[80 B4 ABT] Nie działa klakson co sprawdzić?
[80 B4 ABT] Nie działa klakson co sprawdzić?
Bratu padł klakson, jak mu pomóc?
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
najpierw oczywiście sam klakson na krótko, potem kontrolką do prądu sprawdź na przewodach do klaksonu czym jest sterowany(masą czy +) jesli bedzie + to jeden kabelek powinien byc przykręcony do masy jeśli sterowanie jest masą to oba będąszły w wiązkę i wtedy na jednym po zapłonie powinien byc prąd cały czas, masa jest podawana wtedy z kierownicy. Oczywiście bezpiecznik najpierw! melduj o postepach to zobaczymy co dalej...
Sygnałem steruje przekaźnik,dostaje on impuls masy z kierownicy(na cewkę),dalej na sygnał podaje plusa za styku.Więc po kolei trzeba sprawdzać -impuls z kierownicy,zasilanie styku przekaźnika,wyjście styku przekaźnika po zadziałaniu.Najpierw trzeba posłuchać czy "pyka "przekaźnik-wtedy w kierownicy jest dobrze i szukać dalej.Sygnał też łatwo sprawdzić,na brązowym przewodzie jest masa na stałe na ten drugi(czarny z żółtym paskiem) podać plusa i powinien działać jeśli jest sprawny.Przekaźnik jest pierwszy w dolnym rzędzie po lewej-nr 332014156 (40A)
nie działa klakson
Witam, mam problem z klaksonem, nie działa mi. Przeczytałem porady i :
- sprawdziłem klakson na krótko - działa
- bezpiecznik nr3 - ok
- kabel pod deklem od kierownicy - ok
- pyka mi przekaźnik sygnału
- czasami (raz na 50) włączy sie klaskson na krótko.
Zdjąłem pod kierownicą deskę gdzie są kable, ale przekaźnika sygnału nie umię zlokalizować
Macie jakieś pomysłu co mam zrobić?
Może mi ktoś zakreślić na zdjęciu ktore zalącze gdzie jest ten przekaźnik sygnału. I jak go sprawdzić?
Dzięki za odp.
- sprawdziłem klakson na krótko - działa
- bezpiecznik nr3 - ok
- kabel pod deklem od kierownicy - ok
- pyka mi przekaźnik sygnału
- czasami (raz na 50) włączy sie klaskson na krótko.
Zdjąłem pod kierownicą deskę gdzie są kable, ale przekaźnika sygnału nie umię zlokalizować
Macie jakieś pomysłu co mam zrobić?
Może mi ktoś zakreślić na zdjęciu ktore zalącze gdzie jest ten przekaźnik sygnału. I jak go sprawdzić?
Dzięki za odp.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z