperatura rosła powoli aż w pewnym momencie poprzez korek na zbiorniczku uzupełniającym wywaliło mi wrzątek.
Korek miałem zakręcony ale w nim jest zawór który się otwiera właśnie w takich wypadkach. Zagotowanie sięwody spowodowało wzrost ciśnienia w układzie i otwarcie się zaworka w korkumaciek889 pisze:Miałeś odkręcony korek?
Właśnie wróciłem od auta. Przeprowadziłem próby zwierania styków we wtyczce. Oba biegi 1-szy i 2-gi działają. Wykonałem przy okazji pomiar poboru prądów i tak:maciek889 pisze:Sprawdzałeś czy też nie startują jak zewrzesz piny na czujniku?
Na mój słuch to wtedy załączył się pierwszy bieg. Drugi jak się włączy to taaaak huczy i daje po uszach, że trudno było by nie odróżnić po hałasie, który to bieg.maciek889 pisze:Jak już u ciebie wygląda bardziej jakby pierwszy bieg się nie załączał na czas
Nie ma takiej mozliwosciantares2000 pisze:Być może chłodnica jest dołem nie do końca drożna akurat na wysokości gdzie znajduje się przekaźnik termiczny i dlatego on tak póżno reaguje.